Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Μεταμεσονύχτια χορηγία 50.000 ευρώ σε ΑΘΛΗΤΙΚΟ σωματείο, για διοργάνωση προγραμμάτων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στον Άλιμο

Όχι μόνο για αδιαφάνεια, αλλά και για συνεχή τακτική απαξίωσης του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Αλίμου (ΘΟΠΑΑ) και ουσιαστικής κατάργησής του καταγγέλλει τη δημοτική αρχή η δημοτική κίνηση "ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι".

Κι αυτό με αφορμή τη μεταμεσονύκτια απόφαση για χορηγία της ΑΕΚ Αλίμου με 50.000 ευρώ προκειμένου να αναλάβει το αθλητικό σωματείο τα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:


Την ΑΕΚ την ξέρουμε όλοι. Την ΑΕΚ Αλίμου (Αθλητική Ένωση Καλαμακίου Αλίμου) την μάθαμε, οι περισσότεροι, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30/9/2015, όταν εγκρίθηκε γι’ αυτήν χορηγία 50.000 ευρώ !

Το θέμα ορίστηκε να συζητηθεί προς το τέλος της ημερήσιας διάταξης (25ο), τότε, δηλαδή, που η συρρίκνωση της δημοσιότητας αλλά και η κόπωση του Συμβουλίου, λειτουργούν αρνητικά για τη συζήτηση τόσο σοβαρών θεμάτων.


Προβλέποντας την κατάσταση αυτή, ζητήσαμε να προταχθεί η συζήτηση του θέματος. Το αίτημά μας απορρίφθηκε και έτσι κληθήκαμε να τοποθετηθούμε και ν’ αποφασίσουμε επί τροχάδην και «μετά τα μεσάνυχτα» για ένα θέμα, που από την αρχή μάς γέννησε τεράστια ερωτηματικά.

Έκπληκτοι, λοιπόν, είδαμε, χωρίς καν εισήγηση, να προτείνεται η επιχορήγηση της ΑΕΚ Αλίμου με 50.000 ευρώ, (δηλαδή, όσο περίπου, είναι στο σύνολό της η ετήσια επιχορήγηση ΟΛΩΝ των Σωματείων του Δήμου), και μάλιστα για να πραγματοποιήσει πολιτιστικά κυρίως προγράμματα!

Το θέμα αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν αφορά απλώς μια υπερμεγέθη επιχορήγηση ενός αθλητικού σωματείου, αλλά συνδέεται και με το αποτυχημένο μοντέλο που έχει επιλέξει ο κ. δήμαρχος για τη λειτουργία του Πολιτισμού.

Από τη Δημοτική Αρχή ψηφίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Αλίμου σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις της ΑΕΚ Αλίμου, με διάθεση δημοτικών χώρων και με επιχορήγηση 50.000 ευρώ, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών (Οκτώβριο 2015 έως και Ιανουάριο 2016).

Τι είδους, όμως, εκδηλώσεις θα διοργανώσει η ΑΕΚ Αλίμου;

Στην ουσία, πρόκειται για την «ανάθεση» σε αυτήν του πολιτιστικού «προγράμματος» του ΘΟΠΑΑ (Θουκυδίδειος Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Αλίμου). Συνεχίζονται, δηλαδή, με τρόπο διαφορετικό η απαξίωση του Οργανισμού και οι «αλχημείες» με την ανάθεση των δραστηριοτήτων του στα αδιαφανή σχήματα των -πανάκριβων- ΚΟΙΝΣΕΠ (ΚΟΙΝωνικές Συνεταιριστικές ΕΠιχειρήσεις), που εγκαταλείπονται πλέον από τον κ. Κονδύλη, άγνωστο για ποιον λόγο, αφού ούτε μία έκθεση αποτίμησης του έργου τους δεν μας γνωστοποιήθηκε.

Τούτη τη φορά, αντί για ΚΟΙΝΣΕΠ, «όχημα» παράκαμψης του ΘΟΠΑΑ επιλέγεται ένα Αθλητικό Σωματείο, με μηδενική καθόσον γνωρίζουμε εμπειρία στα πολιτιστικά θέματα. Δηλαδή, η ΑΕΚ Αλίμου, Πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Αλάσσας, και της οποίας το καταστατικό, μολονότι ζητήθηκε από το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, δεν προσκομίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το καταστατικό δεν το ζητήσαμε με διάθεση τυπολατρίας. Δεν βρήκαμε, όμως, άλλον πρόσφορο επίσημο τρόπο για να διαπιστώσουμε αν το σωματείο -καταστατικά κατ’ αρχήν- μπορεί να χρηματοδοτηθεί με λεφτά των δημοτών, για να διοργανώσει τμήματα εκμάθησης, π.χ. Μπαλέτου, χορού Bollywood, Tango Argentino, Ρούμπας, Ταχυδακτυλουργικής και άλλων πολύ ενδιαφερουσών δραστηριοτήτων, που ελάχιστη σχέση έχουν, όμως, με αυτό που ο μέσος άνθρωπος καταλαβαίνει ως «αθλητικές».

Τη στιγμή μάλιστα, που για όλα τα παραπάνω προγράμματα, εφόσον θελήσουν να συμμετάσχουν,οι δημότες ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ αντίτιμο καθόλου ευκαταφρόνητο, αν συγκρίνουμε με όσα ίσχυσαν για τις περυσινές δραστηριότητες.

Αυτή η αδικαιολόγητη, παράδοξη και αδιαφανής υπόθεση της παράδοσης του συνόλου σχεδόν του πολιτιστικού έργου του Δήμου σε ένα Αθλητικό Σωματείο, συνοδευμένη, μάλιστα, με επιχορήγηση 50.000 ευρώ, για δράσεις ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΗΝΩΝ (με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κι άλλη επιχορήγηση για το υπόλοιπο διάστημα) αποτελεί ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ επιλογή του κ. ΚΟΝΔΥΛΗ για λόγους, που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.

Εξάλλου, οι δικαιολογίες του κ. Δημάρχου, περί δήθεν διαδικαστικής αδυναμίας του ΘΟΠΠΑ να αναλάβει τις σχετικές δραστηριότητες, αναδεικνύουν την ΕΥΘΥΝΗ του κ. δημάρχου, που αδιαφόρησε έως σήμερα να «νοικοκυρέψει» τον ΘΟΠΑΑ και να συστήσει, ως όφειλε, Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Αυτό θα του επέτρεπε να συνάπτει τις αναγκαίες και επιτρεπόμενες συμβάσεις με δασκάλους/ες των προγραμμάτων.

Πολλοί Δήμοι, προσαρμοσμένοι στις σημερινές συνθήκες, έχουν βρει τις αναγκαίες λύσεις και ασκούν πολιτιστικό έργο μέσω των δικών τους Οργανισμών. Αντιθέτως, στον Άλιμο ο ΘΟΠΑΑ απαξιώνεται, το ΔΣ δεν έχει λόγο στον σχεδιασμό των προγραμμάτων και καλείται απλώς να επικυρώνει ειλημμένες αποφάσεις, ενώ και οι εργαζόμενοι δάσκαλοι/ες στα σχετικά προγράμματα αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα τόσο στην πληρωμή των αμοιβών τους όσο και στις συνθήκες απασχόλησής τους.

Το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ την απόφαση για την επιχορήγηση της ΑΕΚ Αλίμου, όχι μόνο για τους λόγους αδιαφάνειας, που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και επειδή η απόφαση συνδέεται με μία συνεχή τακτική απαξίωσης του ΘΟΠΑΑ και ουσιαστικής κατάργησής του.

Σε άλλη κατεύθυνση ο κ. Δήμαρχος, επιλέγει να πελαγοδρομεί, μεταξύ ΚΟΙΝΣΕΠ και ΑΕΚ και να τους αναθέτει να παραγάγουν «πολιτιστικό έργο» με ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, αδιαφορώντας, μάλιστα, για το πόσο ασύμβατο είναι το έργο αυτό, στις υπαρκτές ή μη δραστηριότητες των φορέων στις οποίες το αναθέτει.

Όμως, όσο σπουδαίο κι αν είναι το τμήμα ταχυδακτυλουργών, που θα οργανώσει το Αθλητικό Σωματείο στον Άλιμο, αποκλείεται να καταφέρει να διδάξει στον κ. δήμαρχο τον μαγικό τρόπο για να εμφανίσει τις αδιαφανείς και πανάκριβες (από την τσέπη μας) επιλογές του ως διαφανείς και αναγκαίες.

Οι Χουντίνι έχουν και τα όριά τους… Το ίδιο και οι δημότες του Αλίμου, που δεν θα ανεχτούμε κανένα τρικ κοροϊδίας σε βάρος μας.


Πηγή: anokatostokalamaki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου