Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Ένα από τα καλύτερα προγράμματα της νότιας Αθήνας, μετατράπηκε σε πάρκινγκ παιδιών

Σε αντίθεση με άλλες δράσεις που τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τη δημοτική αρχή, το πρόγραμμα της καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης που ξεκίνησε με πολύ θόρυβο στα μέσα Ιουνίου έληξε στις 24 Ιουλίου σιωπηλά, χωρίς ούτε ένα δελτίο τύπου.

Ίσως γιατί διαψεύσθηκαν οι διαβεβαιώσεις του κ. Κωνσταντάτου ότι η ανάθεση του προγράμματος σε εταιρεία θα πήγαινε «ακόμη ψηλότερα» την καλοκαιρινή απασχόληση.

Η δημοτική αρχή έστησε εξ αρχής ένα πρόγραμμα για 700 παιδιά με την κατηγορηματική βεβαιότητα ότι «φτάνει και περισσεύει». Ο Χρήστος Κορτζίδης κατηγορήθηκε ότι «πήρε σπίτι του» τις αιτήσεις του περσινού προγράμματος και ότι «έπαιρνε παιδιά από όλη την Αθήνα».

Οι 1300 αιτήσεις διέψευσαν τις παραπάνω κατηγορίες και ανέτρεψαν κάθε προγραμματισμό. Τελευταία στιγμή η διοίκηση αναζήτησε νέους χώρους (αρχικά είχαν ανακοινωθεί το Κολυμβητήριο της Αργυρούπολης και το Πολιτιστικό του Ελληνικού). Το αποτέλεσμα ήταν τις πρώτες ημέρες να επικρατήσει χάος.

Εφαρμόστηκαν διαδικασίες που εκνεύρισαν γονείς και παιδιά και δοκίμασαν τις αντοχές των εργαζομένων μέχρι να εγκαταλειφθούν ως ατελέσφορες (υπεύθυνες δηλώσεις γονέων την πρώτη εβδομάδα).

Γονείς που ζήτησαν να γνωρίσουν τον υπεύθυνο της ομάδας του παιδιού τους, δεν τα κατάφεραν γιατί δεν είχε γίνει χωρισμός ομάδων άρα και υπευθύνων, όλα τα παιδιά ήταν μαζί και ο μόνος χωρισμός (ανεξήγητος σύμφωνα με τα προτάγματα της παιδαγωγικής) ήταν αγόρια - κορίτσια.

Το επόμενο σοκ για όσους είχαν πάρει μέρος σε προηγούμενα προγράμματα… ήταν το «κατάχαμα». Υπήρξαν διαμαρτυρίες αλλά δόθηκε απάντηση ότι επειδή τα παιδιά πέφτουν από τις καρέκλες (!) ο υπεύθυνος του προγράμματος έδωσε εντολή και αποσύρθηκαν τα τραπέζια και οι καρέκλες που την παραμονή μετέφεραν τα συνεργεία του δήμου. Μετά από παρέλευση δύο εβδομάδων και συνεχόμενες διαμαρτυρίες, μπήκαν ξανά τραπέζια και καρέκλες για τα παιδιά.

Τουλάχιστον οι πρώτες δύο εβδομάδες κύλησαν χωρίς ημερήσιο πρόγραμμα. Στη συνέχεια η κατάσταση βελτιώθηκε και το ημερήσιο πρόγραμμα ανακοινώνονταν το πρωί της ίδιας ημέρας.

Οι λέξεις με τις οποίες χαρακτήριζαν γονείς τις πρώτες κρίσιμες -για την ψυχολογία των παιδιών- μέρες του προγράμματος ήταν «χύμα» και «χαμός». Αποτέλεσμα ήταν η απογοήτευση και η αποχώρηση μέρα με τη μέρα της πλειοψηφίας των παιδιών. Στο πρόγραμμα έμειναν επί το πλείστον τα παιδιά γονιών που δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση.

Πέρα όμως από τους γονείς σύγκριση έκαναν και τα ίδια τα παιδιά που είναι ανέκαθεν οι πιο σκληροί και ταυτόχρονα ειλικρινείς κριτές σε όλα τα πράγματα. Σύγκριναν καταστάσεις και κατάλαβαν πολλά περισσότερα ήδη από τις πρώτες ώρες. Πρόγραμμα δεν είχαν και συνεχώς ασχολούνταν με τα ίδια και τα ίδια: μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κολύμπι και βόλεϊ (σε ορισμένες περιπτώσεις όπως μας είπαν σε γήπεδα χωρίς φιλέ ή χαμηλές μπασκέτες για τα μικρά παιδιά!).

Χωρίς συστηματική εκμάθηση αθλημάτων όπως γινόταν τις περασμένες χρονιές. Χωρίς τένις και πολεμικές τέχνες. Χωρίς εικαστικά, ζωγραφική, μουσική, χορό, θεατρικό παιχνίδι . Ακόμη και το σκάκι που τόσο είχε αγαπηθεί από τα παιδιά τις προηγούμενες χρονιές έλαμψε δια της απουσίας του.

Η ποιοτική αυτή υποβάθμιση έγινε αισθητή και στις ελλείψεις βασικών ειδών απασχόλησης σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ούτε καν μαρκαδόροι και είδη ζωγραφικής, ούτε καν ταινίες dvd!

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα της νότιας Αθήνας, μετατράπηκε σε πάρκινγκ παιδιών. Θα βγουν όμως τα σωστά συμπεράσματα ώστε του χρόνου να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη;

* (η κριτική αφορά τη διοίκηση του δήμου και της εταιρείας, όχι τους εργαζόμενους που εργάστηκαν στο πρόγραμμα -ορισμένοι ανασφάλιστοι και χωρίς σύμβαση μέχρι και τον Ιούλιο- και οι οποίοι κατά γενική ομολογία ήταν ευγενικοί και εξυπηρετικοί).

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου