Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Οι θέσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β-Β-Β για τη νήσο Υδρούσα

Από την πρώτη συνάντησή μου ως επικεφαλής της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β-Β-Β με τη νέα δημοτική αρχή, διατυπώσαμε την πάγια θέση μας για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της νήσου Υδρούσα, αλλά και της θαλάσσιας ζώνης που την περικλείει. Σε αυτή την συνάντηση για την στήριξη της προσπάθειας αυτής καταθέσαμε και όσα στοιχεία είχαμε και την επεξεργασία τους.

Ο Δήμαρχος μας καθησύχασε, όπως και όλες τις άλλες φορές (και δημόσια), ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι επιχειρηματίες σε καμία κίνηση υλοποίησης του σχεδίου υποβάθμισης της νήσου. Όμως η πραγματικότητα απέδειξε αυτό που τόσους μήνες του επισημαίναμε.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος μία ακόμη κατασκευή τοποθετήθηκε στην νήσο και μάλλον θα αποτελέσει το φετινό τετελεσμένο το οποίο η Δημοτική αρχή θα αποδεχτεί.

Για το θέμα της Οικονομικής Επιτροπής (το οποίο πρέπει να απασχολήσει και το Δημοτικό συμβούλιο) «ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΝΗΣΙΔΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑ» , πιστεύουμε ότι είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει πριν πολλά χρόνια. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί πρέπει να ταξινομηθούν και να αναζητηθούν όλα όσα λείπουν και στην συνέχεια να αξιολογηθούν.

Σε αυτά σαφώς πρέπει να συμπεριλάβουμε τα στοιχεία κτήσης των νήσων από τους σημερινούς ‘’ιδιοκτήτες’’ με ταυτόχρονη αναζήτηση όλων των προηγούμενων, και να διαπιστώσουμε πώς κατόρθωσαν να αποκτήσουν τις Δημόσιες Νήσους Υδρούσα.

Η προτεινόμενη σαν λύση δηλαδή η απαλλοτρίωση του συμπλέγματος των νήσων Υδρούσα, οφείλουμε να την επεξεργαστούμε αλλά μόνο σαν τελευταία. Σε καμία περίπτωση να μην αδρανήσει η Δημοτική αρχή, προωθώντας την απαλλοτρίωση σαν ασφαλή λύση.

Σε συνέχεια αναγκαίο είναι να διευκρινιστεί και να αξιολογηθεί το νομικό καθεστώς και του επιχειρηματικού εταιρικού σχήματος, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να επενδύει μεγάλα ποσά σε εξοπλισμό, και να εξεταστούν λεπτομερώς όλες οι εγκρίσεις και αιτήσεις για αδειοδοτήσεις για την λειτουργία της επιχείρησης.

Αυτές οι αδειοδοτήσεις πρέπει να συμπεριλάβουν τις επιχειρούμενες εγκαταστάσεις στις νήσους που περιλαμβάνονται στη μελέτη διαμόρφωσης, με την κάθε λεπτομέρεια που απαιτείται για την λειτουργία τους όπως : ύδρευση - αποχέτευση - ενεργειακή αυτάρκεια - αποκομιδή απορριμμάτων - πυρασφάλεια - προστασία εργαζομένων & πελατών και κάθε άλλη αναγκαία.

Το δημοσιευμένο σχέδιο των επιχειρηματιών να αγκυροβολήσουν πλωτό ναυπήγημα για την εγκατάσταση σε αυτό των υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστημάτων, είναι η δυσμενέστερη εξέλιξη και δεν πρέπει να αδειοδοτηθεί η λειτουργία των καταστημάτων σε καμία περίπτωση.

Η επιχειρούμενη εγκατάσταση στο νησί πλωτών εξεδρών για την πρόσδεση του πλοιαρίου μεταφοράς των πελατών και η έναρξη συχνού δρομολογίου, πρέπει να αποτραπεί. Ήδη υπάρχει υπέρμετρη πρόσβαση στο νησί από ιδιωτικά πλοιάρια (λόγω της κρίσης το επιλέγουν για την εγγύτητά του) και η ανάλογη θαλάσσια ρύπανση από τα αγκυροβολημένα σκάφη, την οποία πρόσφατα διαπιστώσαμε στις ακτές της Βούλας .

Να εξεταστεί το παράδοξο να υπάρχουν δύο εγκεκριμένες μελέτες διαμόρφωσης.

Η μία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο οργανισμό ΟΡΣΑ , στα οριζόμενα πλαίσια του Π.Δ. 254/2004 (προβλεπόμενη από το Ρυθμιστικό της Αθήνας ) και σε πλήρη ισχύ με συγκεκριμένη γνωμοδότηση του ΣτΕ, η οποία και δεν επιτρέπει την λειτουργία ακτής κολύμβησης με εγκαταστάσεις (σίγουρα αναφέρεται σε ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και όλα όσα έχουν οι απέναντι οργανωμένες παραλίες - μπά, αναψυκτήρια, εστιατόρια, τουαλέτες, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ).

Η δεύτερη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, γραφείο γενικού γραμματέα, με έγκριση από το δασαρχείο (λόγω του δασικού χαρακτήρα της νήσου), η οποία και αποτελεί παράδοξο γιατί σε ένα τόσο μικρό νησί, εγκρίνεται μελέτη υπαίθριας αναψυχής και διημέρευσης σε δασική έκταση, η οποία περιλαμβάνει και ομπρέλες θαλάσσης και αφορά όλη την μεγάλη νήσο (ακόμη και τον οριοθετημένο με ΦΕΚ αιγιαλό ) και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της την προϋφιστάμενη μελέτη διαμόρφωσης του αρμόδιου ΟΡΣΑ, την οποία θα μπορούσε μόνο να συμπληρώσει για την επιπλέον προστασία της μετέπειτα χαρακτηρισμένης σαν δασικού χαρακτήρα νήσου.

Η μελέτη διαμόρφωσης σαν δασική έκταση που ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, πρέπει να καταγγελθεί σαν ανυπόστατη και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της.

Εκτός από αυτά αναγκαία είναι και η αναζήτηση και καταγραφή του περιβαλλοντικού πλούτου της νήσου, αλλά και της θαλάσσιας ζώνης που την περικλείει και οι τρόποι προστασίας τους, με μέριμνα του Δήμου.

Βασικό επίσης να καταγραφεί η αρχαιολογική αξία και σημασία της νήσου. Η αναφορές σε αρχαία κείμενα και τα επιφανειακά ευρήματα, δείχνουν την ανάγκη να χρηματοδοτήσει ο Δήμος μας μια εμπεριστατωμένη έρευνα από την αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία.

Τα σπουδαία νεώτερα μνημεία, υπόγεια και υπέργεια οχυρωματικά έργα, οφείλουμε να τα διασώσουμε και αυτά, σε συνεργασία εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού και με το Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας.

Για την συζήτηση του θέματος της Υδρούσας στο Δημοτικό συμβούλιο, σαφώς όλα τα παραπάνω πρέπει να συζητηθούν.

Όμως πρέπει να ληφθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Στα άμεσα είναι αναγκαίο να συνεχίσει ο Δήμαρχος τις επαφές με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και αξιωματούχους, με σκοπό την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση και λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή του δημοσιοποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου (σε αυτό συμβάλλουμε και εμείς).

Η καταγραφή των παρανομιών και η επιβολή προστίμων κρίνεται αναγκαία ( με βάση τη μελέτη διαμόρφωσης του ΟΡΣΑ και την απόφαση του ΣτΕ).

Το Δημοτικό συμβούλιο οφείλει να πάρει άμεσα απόφαση και για όσα παράνομα καταγραφούν να επιβάλλει την παύση εργασιών στο νησί και να συμπεριλάβει στην απόφαση του, την μη χορήγηση άδειας λειτουργίας καμίας επιχείρησης και εγκατάστασης στις νήσους Υδρούσα ή το πλωτό ναυπήγημα. Η Δημοτική αρχή πρέπει να υλοποιήσει αυτή την απόφαση με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Η οριστική λύση του προβλήματος είναι σίγουρα χρονοβόρα και απαιτεί πολλούς ειδικευμένους επιστήμονες, για την καταγραφή και τεκμηρίωση των θέσεων, που θα διασφαλίζουν την διάσωση της νήσου Υδρούσας και πιθανόν να μπορέσει να κερδηθεί πάλι σαν Δημόσιος χώρος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο για να υποδηλώσει την μεγάλη σημασία του θέματος και την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση, να αποφασίσει σήμερα, μεταξύ άλλων να θέτει το ζήτημα της Υδρούσας σε κάθε Δημοτικό συμβούλιο σαν πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξη, για ενημέρωση και συζήτηση, μέχρις της τελικής επίλυσης του θέματος.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε την πραγματικά σοβαρή έλλειψη εγρήγορσης της Δημοτικής αρχής.

Σε κάθε ευκαιρία επισημαίναμε τον ορατό κίνδυνο και εισπράτταμε μια σιγουριά και έναν εφησυχασμό, που δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε.

Η συνεχής και παθιασμένη δημοπράτηση κάθε Δημόσιου χώρου (ακόμη και των ελάχιστων ελεύθερων παραλιών που έχουν απομείνει), μαζί με την σιωπηρή ανοχή σε πρακτικές από επιχειρήσεις που χρόνια ταλαιπωρούν τους Δημότες, του ενιαίου πλέον Δήμου (οργανωμένες παραλίες - λίμνη Βουλιαγμένης - ξενοδοχειακά συγκροτήματα κλπ), δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Δήμος μας είναι επιχειρηματικό ή σύντομα και βιομηχανικό πάρκο και όχι ένας Δήμος με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα κατοίκησης και διαβίωσης των κατοίκων της. Αυτό το μοντέλο διαχείρισης των Δημοτικών θεμάτων είναι εύκολα παρεξηγήσιμο.

Στην προσπάθεια αυτή της διάσωσης της νήσου Υδρούσας έχουν κινητοποιηθεί και επαγρυπνούν η πλειοψηφία των κατοίκων και συλλόγων του Δήμου μας.

Καλούμε το Δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση σε συνέχεια της 419/2013 για την διάσωση του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος του συμπλέγματος των νήσων Υδρούσα, σύμφωνα με τις παραπάνω διατυπωμένες προτάσεις, και τη Δημοτική αρχή να την εφαρμόσει άμεσα και να επαγρυπνεί.

για τη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Θάνος Ματόπουλος

Δείτε ακόμη:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου