Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ;... Για καλή είδηση ακούγεται.



Η ανακοίνωση της διάλυσης της ομάδας ΔΕΛΤΑ είναι ένα πολύ καλό νέο που θα υποδεχτούν με ανακούφιση όλοι όσοι συμμετέχουν στα κινήματα και έχουν ως κοινό τόπο ότι λιτότητα και αντιλαϊκές πολιτικές πάνε παρέα με την άγρια καταστολή.

Είτε γιατί κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι η νέα περίοδος είναι μεν δύσκολη και επώδυνη, αλλά με κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, είτε γιατί κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι οι λαϊκές αντιστάσεις θα οδηγήσουν σε άλλες, νέου τύπου, μορφές καταστολής.

Σε κάθε περίπτωση το αναμφισβήτητο είναι ότι η ομάδα ΔΕΛΤΑ δεν ήταν απλά μια συνήθης δομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην υπηρεσία των πολιτών, που ιδρύθηκε επί ημερών υπουργίας Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Ο Μαρκογιαννάκης ήταν ο πρώην αδέκαστος εισαγγελέας που το 2009 επιστρετεύτηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή τον νεώτερο και αντικατέστησε τον αρμόδιο σε θέματα δημόσιας τάξης υπουργό -νυν ΠτΔ- κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Τον κ. Παυλόπουλο εγκαλούσε τότε σχεδόν ολόκληρο το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο -από τους "νοικοκυραίους" μέχρι και την... Παπαρήγα- για την αδυναμία του να καταστείλει την εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008, που είχε ως αφορμή τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην πραγματικότητα τον εγκαλούσαν γιατί, αντί να πνίξει στο αίμα τη νεολαιίστικη εξέγερση, άφησε να σπάσουν μερικά μέτρα ή χιλιόμετρα βιτρίνες καταστημάτων. Και κυρίως γιατί άφησε -θου Κύριε- να καεί το δέντρο της πλατείας Συντάγματος.

Αυτή την αντίφαση αξιών -οικονομικού κέρδους και ανθρώπινης ζωής- κλήθηκε να επιλύσει ο αδέκαστος Μαρκογιαννάκης. Και έπραξε αδίστακτα.

Ίδρυσε -μεταξύ άλλων- τη δίκυκλη ομάδα ΔΕΛΤΑ, προκειμένου να εκπληρώσει τον σκοπό εφ' ω ο ίδιος ετάχθη: τη διασφάλιση της τάξης στη νεοφιλελεύθερη ζούγκλα τής -από τότε προβλέψιμης- αποικίας χρέους με οποιονδήποτε φόρο αίματος.

Γι' αυτό και η στελέχωση -στον υπέρτατο βαθμό- της ομάδας ΔΕΛΤΑ αντλήθηκε από τον υπόκοσμο των μπράβων της νύχτας και από άτομα εξαϋλωμένης ηθικής υπόστασης.

Από τη μια ο τσαμπουκάς τού "γαμάω και δέρνω", από την άλλη το λάφυρο: αν όχι ο τρόμος, τότε- ένα σπασμένο κεφάλι, χέρι, πόδι... κάτι τις εν πάσει περιπτώσει.

Αρκεί να διαλυθεί η διαδήλωση του κακοπληρωμένου εργαζόμενου που πεινάει η οικογένειά του, του άνεργου που δεν φτιάχνει οικογένεια για να πεινάνε ομαδικά, του οφειλέτη που χάνει ακόμα και το σπίτι του, του συνταξιούχου που τον πεθαίνουν πριν την ώρα του μες στον καημό του.

Η ομάδα ΔΕΛΤΑ -και δεν μπορεί να είναι αλλιώς- οργανώθηκε και λειτούργησε ως παρακρατικός μηχανισμός, ως κράτος εν κράτει, ως εγκληματική οργάνωση που -αν ελεγχθεί ενδελεχώς με βάση το δίκαιο και όχι τον αδέκαστο Μαρκογιαννάκη- θα κριθεί τρομοκρατική, ακόμα και με το "δικό τους" ποινικό δίκαιο.

Αν τώρα καθίσουμε να σκεφτούμε και για τις διασυνδέσεις μελών ή ολόκληρης της στελέχωσης της ομάδας ΔΕΛΤΑ με χρυσαβγίτες και άλλα φασιστικά μορφώματα, μάλλον θα χάσουμε τη μπάλα, καθώς στοιχεία δεν διαθέτουμε. Μόνο τις πράξεις τους και την ποιότητα αυτών των πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση η πρόβλεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα ότι "τα μέλη της ΔΕΛΤΑ θα απορροφηθούν από τις OΠKE, άλλοι στα MAT και κάποιοι σε κοινές περιπολίες" δεν μας πείθει ότι μπορούμε να διαδηλώνουμε ειρηνικά ή να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Θα ησυχάσουμε -σ' αυτόν τον τομέα τουλάχιστον- όταν σύμφωνα με την "Αθηναΐδα 2012" καταργηθούν όλες οι ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου