Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Η Δημοτική Κίνηση «Ηλίου-πόλις» για την πρόσφατη πυρκαγιά στον Υμηττό (φωτογραφίες - ντοκουμέντα)

Η δημοτική κίνηση Ηλίου-πόλις, με οδύνη, για την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους μας και αίσθημα ευθύνης, καταθέτει στους δημότες της Ηλιούπολης, τις εκτιμήσεις της, για την πυρκαγιά της 17/7/2015, αλλά και τις προτάσεις της, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Η Πυροσβεστική, που έχει την αποκλειστική ευθύνη της πυρόσβεσης, έδωσε την μάχη, παρά τις γνωστές ελλείψεις προσωπικού και μέσων, με λειψό και γερασμένο στόλο αεροσκαφών, που επιχειρούσαν, σε ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες, χάρη στην εμπειρία και την αυτοθυσία των χειριστών τους και με τους πυροσβέστες, που έκαναν ηρωικά το καθήκον τους.

Μεγάλη προσπάθεια, κατέβαλαν πολλοί συμπολίτες, εθελοντές δασοπυροσβέστες, νοσοκόμοι κλπ, βοηθώντας στην κατάσβεση, με αυτοσχέδια μέσα, διακινδυνεύοντας από την φωτιά και από τις ρίψεις των ελικοπτέρων.

Περιμένουμε η Πυροσβεστική, να εκδώσει γρήγορα, το πόρισμά της, για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27/7/2015 η παράταξή μας, με σοβαρότητα και χωρίς λαϊκισμούς, ανέδειξε με δημιουργικό τρόπο, τις αδυναμίες και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Με δεδομένο το δελτίο υψηλής επικινδυνότητας, από την Γεν. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας, το πρώτο που έπρεπε να κάνει η Δημοτική Αρχή και ο ΣΠΑΥ
ήταν, να συντονιστούν, με την Αστυνομία, τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους εθελοντές και τους δημότες ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση στο βουνό, όπως γινότανε παλαιότερα, για λόγους πρόληψης αλλά και προστασίας των πολιτών. Να είναι όλοι σε επιφυλακή, για τον επερχόμενο κίνδυνο και να απαγορευτούν οι όποιες δράσεις, μέσα στο δάσος, (μελισσοκόμοι, περιπατητές, κλπ).

Θα είχε αποφευχθεί και η απώλεια του πολίτη στο βουνό.

Παρά τους ισχυρισμούς του δημάρχου, ότι το σύστημα των 35 εκτοξευτήρων είναι μέσο πρόληψης και λειτούργησε κανονικά, το πρωί πριν την πυρκαγιά, αναπάντητα παραμένουν ακόμη, τα ερωτήματα:
  • Γιατί δεν λειτούργησαν οι γεννήτριες, όταν έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα;
  • Γιατί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, οι εκτοξευτήρες και χειροκίνητα, βοηθητικά για την πυρόσβεση, με σύνδεση της δεξαμενής τους στο δίκτυο ύδρευσης;
Φάνηκε καθαρά ότι δεν υπήρχε συγκροτημένο δημοτικό σχέδιο δράσης, ούτε είχε γίνει κάποια άσκηση ετοιμότητας, του μηχανισμού του Δήμου με εθελοντές αλλά και συμπολίτες μας.

Κινδύνευσε σοβαρά το συνεργείο του Δήμου και ο χώρος συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη περιουσία του Δήμου , όλα τα μηχανήματα αποκομιδής σκουπιδιών, το συνεργείο επισκευής, μηχανήματα που χρησιμοποιεί η τεχνική υπηρεσία καθώς και η δεξαμενή καυσίμων, στο όριο με το δάσος.

Εκεί είδαμε ηρωικές ενέργειες από υπαλλήλους, ανοργάνωτες και ασυντόνιστες όμως, με μικρότερο αποτέλεσμα, από την πρόθεση και την προσπάθειά τους, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ομάδα πυρασφάλειας, υπαλλήλων του Δήμου, με προκαθορισμένο σχέδιο δράσης και μέσα, για περίπτωση πυρκαγιάς.

Ακόμη, ήταν ακαθάριστος, από ξερά χόρτα ο περιβάλλων χώρος των εγκαταστάσεων και σχεδόν σε επαφή με το δάσος, σταθμευμένα μεγάλα 
ιδιωτικά σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά.

Διάσπαρτοι σωροί από ξερό υλικό, προς κομποστοποίηση, υπήρχαν σε μεγάλο τμήμα του Δυτικού συνόρου των εγκαταστάσεων, κοντά σε επικίνδυνα σημεία ανάφλεξης. Ο Δήμος μας έχει δώσει, εκατόν σαράντα επτά χιλιάδες (147.000 ) € με το ΦΠΑ, στο ΤΕΙ Κρήτης, για το πρόγραμμα κομποστοποίησης κλαδοκάθαρων και θα δώσει ακόμα, διακόσιες δέκα τέσσερεις χιλιάδες (214.000) € με το ΦΠΑ για συνέχισή του, με κομποστοποίηση και υπολειμμάτων κουζίνας.

Κάποιος υπεύθυνος θα έπρεπε, να φροντίσει, για την πρόληψη και την προστασία της περιουσίας, του Δήμου, που κινδύνευσε σοβαρά, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για θαύμα, για άγιο, για τον... στρατηγό άνεμο ή άλλα φαιδρά.

Οι παρακάτω φωτογραφίες, από τον χώρο, που μαζεύονται τα κλαδιά, τραβηγμένες το Σάββατο 25/7/2015, δείχνουν τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, των υπευθύνων.

Συσσωρευμένα κλαδιά με σκουπίδια, δίπλα στα δέντρα, μαζί με το μηχάνημα, στην νότια έξοδο των εγκαταστάσεων και στην άλλη πλευρά του δρόμου, χόρτα ξερά και οι στάχτες της φωτιάς λίγα μέτρα πιο πάνω.

Μπορείτε να δείτε όλες τις σχετικές φωτογραφίες, πατώντας εδώ στο σχετικό λινκ.

Μπροστά σε αυτήν την μεγάλη καταστροφή, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

Οι ευθύνες της πολιτείας είναι διαχρονικές και γι αυτό, άμεση πρέπει να είναι η θεσμική αναδιοργάνωση, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η μεταξύ τους συνεργασία, για αποφυγή αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων ή ενεργειών, με γνώμονα απλά, το κοινό δημόσιο συμφέρον.

Οι δασικές υπηρεσίες να στελεχωθούν και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, που η έλλειψή τους, προκαλεί διεκδικήσεις καταπατητών.

Να αυξηθεί κατάλληλα η χρηματοδότηση των φορέων, για να επιτευχθεί πρόληψη και καταστολή.

Οι άμεσες κινήσεις για την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς όπως είχαν αποφασιστεί, στην σύσκεψη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στις 22/7/2015 είναι:
  • Κήρυξη της δασικής έκτασης του βουνού, ως αναδασωτέας και επικύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
  • Η αεροφωτογράφιση της περιοχής από το Υπουργείο Εθνικής άμυνας.
  • Η δημιουργία Δασονομείου Υμηττού, με έδρα την Ηλιούπολη .
  • Ο καθαρισμός φραγμάτων της ΕΥΔΑΠ στο βουνό.
  • Η δημιουργία κορμοσειρών από συνεταιρισμούς υλοτόμων, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου. 
  • Ο προγραμματισμός της αναδάσωσης με τα κατάλληλα δέντρα. 
  • Τέλος να βρεθεί, άμεση λύση προστασίας, για τα σπίτια, που γειτονεύουν με το βουνό, με την φύτευση κατάλληλων βραδύκαυστων φυτών, στην οριογραμμή όπως πικροδάφνες ή και άλλα δέντρα , που να είναι ανάχωμα στη φωτιά .
  • Και βεβαίως να εγκατασταθούν δεξαμενές νερού, στην οριογραμμή. 
Η Δημοτική Κίνησή μας, θα φροντίσει, με τον συστηματικό και υπεύθυνο έλεγχο της Διοίκησης του Δήμου αλλά και την σταθερή παρέμβασή της, να γίνουν πράξη, τα παραπάνω.

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου