Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΕΡΤ: Σε δίκη ο Χρ.Παναγόπουλος για κακουργηματική απιστία - Ζημία εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο

«Έκτακτες» αμοιβές συνολικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε διευθυντικά στελέχη, απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες παραγωγής και εταιρείες τεχνικών συμβούλων και σειρά άλλων πράξεων κακοδιαχείρισης, συγκροτούν το πόρισμα βάσει του οποίου, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπεται σε δίκη, ο πρώην πρόεδρος της Δημόσιας Τηλεόρασης, Χρήστος Παναγόπουλος.

Όπως αναφέρει το ιστολόγιο www.typologies.gr, η έρευνα διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, από τους Εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο, υπό την επίβλεψη της προϊσταμένης Ελένης Ράικου.

Η εντολή δόθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τον Ιούνιο του 2013, όταν μαζί με τον Σίμο Κεδίκογλου έκλεισαν την ΕΡΤ και τελικά η εισαγγελική έρευνα έφερε στο φως σκάνδαλα που έγιναν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, συνεχίζουν οι typologies, ο Χρήστος Παναγόπουλος παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις: τη χορήγηση επιδομάτων, συνολικού ύψους 683.000 ευρώ περίπου, σε διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη από τον νόμο, τη διοργάνωση εκδήλωσης για τα 70 χρόνια της ΕΡΑ, κόστους 863.000 ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες, και την πληρωμή δύο επεισοδίων της εκπομπής «Portrait» που ήταν συρραφή των καλύτερων αποσπασμάτων της, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση.

Σε δημοσίευμά του, το «Βήμα της Κυριακής» (2/8) αναφέρει για τις «έκακτες αμοιβές» των στελεχών ότι οι ελεγκτές στο πόρισμα τους επισημαίνουν ότι «οι αμοιβές δεν συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως αναφέρουν οι αποφάσεις, αλλά συνδέονται μόνο με το έργο για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο υπάλληλος που αμειβόταν και για το οποίο έπαιρνε το μισθό του». Σύμφωνα με τα πορίσματα, δεκάδες χιλιάδες ευρώ μοιράστηκαν με εντελώς ασαφή κριτήρια σε εργαζόμενους που προτιμήθηκαν να εισπράττουν έξι και επτά μισθούς για άγνωστους λόγους.

Θέμα εγείρεται, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του «Βήματος» και με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες τεχνικών συμβούλων, καθώς με βάση το βούλευμα, παράλληλα, είχε συγκροτηθεί άλλη εταιρεία με ηλεκτρονικούς μηχανικούς κλπ που είχε έργο της να βοηθάει το έργο της εταιρείας που αμειβόταν παράλληλα. Ειδική αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της διοργάνωσης του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006, όταν εταιρεία ανέλαβε τη διοργάνωση έναντι 231.000 ευρώ. Στην ίδια εταιρεία δόθηκε και η χριστουγεννιάτικη γιορτή του 2006, με απευθείας ανάθεση και χωρίς διαγωνισμό.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ κατηγορείται ότι μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα για να κάνει τις αναθέσεις και ότι ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο αν και η ΕΡΤ επιδοτούνταν από το δημόσιο. Μαζί με τον κ. Παναγόπουλο παραπέμπονται ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Χουλιάρας, αλλά και στελέχη εταιρειών που ωφελήθηκαν.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χρήστος Παναγόπουλος θα δικαστεί για υποθέσεις που αφορούν σε κακοδιαχείριση κατά το διάστημα της Προεδρίας του στην ΕΡΤ. Σε μία εκ των περιπτώσεων, το 2011 είχε κριθεί ένοχος για παράβαση καθήκοντος από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για υπόθεση που αφορούσε στην παραγωγή με τίτλο Olympic Τrophy που κόστισε στην ΕΡΤ 1,3 εκατ. ευρώ και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ως αντικείμενό της είχε τη διακίνηση της Ολυμπιακής ιδέας και την παραγωγή της είχαν αναλάβει από κοινού η ΕΡΤ και η εταιρεία «Άνωση» την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2003-2004).

Ο κ. Παναγόπουλος δικάστηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του πρώην διευθυντή εσωτερικού ελέγχου της ΕΡΤ ο οποίος διενήργησε έλεγχο για την υπόθεση και παρέδωσε το πόρισμά του στον τότε πρόεδρο της ΕΡΤ. Ο κ. Παναγόπουλος αντί ως όφειλε να αποστείλει το πόρισμα στον Εισαγγελέα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, «το έβαλε στο συρτάρι».

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου