Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τέλος το... πάρτι της καταστολής στις Σκουριές

Σε εταιρεία security φέρνει εδώ και καιρό η αστυνομία στη Χαλκιδική. Σε τέτοιο σημείο, που βλέπεις αστυνομικούς και κανονικούς σεκιουριτάδες
να φρουρούν δίπλα - δίπλα και μέσα από την περίφραξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Φυσικά έχουν παίξει τον ρόλο τους οι παλαιότερες χορηγίες προς την ΕΛ.ΑΣ., όμως αντιλάμβάνεται ο καθένας πως δουλειά της αστυνομίας δεν είναι να παρέχει προστασία σε εταιρείες.

Το καλό είναι πως όλο αυτό το "ζουζούνισμα" μεταξύ αστυνομίας και εταιρείας φαίνεται να τελειώνει.


Σε χθεσινή τους συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας διαβεβαίωσε τις αγωνίστριες μητέρες της Χαλκιδικής, που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, ότι η αστυνομοκρατία εις βάρος των κατοίκων που εναντιώνονται στην "επένδυση" θα αποτελέσει παρελθόν και το βουνό δεν θα είναι πια απαγορευμένη ζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και μια ανάβαση στον Κάκαβο, με βάση ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, μπορεί να εξελιχθεί σε... δικαστική περιπέτεια για τους ντόπιους, που παρακολουθούνται και καταγράφονται από τις ομάδες security και τους αστυνομικούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στο βουνό, λες κι οι τελευταίοι έχουν να κάνουν με κοινούς εγκληματίες.

Ο Ν. Τόσκας αναγνώρισε το δίκαιο του κοινωνικού αγώνα των κατοίκων και τόνισε πως από εδώ και πέρα θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε να υπάρχει αστυνόμευση μεν, όχι όμως και σκηνικά όμοια με αυτά που πέρασε η χώρα στη χούντα. Σκηνικά που δεν αφορούν μόνο τον χαρακτήρα του άβατου που έχει πάρει η περιοχή, αλλά και το ξύλο στις πορείες από την αστυνομία και ακόμη χειρότερα τις "επισκέψεις" αστυνομικών στα σπίτια του κόσμου.

Η καταστολή κρατάει χρόνια στις Σκουριές.

Το παρακάτω χρονικό με ορισμένα από τα περιστατικά είναι ενδεικτικό:
* Στις 9 Σεπτεμβρίου 2012 η αστυνομία προκαλεί εγκαύματα στους διαδηλωτές με ευθείες ρίψεις δακρυγόνων, αλλά και φωτιές στο βουνό από τις βολές που καταλήγουν στα ξερόχορτα, ενώ τραυματίζεται ο βουλευτής τότε του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. 
* Στις 21 Οκτωβρίου 2012 τα ΜΑΤ προχωρούν σε 14 συλλήψεις κατοίκων, ενώ χτυπούν στο ψαχνό όποιον βρίσκουν. Από τις λυσσαλέες επιθέσεις με κλομπ δεν γλιτώνει ούτε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. 
* Στις 7 Μαρτίου 2013 δυνάμεις των ΜΑΤ εισβάλλουν στην Ιερισσό και στα σπίτια κατοίκων θυμίζοντας δυνάμεις κατοχής. Στο χωριό χτυπούν οι καμπάνες, κάτοικοι τρέχουν αναστατωμένοι, αλλά οι περισσότεροι διαδηλώνουν με αίτημα να φύγουν τα ΜΑΤ. Δακρυγόνα πέφτουν ακόμη και μέσα σε σχολείο και γίνονται πέντε συλλήψεις. Από τους υπόπτους για την επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός τον Φεβρουάριο του 2013 λαμβάνεται δείγμα DNA ενώ για καταθέση στην Ασφάλεια πηγαίνουν ακόμη και ανήλικοι. 
* Στις 10 Απριλίου 2013 κουκουλοφόροι αστυνομικοί εισβάλλουν τα ξημερώματα ξανά σε σπίτια, αφού πρώτα σπάνε τις πόρτες και συλλαμβάνουν δύο κατοίκους που κατηγορούνται για την επίθεση στο εργοτάξιο. 
* Στις 5 Απριλίου 2015 σημειώνονται επεισόδια στις Σκουριές, στη θέση "Χονδρό Δένδρο", όπου ΜΑΤ και μεταλλωρύχοι συμπράττουν ενάντια στους κατοίκους.
* Στις 23 Αυγούστου 2015 προσαγάγονται 78 άτομα σε διαμαρτυρία των κατοίκων, ενώ πέφτουν βροχή τα δακρυγόνα και οι βομβίδες κρότου - λάμψης στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου