Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μαστίχα Χίου: το νέο φάρμακο κατά της δυσπεψίας

Δεν υπάρχει αμβιβολία πως η χώρα μας κρύβει ένα θησαυρό χλωρίδας, που ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη είχε αποτελέσει τη βάση θεραπειών.

Ο πατέρας της ιατρικής είχε από νωρίς ανακαλύψει με τη μέθοδο της παρατήρησης, τη φαρμακευτική δράση πολλών φυτών και βοτάνων.

Σήμερα η πολυφαρμακία αποτελεί σημείο των καιρών και οι επιστήμονες, όπως και οι ίδιοι οι καταναλωτές, στρέφονται
σε φυσικά παραδοσιακά φάρμακα.

Τα τελευταία έχουν αποδείξει τη δράση τους μέσα στα χρόνια, και παρότι θεραπεύουν δεν έχουν άλλες επιπτώσεις στον οργανισμό, καθότι είναι φυτικής προελεύσεως.

Το ερώτημα όμως είναι πως μπορεί κανείς να γνωρίζει πως μία παραδοσιακή συνταγή είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση απλών καθημερινών καταστάσεων όπως η δυσπεψία; Αρμόδιο όργανο για τους ισχυρισμούς υγείας των παραδοσιακών φαρμάκων στην Ευρώπη είναι ο ΕΜΑ (Εuropean Medicines Agency).

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολογεί τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με την ασφάλεια και τη δράση σκευασμάτων, και εκδίδει οδηγίες προς την επιστημονική κοινότητα, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές.

Αυτό όμως που αποτελεί πραγματική είδηση για τη χώρα μας είναι, πως τον περασμένο Αύγουστο o EMA μπήκε στην τελική ευθεία για να αναγνωρίσει τη Μαστίχα Χίου ως ένα παραδοσιακό φάρμακο για η δυσπεψία, αλλά και για δερματικές παθήσεις.

Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, η Μαστίχα Χίου φύεται αποκλειστικά και μόνο στα νότια χωριά της Χίου. Σε όποιο άλλο νησί ή χώρα του κόσμου προσπάθησαν να καλλιεργήσουν το μαστιχόδεντρο, η ρητίνη αυτού δεν απέδιδε τις θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας της νότιας Χίου.

Το οξύμορο αυτό γεγονός αποδίδεται στη θερμοκρασία, την υγρασία, το έδαφος και ό,τι άλλο καθιστά ξεχωριστό το περιβάλλον του Ελληνικού νησιού. Οι φαρμακευτικές τις δράσεις αποδίδονται σε 2 οξέα που περιέχει με αντιμικροβιακά, αντιικά, αντιικά και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί μία λίστα με τις παθήσεις για στις οποίες η Μαστίχα Χίου φαίνεται να έχει θεραπευτική εφαρμογή:
  • Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευάσματα για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.
  • Μελέτες έχουν δείξει πως συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έλκους. Τα περισσότερα από 60 συστατικά της δρουν στοχευμένα για να εμποδίσουν την επιβίωση του H. pylori (ελικοβακτηρίδιο του πιλορού), του βακτηρίου που είναι υπεύθυνο για το έλκος.
  • Ανακουφίζει από συμπτώματα δυσπεψίας, καούρας και παλινδρόμησης. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή εάν λέγαμε πως προσφέρει το ίδιο αίσθημα με τα αντιοόξινα φάρμακα σε ήπιες καταστάσεις.
  • Εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση στο γανστρεντερικό σύστημα, έχοντας εφαρμογή σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Chron's.
Καθώς στρεφόμαστε προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τα προϊόντα της φύσης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, μείνετε συντονισμένοι διότι τα δεδομένα που αφορούν τη φαρμακευτική δράση της Μαστίχας Χίου θα πληθύνουν. Η προστασία της καρδιάς και η πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου, φαίνεται πως θα είναι οι επόμενοι στόχοι.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Πηγή: www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου