Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μοσχάτο: Η ταινία "Μετά το γάμο" στο Σπίτι της Μεσοποταμίας, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 9.15μμ


Η ταινία της Susanne Bier "Μετά το γάμο - After the Wedding" θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 9.15μμ.

Η προβολή θα γίνει στην αυλή του "Σπιτιού της Μεσοποταμίας", Πλάτωνος 13 - Μοσχάτο.

Σκηνοθεσία: Susanne Bier
Πρωταγωνιστές: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Rolf Lassgard, Stine Fischer Christensen, Mona Malm

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο Jacob (Mads Mikkelsen) εργάζεται μακριά από την πατρίδα του, σ' ένα ορφανοτροφείο στην Ινδία. Όντας ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος στον τομέα της δουλειάς του, προσπαθεί να εξασφαλίσει στα παιδιά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Για το λόγο αυτό ταξιδεύει πίσω στη Δανία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με έναν επιχειρηματία ονόματι Jorgen (Rolf Lassgard) για να διαπραγματευτεί μία γενναιόδωρη χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η γνωριμία τους αυτή θα τον φέρει στο γάμο της κόρης του επιχειρηματία όπου εκεί θα τον περιμένει μία συνάντηση από το παρελθόν. Η σύζυγος του Jorgen, Helena (Sidse Babett Knudsen) υπήρξε κάποτε ερωμένη του. Μετά το γάμο πρόκειται να συμβούν και να αποκαλυφθούν πολλά.

Ο σεναριογράφος Anders Thomas Jensen που συνεργάστηκε στα επιτυχή «Open Hearts» και «Brothers» με τη σκηνοθέτιδα Susanne Bier, αναπτύσσει μία υπόθεση που κάλλιστα θα μπορούσε ν' απλωθεί σε 20-30 επεισόδια σαπουνόπερας. Τις σαπουνόπερες όμως και τις δακρύβρεχτες ιστοριούλες δε τις κάνουν οι υποθέσεις, μα οι δημιουργοί τους. Το δίδυμο Jensen-Bier μας χαρίζει εδώ ένα τίμιο δείγμα σύγχρονου δράματος καθόλου μελό ή φανφαρόπληκτο. Χαρακτήρες αληθινοί, πέτσινοι, τρωτοί αλλά και με γοητεία, όχι επειδή είναι όμορφοι στην όψη μα επειδή έχουν στοιχεία που τα βρίσκουμε και στους εαυτούς μας. Τόσο απλά επέρχεται η ταύτιση και η ειλικρινής συμπάθεια στους ήρωες που τους παρακολουθείς από τόσο κοντά που σχεδόν τους αγγίζεις. Δε μιλάμε για μία ιδιοφυή σύλληψη ή για απίθανα σεναριακά ευρήματα. Ούτε, πολύ περισσότερο, στοχεύουν σε κάτι τέτοιο οι δημιουργοί της ταινίας. Το κοινό της, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα κοινωνικά δράματα, εξ αρχής είναι περιορισμένο.

Αλλά πώς μπορείς να μη θαυμάσεις την σκηνοθετική δεξιοτεχνία και την κοφτερή ματιά της Bier; Όσοι από σας είχατε την τύχη να δείτε πέρυσι το «Brothers» ή παλαιότερα έργα της, έχετε ήδη πάρει μία καλή γεύση. Η κάμερα και εδώ βρίσκεται στο χέρι και τα πλάνα της ακολουθούν στενά τα βήματα των ηρώων. Οι δραματικές σκηνές, οι σεκάνς με συναισθήματα, εντάσεις και απαιτήσεις είναι πάντα μία ανάσα μακριά από τα πρόσωπα, τα μάτια, τα χείλια. Εύστοχα, συνοπτικά και φορτισμένα αλλά καθόλου επιδεικτικά, τα αλλεπάλληλα κοντινά της σταθερά ανερχόμενης Δανής σκηνοθέτιδας συνοψίζουν όσα άλλοι θα χρειάζονταν αρκετά φύλλα σεναρίου να περιγράψουν. Είναι ενδεικτικό πως σε μία μονάχα σκηνή ένιωσα εκείνο το 'τσίμπημα' όπου καταλαβαίνεις πως αυτό που βλέπεις είναι υπερβολικό ή αναληθές. Κατά τα άλλα η λιτή και διεισδυτική της οπτική αποτελεί σεμινάριο για μελλοντικούς και όχι μόνο δημιουργούς.

Ο σταρ του «After The Wedding» Mads Mikkelsen (που τον είδαμε στο «Casino Royale» να ερμηνεύει τον Le Chiffre), προσδίδει μία αληθοφανή και μετρημένη διάσταση στον ήρωά του, χωρίς όμως να τον απονευρώνει. Αρκετά εμφαντικός είναι ο Rolf Lassgard που κρατά το δεύτερο ανδρικό ρόλο. Αποδίδει μάλιστα εντυπωσιακά στο ξέσπασμά του κατά την τελευταία του σκηνή. Εκτός όμως από τις ανδρικές παρουσίες, οι Sidse Babett Knudsen και Stine Fischer Christensen συμπληρώνουν επάξια το πρωταγωνιστικό τετράγωνο με ερμηνείες εφάμιλλες των απαιτήσεων της ταινίας. Συνοψίζοντας, το 'Μετά Το Γάμο' είναι η ζωντανή απόδειξη πως για να κάνεις σινεμά αξιώσεων δεν απαιτούνται φωτεινές ιδέες ή μεγάλα μέσα, αλλά έμπνευση, όραμα και ταλέντο. Τα τρία αυτά στοιχεία είναι βέβαιο πως η Bier τα διαθέτει.

www.facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου