Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Το 90% των προαπαιτουμένων έχει κλείσει - Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα ανοιχτά θέματα @ Δύσκολες υποσχέσεις

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου
Σε συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές προχώρησε το Κυβερνητικό
Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Διαπιστώθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Δύσκολες υποσχέσεις

"Πολύ αργά βήματα, στη σωστή κατεύθυνση". Μ' αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μίνι συνόδου κορυφής με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Κυριακή, για τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος της εποχής μας, του προσφυγικού. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος - και σ' αυτή τη φάση η αισιοδοξία είναι απαραίτητη. Αλλά δεν αρκεί.

Κι αυτό, διότι ενώ τα βήματα είναι αργά, οι προσφυγικές ροές είναι καταιγιστικές και οι φοβικές -και εγωιστικές- αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών και πολιτικών ηγεσιών έντονες και ταχύτατες.

Μέχρι στιγμής, και παρά τις όποιες αστοχίες και παραλείψεις από πλευράς του ελληνικού κράτους, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ή στην Ειδομένη η ελληνική κοινωνία και οι ομάδες εθελοντών και αλληλέγγυες εμφανίστηκαν και αφάνταστα αποτελεσματικές- καλύπτοντας συχνά τις τεράστιες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. Σκηνές ντροπής ή απύθμενης απελπισίας, όπως στα σύνορα της Ουγγαρίας ή της Σλοβενίας με την Κροατία, στην Ελλάδα δεν είδαμε. Στο να μη τις δούμε βοήθησε και η... πολιτική ατμόσφαιρα αλληλεγγύης που αποπνέει αυτή η κυβέρνηση. Με Σαμαρά και "λαθρομετανάστες" θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Όμως, τώρα που μπαίνει ο χειμώνας και έχει δυσκολέψει πολύ η βαλκανική διαδρομή -και αντικειμενικά, λόγω λάσπης και κρύου, και πολιτικά, λόγω της αυξανόμενης τάσης να κλείσουν τα σύνορα χώρες - τράνζιτ- δεν αρκεί η ατμόσφαιρα αλληλεγγύης. Απαιτείται και γρήγορη υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσαν όλοι, και η Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η Κομισιόν.

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει η προβληματική μας δημόσια διοίκηση, υπό την πίεση των αρμοδίων στην κυβέρνηση, που έδωσαν την υπόσχεση, να φροντίσει γρήγορα για την προσωρινή διαμονή των προσφύγων. Θα πρέπει γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκταμιεύσει τους απαραίτητους πόρους και θα πρέπει γρήγορα η κυβέρνηση να έχει ετοιμαστεί να τους απορροφήσει. Η υλοποίηση της υπόσχεσης είναι δύσκολη αλλά... μετριέται εύκολα. Σημαίνει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σε χρόνο - ρεκόρ, για τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες.

Θα πρέπει, επίσης, η Ε.Ε. να τηρήσει την υπόσχεση βοήθειας στις χώρες των Βαλκανίων - κι αυτές με τη σειρά τους να μην κάνουν κόλπα στα σύνορά τους. Και, κυρίως, θα πρέπει οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά.

Εάν όλες αυτές οι υποσχέσεις τηρηθούν -έστω και με εκπτώσεις-, κάτι θα έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αρχές μας...

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου