Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Απόφαση βόμβα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Υμηττό

«Τρίβουν τα χέρια» τους οι καταπατητές καθώς με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ουσιαστικά ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού (ΦΕΚ 187 Δ'/2011) και ανοίγει ο δρόμος ακύρωσης πολλών νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσπίζουν αυστηρούς όρους προστασίας στους ορεινούς όγκους της Αττικής.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Λουξεμβούργο το 2014 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, παρ’ όλο που το ίδιο είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία ότι το νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι συνταγματικό.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Δήμοι Κορωπίου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Χολαργού-Παπάγου, Ηλιούπολης, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το μπαράζ προσφυγών κατά του διατάγματος από θιγόμενους πολίτες αλλά και από δήμους -δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης- που περιβάλλουν το βουνό.

Οι δήμαρχοι στις προσφυγές τους είχαν εντοπίσει την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, η κύρια «ένσταση» είχε να κάνει με τους περιορισμούς στην επέκταση του σχεδίου πόλης μέσα στην προστατευόμενη ζώνη Υμηττού, ενώ παράλληλα διεκδικούν σημαντικά τμήματα του βουνού για να καλύψουν ανάγκες σχολείων, νοσοκομείων και νέων νεκροταφείων.

Οι προσφυγές ιδιωτών σχετίζονται κυρίως με τους κληρονόμους Νάστου.

Πηγή:
www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου