Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Και με το «μεσαίο χώρο» και με τους ναζί;

του Niko Ago

Εκλογές λοιπόν. Παραφράζοντας τη ρήση για την ιστορία και τα Βαλκάνια, μπορεί κανείς να πει ότι η Ελλάδα, παράγει περισσότερες εκλογές απ’όσο μπορεί να καταναλώσει.

Τώρα, αν ο αιφνιδιασμός Τσίπρα θα «πιάσει» ή θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα, αυτό μένει να αποδειχθεί. Εξάλλου, μιλάμε μόνο για λίγες ημέρες, μέχρι να το μάθουμε.

Αλλά μετά την παραίτησή του, εκείνο που κατά την άποψή μας, «σηκώνει» την μεγαλύτερη συζήτηση, ακόμα και από τις ίδιες τις εκλογές, είναι η αποστροφή του λόγου του αρχηγού της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «θα συζητήσω με τα όργανα της ΝΔ να έχω μια συνάντηση με την ΧΑ».

Το μέρος αυτό του λόγου, έχει πια τεράστια σημασία. Όχι μόνο για τη ΝΔ. Ούτε για τους ναζί. Έχει τεράστια σημασία για το ίδιο το Δημοκρατικό Πολίτευμα της Ελλάδας. Κι εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος πολιτικός αρχηγός κόμματος, που «σέρνει» το κόμμα του σε συζήτηση με τους ναζί, για σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα Δημοκρατίας, που δεν πρέπει να αποσιωπηθεί από κανέναν.

Είναι θέμα που δεν αφορά τα στενά όρια της ακρο-δεξιάς «πολυκατοικίας». Τα άλλα πολιτικά κόμματα και ο πολιτικός κόσμος γενικά, δεν πρέπει να σιωπά, μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Χρειάζεται τώρα να πάρουν σαφή θέση.

Μπορεί η πρόθεση του κυρίου Μεϊμαράκη, να στοχεύει στην επιστροφή «στο μαντρί» των ψηφοφόρων της Συγγρού, που ακολούθησαν τους ναζί στις προηγούμενες εκλογές, αλλά η ουσία δεν αλλάζει: Ανοίγει διάλογο με τους ναζί, ανοίγοντάς τους στην ουσία, την «Κερκόπορτα» για να μπουν για τα καλά στο πολιτικό παιχνίδι και να αποφασίσουν. Είναι τρομακτικό αλλά πάει να συμβεί.

Η όλη διαδικασία που εξελίσσεται στην Ελλάδα, «μυρίζει» Βαϊμάρη. Η πρόθεση του προέδρου της ΝΔ, χωρίς ντροπή και αναστολές, να καλέσει για πιθανή συγκυβέρνηση τους ναζί, με ανατριχιαστική ακρίβεια, θυμίζει το έτος 1933. Ως άλλος Χιντενμπούργκ, έστω και χωρίς τον θεσμικό ρόλο αυτού, προτίθεται να καλέσει τον αρχηγό των ναζί, «υπογράφοντας» με αυτό τον τρόπο, τον «θάνατο» της Δημοκρατίας.

Λίγοι είχαν ή έχουν ακόμα αμφιβολίες, για τις σχέσεις «συγγένειας» μεταξύ ΝΔ και ΧΑ. Ούτε τωρινές είναι, ούτε τόσο κρυφές. Τουλάχιστον, όχι για όλους. Κατά καιρούς, με διάφορους τρόπους και αιτίες, διάφοροι άνθρωποι και από τα δυο στρατόπεδα, το έχουν παραδεχθεί. Ενδεικτικό όλων, η φράση του Παναγιώτη Ψωμιάδη τον Ιούνιο του 2012, όταν και με την ιδιότητα του συντονιστή του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ για την Βόρεια Ελλάδα, είχε πει ξεκάθαρα ότι «ΝΔ και Χρυσή Αυγή, είναι αδελφές παρατάξεις».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ, μετά από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και θέλησε να δείξει προς τα έξω, τουλάχιστον απ’όσα μετέφερε ο Τύπος, ότι επιθυμεί να επιστρέψει η ΝΔ στον «μεσαίο χώρο» (λες και ήταν ποτέ).

Το πώς ο «μεσαίος χώρος», συνάδει με ραντεβού με τους ναζί για σχηματισμό κυβέρνησης, μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να το εξηγήσει. Αν και μάλλον δεν χρειάζεται διότι πια, όλοι καταλάβαμε τι εννοούσε.

Πηγή: www.altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου