Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Έκθεση Τύπου του ’40 στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, από 20 μέχρι 30 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Γλυφάδας, σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος», παρουσιάζει το πανόραμα του '40 «Ο Τύπος της νίκης - η νίκη του Τύπου».

Μια μεγάλη έκθεση αυθεντικών εφημερίδων του 1940 και άλλων σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων ζωντανεύουν το ηρωικό έπος και με μια «σιωπηρή αφήγηση» μας μιλάνε για την περίτρανη νίκη αλλά και τη μεγάλη ιστορική περιπέτεια από το 1940 έως το 1944, τα χρόνια της φωτιάς.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας από τις 20 ως και τις 30 Οκτωβρίου.

Εκτός από την έκθεση των σπάνιων αυτών εφημερίδων του ΄40 - ΄41, εκτίθενται και διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης, όπως επιστολές στρατιωτών από το μέτωπο, τηλεγραφήματα - διαταγές, έγγραφα, ειδικές εκδόσεις κ.ά.

Αρχικά παρουσιάζονται οι εφημερίδες της 16ης, 17ης και 18ης Αυγούστου του 1940, με συγκλονιστικά άρθρα και φωτογραφίες από τον τορπιλισμό της «Έλλης». Στη συνέχεια, ακολουθούν, οι εφημερίδες της 28ης Οκτωβρίου, έκτακτα παραρτήματα της 7ης πρωινής ώρας, που αναγγέλλουν το τρομερό γεγονός του πολέμου «Η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα».

Ακολουθούν οι εφημερίδες του άνισου πολέμου που περιγράφουν τις μάχες του ελληνικού στρατού στις κορυφές της Πίνδου, και «πανηγυρίζουν» τις μεγάλες τρισένδοξες νίκες «πήραμε την Κορυτσά», «Μπήκαμε στο Αργυρόκαστρο», «Η γαλανόλευκη κυματίζει στους Αγίους Σαράντα», «Το υποβρύχιο Παπανικολής βύθισε ιταλική νηοπομπή», «Έπεσε η Χειμάρα», κ.ά.

Οι εφημερίδες παρατίθενται με χρονολογική σειρά και αφού «ζήσουμε» και την συντριβή των Ιταλών κατά την εαρινή επίθεση του ΄41 φθάνουμε στην γερμανική επίθεση, που η δόξα, ακόμη μια φορά στεφανώνει την Ελλάδα. Ακόμα και όταν «τελικά σκλαβώθηκαν οι νικητές». Το φόντο στα ταμπλό την εφημερίδων, παύει να είναι γαλάζιο και το διαδέχεται το μαύρο χρώμα καθώς φθάνουμε στην 28 Απριλίου του 1941, που αναγγέλλεται η κατάληψη των Αθηνών από τους Γερμανούς. Και η μαύρη περίοδος της κατοχής αρχίζει. Παρατίθενται εφημερίδες «νόμιμες» που γράφουν ό,τι τους επιβάλλει η τριπλή λογοκρισία, γερμανική, ιταλική και «ελληνική». Φωτογραφίες, καθώς και αυθεντικά χαρτονομίσματα της κατοχής, με μεγαλύτερο «δύο χιλιάδες εκατομμύρια» (δηλαδή δύο δισ.) συνοδεύουν τα ταμπλό του κατοχικού γερμανόπληκτου «νόμιμου» τύπου. Από την άλλη πλευρά όμως, παρουσιάζονται γνήσιες, αυθεντικές σπανιότατες εφημεριδούλες του παράνομου αντιστασιακού τύπου. Μικρά μονόφυλλα που διακινούνται με απόλυτη μυστικότητα από τσέπη σε τσέπη, έδιναν «φιλί της ζωής» στη λευτεριά, μα όποιος συλλαμβανόταν με ένα τέτοιο εφημεριδάκι, ήταν αρκετό να υποστεί φρικτά βασανιστήρια και να βρεθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα…

Και τελειώνει το ταξίδι με τις πρώτες εφημερίδες της απελευθέρωσης ενώ κλείνει με την πρώτη επίσημη «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», αριθμός φύλλου 1, (18 Οκτώβριου 1944) που περιέχει ένα μόνο άρθρο του πρώτου μεταπολεμικού πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, το οποίο ουσιαστικά κηρύσσει την επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου