Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τη λένε Εύη, Εύη Στατήρη

γράφει η Μαρία Παρέντη

Τη λένε Εύη Στατήρη και είναι 26 ετών. Προφυλακίστηκε στις 2 του Μάρτη, με την κατασκευασμένη κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (τρομονόμος 187Α)
και υπόθαλψης ”εγκληματία”.

Διώκεις έναν άνθρωπο, γιατί στηρίζει το σύντροφό του, το γιο του. Μαζί με την Εύη συλλαμβάνεται τότε και η μητέρα του Γεράσιμου Τσάκαλου, μέλους της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Αθηνά.

Οι δύο γυναίκες επιδεικνύουν τεράστια δύναμη ψυχής κι αξιοπρέπειας μπροστά στην κράτηση, η Αθηνά αρνείται να αποφυλακιστεί χωρίς την Εύη και τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς μαζί τους και η Αγγελική Σπυροπούλου, ξεκινούν απεργία πείνας για την αποφυλάκισή τους.

Με ειδική τροπολογία που κατατίθεται και ψηφίζεται περί μη δίωξης των συγγενών των υπόδικων, κρατουμένων ή καταζητούμενων (γεγονός που αποτελεί τεράστια νίκη που αφορά όλους από τότε και στο εξής) αποφυλακίζεται η Αθηνά Τσάκαλου.

Από τότε η Εύη Στατήρη (θα λέω το όνομά της συνεχώς μην το ξεχάσετε) έχει καταθέσει, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης που προσκρούουν στην άρνηση του ειδικού εφέτη ανακριτή Νικόπουλου καθώς και στα δικαστικά συμβούλια των Πόγκα και Μπαζάκη.

Το νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές έχει ήδη ψηφιστεί, η ελευθερία της Εύης προβλέπεται από νομοθετική του ρύθμιση. Γιατί λοιπόν οι αιτήσεις της απορρίπτονται η μία μετά την άλλη; Την απάντηση την ξέρετε. Τα νομοσχέδια εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Δικαιοσύνη α λα καρτ. Πρέπει να ζουν υπό καθεστώς φόβου όλοι όσοι συμπαρίστανται στους ανθρώπους αυτούς. Ανά πάσα ώρα και στιγμή η φυλακή είναι εκεί και σε περιμένει.

Στις 14 του Σεπτέμβρη η Εύη Στατήρη ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη για την παράταση της προφυλάκισής της πλέον του εξαμήνου και χωρίς κανένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο πέραν της σχέσης της με τον Γεράσιμο Τσάκαλο. Η απεργία πείνας δεν είναι πράξη εκβιασμού ή ένδειξη δειλίας ως πολλοί σπεύδουν να πουν, από την ήσυχη γωνιά του σπιτιού τους.

Για εκείνους που θεωρούν τους απεργούς πείνας δειλούς εκβιαστές δεν έχω καμία απάντηση, διάλογο μαζί τους δε θα ανοίξουμε για τα προφανή. Η απεργία πείνας είναι αγώνας, για αυτό και δεν προβαίνει ο καθένας σε αυτή. Κι όπως κάθε αγώνας δίκαιος και τίμιος ενέχει τον κίνδυνο της ζωής τού αγωνιστή.

Μια μέρα στις φυλακές θα σας πείσει. Δεν υπάρχει χειρότερη ανακάλυψη από πλευράς ανθρώπου από τη στέρηση της ελευθερίας. Πόσο μάλλον όταν κρατείσαι αδίκως και υπό ειδικές συνθήκες κράτησης. Κατηγορείσαι ως ”τρομοκράτης” και τρομοκρατείσαι εσύ ο ίδιος καθημερινώς. Όχι, δε λύγισε η Εύη, από το κελί της έγραφε. Γράφεις για να μη σαλτάρεις.

Λιποβαρής με σιδηροπενική ανεμία πέρασε στις 2 του Μάρτη την πόρτα των φυλακών. Σήμερα 1 Οκτώβρη του 2015 βρίσκεται στο Β΄ Παθολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νικαίας σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας απωλέσει συνολικά το 12.2 % του αρχικού σωματικού της βάρους. Από χτες κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της χώρας συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση των φυλακών (φυλακές Τρικάλων, Δομοκού, Γρεβενών, Γυναικείων - Αντρικών Κορυδαλλού) για την άμεση ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ της Εύης Στατήρη συντρόφου του πολιτικού κρατούμενου - μέλους των Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμου Τσάκαλου.

Οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, στο πλευρό της Στατήρη από την πρώτη στιγμή γράφουν στην ανακοίνωσή τους:

«Η συγκρατούμενή μας Εύη Στατήρη έχει αρχίσει απεργία πείνας από τις 14/9/2015 βάζοντας ενέχυρο το σώμα της. Παλεύει 14 μέρες τώρα για την ελευθερία της. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τον αγώνα της, στεκόμαστε δίπλα της γιατί είναι ένας αγώνας ενάντια στο άδικο, ενάντια στη δικαστική αυθαιρεσία, ενάντια στις εκδικητικές μεθόδους του κράτους, ενάντια στον φόβο.

Χωρίς κανέναν ενοχοποιητικό στοιχείο παραμένει στη φυλακή εδώ και 6 μήνες, παρά την τροπολογία Παρασκευόπουλου, η οποία θα έβαζε φρένο στις προφυλακίσεις συγγενικών προσώπων κρατουμένων. Όμως όπως απεδείχθη ούτε οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν ανακριτές και συμβούλια από το να αποφασίζουν καθισμένοι στις καρέκλες της αλαζονείας τους και ψυχρής υπεροψίας τους, για την ελευθερία ενός ανθρώπου.

Σήμερα 27/9/2015 η Εύη μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας ύστερα από την επιδείνωση της υγείας της. Για ό,τι της συμβεί θεωρούμε υπεύθυνο τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο. Ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας εμείς θα παραμείνουμε έξω από τα κελιά μας για μία ώρα μετά από το βραδινό κλείσιμο συνεισφέροντας έτσι στις κινητοποιήσεις που γίνονται τόσο μέσα στις φυλακές όσο και έξω στους δρόμους.

Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού»

Θα κλείσω το κείμενο αυτό που είναι αφιερωμένο φυσικά στην ίδια την Εύη Στατήρη με τα δικά της λόγια, γραμμένα με απίστευτη οξύνοια και δύναμη, τη 14η μέρα της απεργίας πείνας, ήτοι τη Δευτέρα 28 του μηνός:

«Ξημερώματα Κυριακής στις 2 π.μ. μεταφέρθηκα από την εξωτερική φρουρά της φυλακής στο νοσοκομείο Άγ. Παύλος λόγω υπογλυκαιμικού σοκ. Οι γιατροί εκεί διέγνωσαν την αναγκαιότητα της μεταφοράς μου σε εξωτερικό νοσοκομείο.

Επέστρεψα στη φυλακή και το πρωί της Κυριακής μετά την επίσκεψη των γιατρών Σ. Σακκά και Ο. Κοσμοπούλου ,οι γιατροί της φυλακής συνέταξαν επειγόντως παραπεμπτικό νοσηλείας μου.

Το μεσημέρι μεταφέρθηκα στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Κατά την εισαγωγή μου αρνήθηκα να μου χορηγήσουν οποιονδήποτε άλλον ορό εκτός από ορό με νερό και αλάτι εξ’ αιτίας της έντονης υπότασης που παρουσίασα και ανησύχησε τους γιατρούς. Σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου αφαίρεσα και αυτόν τον ορό νερού και αλατιού.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν το δρόμο για τη δουλειά τους, χιλιάδες βιώνουν τα αδιέξοδα της οικονομικής τυραννίας, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές πηγαίνουν στις σχολές και τα σχολεία τους και η ζωή κυλάει όπως πάντα, συνεχίζω την απεργία πείνας ενάντια στον βελούδινο φασισμό της δημοκρατίας που φυλακίζει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι συγγενείς πολιτικών κρατουμένων, μόνο και μόνο επειδή αντιστέκονται στο φόβο, στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση.

Η αίτηση αποφυλάκισής μου έχει ήδη κατατεθεί εδώ και είκοσι μέρες στο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει πόσο κοστολογεί την αξία της ανθρώπινης ζωής απέναντι σε πλαστές κατηγορίες που εξυπηρετούν τα σχέδια και τα συμφέροντα της εξουσίας.

Η κλεψύδρα του χρόνου έχει ήδη αρχίσει να τρέχει…

Ένα σύστημα που αναγκάζει ανθρώπους να βάζουν τη ζωή τους μέσω της απεργίας πείνας, ως ενέχυρο για την ελευθερία τους είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει…

Ο αγώνας συνεχίζεται…».

Καλή δύναμη Εύη Στατήρη, ΒΓΕΣ ΖΩΝΤΑΝΗ!

Πηγή: www.nostimonimar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου