Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή: «Νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου»

«Ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων» τονίζει η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»
σε ανακοίνωσή της με την οποία περιγράφει τα βασικά σημεία του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Τετάρτη 7-10-2015 το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" προκειμένου να μπει σε τροχιά η νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια αφετηρία, ένα νέο δρόμο που θα βαδίσουμε όλοι μαζί. Όλοι όσοι πιστεύουμε στη δυνατότητα ενός νέου, εναλλακτικού, αποκεντρωμένου, με δημόσιο χαρακτήρα, ορθολογικού συστήματος στη βάση των βέλτιστων -περιβαλλοντικά, οικονομικά, από απόψεως δημόσιας υγείας- πρακτικών. Ένα μοντέλο διαχείρισης που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.

Τα βασικά σημεία του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων:

* Κλείνει ο κύκλος της οικονομικά επώδυνης, οικολογικά επικίνδυνης, υγειονομικά καταστροφικής διαχείρισης των απορριμμάτων που είχε στο επίκεντρό της ως μοναδικό χώρο απόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων τη χωματερή της Φυλής

* Κλείνει ο κύκλος που ήθελε μία περιοχή να σηκώνει αποκλειστικά το βάρος μιας διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία βρισκόταν στον αντίποδα της σύγχρονης, ορθολογικής διαχείρισης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο

* Με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων σηματοδοτείται το τέλος ενός κύκλου και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου. Μια αλλαγή που φέρνει στο επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων - το μεγάλο στοίχημα.

* Ανοίγει το κεφάλαιο της οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, τις μονάδες επεξεργασίας μικρής κλίμακας

Αν οι δήμαρχοι, οι δήμοι, οι πολίτες δεν πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε αυτή θα μείνει στα χέρια των ολίγων, που μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, θα δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που λειτουργούν για το συμφέρον τους.

Πρόκειται για την ποιοτική διαφορά σε σχέση με το χθες. Το πρόκριμα σε σχέση με το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου