Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η αποπομπή της Κ. Σαββαΐδου και το μεγάλο "ισοδύναμο"

«Σε τέτοιες εποχές δύσκολες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής» υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη ανακοινώνοντας επίσημα την αποπομπή της Κ. Σαββαΐδου από την θέση της ΓΓΔΕ.

Επίσης, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να «ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και που αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής
».

«Το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα έκανε δεκτή την εισήγηση του υπ. Οικονομικών να παυθεί από τα καθήκοντά της η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββα
ΐδου» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν νόμοι, κανόνες στη χώρα και θα τηρηθούν.»

Ερωτηθείσα αν θα υπάρχει ένα κενό μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης, απάντησε ότι θα λυθούν όλα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ομοφώνως, με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, ήταν αυτή και έγινε αποδεκτή», υπογράμμισε απαντώντας κατά πόσο μπορεί να πάρει η κυβέρνηση μία τέτοια απόφαση.


Την εισήγηση για την αποπομπή της έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ευκ. Τσακαλώτος και το κλίμα για την Κ. Σαββαΐδου στο υπουργικό συμβούλιο ήταν εντελώς αρνητικό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον προϊστάμενό της υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επικοινωνήσει μαζί της και να της ζητήσει να διευκολύνει την κυβέρνηση, μετά την δημοσιοποίηση των δικαστικών εκκρεμοτήτων της Κ. Σαββαΐδου

«Σε τόσο κρίσιμες στιγμές δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν σκιές για κάποιον που είναι σε μια τόσο κρίσιμη θέση» σχολίαζαν τότε οι κυβερνητικοί κύκλοι, με την προσθήκη ότι η κ. Σαββαΐδου παραιτούμενη θα είχε την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά της.

Όμως η Κ. Σαββαΐδου με μακροσκελή επιστολή της δήλωνε ότι δεν θα παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που της αποδίδονται ως "αβάσιμες".

Διαβάστε σχετικά:


Το μεγάλο "ισοδύναμο"


Οι καλές ειδήσεις δεν είναι ειδήσεις, είναι το πρώτο μάθημα που παίρνει κανείς στη δημοσιογραφία. Αλλά και οι κακές ειδήσεις πρέπει να είναι ειδήσεις, να απεικονίζουν την πραγματικότητα - δεν είναι... ανάγκη να τις εφευρίσκει κανείς, ειδικά σε μια εποχή που έλλειμμα κακών ειδήσεων δεν υπάρχει.

Το κλίμα που φτιάχνεται για "κόκκινες κάρτες" από τους θεσμούς, σε μια... επίσκεψη, που κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι εύκολη, μάλλον απέχει από την πραγματικότητα, ειδικά εάν την κοιτάξει κανείς με τα γυαλιά των Βρυξελλών. Έσπευσε χθες ο επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος δεν φημίζεται ούτε για τη διπλωματία του ούτε για τη... λατρεία του για την ελληνική κυβέρνηση, τη νυν και την προηγούμενη, να απαντήσει με περισσή άνεση στους δημοσιογράφους ότι "τα πράγματα έχουν πάρει λίγο - πολύ τον δρόμο τους" κι ότι θα εκταμιευτεί η δόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Εάν υποθέσουμε ότι ο Λετονός επίτροπος δεν είπε μια κουβέντα για να περνάει η ώρα, τότε οι... καθ' έξιν ανησυχούντες έχουν καλύτερα πράγματα να ασχοληθούν.

Το μεγάλο ζόρι είναι τα επόμενα βήματα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων και κυρίως η ταχύτητα που απαιτείται για να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν υποδεχτούμε το... σωτήριο έτος 2016 και τεθούν σε ισχύ οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει εμπεδώσει πλήρως αυτόν τον κίνδυνο του χρόνου και να δίνει πλέον μάχες για να τις κερδίσει. Κι αυτή τη φορά έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, την κοινή αποδοχή ότι η ύφεση το 2015 θα είναι τελικά αισθητά μικρότερη από την αρχική πρόβλεψη των θεσμών.

Αφού παγίως οι δανειστές διαπραγματεύονται με "αριθμούς", αυτό το πάνω από 1% του ΑΕΠ που τελικά δεν χάθηκε μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μεγάλο "ισοδύναμο". Αρκεί να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση στα... θεμελιώδη και να μη χαθεί σε λεπτομέρειες. Άλλωστε αυτή τη φορά η κυβέρνηση είναι που θέλει να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση. Και οι δανειστές φαίνεται να κινούνται "λίγο - πολύ", όπως είπε κι ο Ντομπρόβσκις, στο ίδιο μήκος κύματος.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου