Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Έχε το νου σου στο παιδί... # Στη Μόρια να πάνε οι επίσημοι επισκέπτες μας

Χιλιάδες τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον δρόμο για την Ευρώπη.

Ο αριθμός των ανηλίκων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, που φτάνουν χωρίς τους γονείς τους στην Ελλάδα, αυξάνεται διαρκώς.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ανθρωπιστικές οργανώσεις για έξαρση φαινομένων κάθε είδους κακοποίησης και σεξουαλικής - εργασιακής εκμετάλλευσης των ορφανών του πολέμου.



Στη Μόρια να πάνε οι επίσημοι επισκέπτες μας

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

Υποχρεωτική θα πρέπει να γίνει η επίσκεψη των Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων στη Λέσβο. Και αναφέρομαι σε όσους ήρθαν και όσους πρόκειται να έρθουν τις προσεχείς ημέρες στη χώρα μας. Τρεις ώρες από το επίσημο πρόγραμμά τους στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ θα ήταν αρκετές ώστε να αντιληφθούν τι ακριβώς γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Μια ώρα στα hot spots, μια ώρα στις ακτές κι από μισή ώρα στα πρόχειρα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου αλλά και στο νεκροτομείο της Μυτιλήνης θα ήταν αρκετά για να συνειδητοποιήσουν οι εκπρόσωποι των εταίρων μας το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που ξεβράζεται στις ακτές των ελληνικών νησιών. Φαντάζομαι πως για πολλά βράδια τον ύπνο τους θα στοιχειώνουν οι εικόνες παιδιών σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών και τα όνειρά τους θα βάφονται στο πορτοκαλί των σωσιβίων.

Τρεις ώρες στη Λέσβο είναι αρκετές ώστε να μουσκέψουν ώς το κόκαλο οι επεξεργασμένες προτάσεις των μετεγκαταστάσεων, των διαχωρισμών, των επαναπροωθήσεων αλλά και όλης της γραφειοκρατικής τους πολυπλοκότητας. Ας πάνε λίγες ώρες στη Μυτιλήνη και ας μην συναντήσουν κανέναν επίσημο. Ας αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους για να μιλήσουν με τον Κυριάκο, τον Νικήτα, τον Αχιλλέα, τη Νίκη, τον Γιώργο και τη Μέρελ.

Αν έχουν το θάρρος, ας σταθούν με ειλικρίνεια μπροστά σε αυτούς τους εθελοντές για λίγα λεπτά και μετά ας μας πουν για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης της Frontex και τις αυξημένες ανάγκες για σύγχρονα μηχανήματα δακτυλοσκόπησης στις πύλες εισόδου των προσφύγων. Μια «γροθιά στο στομάχι» τούς χρειάζεται μήπως και πάψουν επιτέλους να σχεδιάζουν επί ενός χάρτη γεμάτου τείχη, φράχτες και συρματοπλέγματα.

Στη Μόρια έπρεπε να πάει χθες ο κ. Στάινμαϊερ και στο Καρά Τεπέ να πάει την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σουλτς. Εκεί και στις ακτές της Λέσβου, όπου το Αιγαίο ξεβράζει πτώματα και τσακισμένες ψυχές, πρέπει να πάνε οι υπουργοί και οι κομισάριοι της Ε.Ε. Να αντικρίσουν τις πληγές και τον θάνατο. Να μετρήσουν τα ψίχουλα που κόβονται στη μέση για να φτάσουν για όλους. Να βρεθούν αντιμέτωποι οι υψηλοί επισκέπτες μας με το φαινόμενο που τα manual των Βρυξελλών αναφέρουν ως «ασυνόδευτα ανήλικα» για να περιγράψουν τα ορφανά ενός πολέμου που κινδυνεύουν σύντομα να πέσουν θύματα κάθε μορφής αντριχιαστικού εμπορίου.

Να έρθουν και να δουν τα πρόσωπα των αριθμών που τόσο απρόσωπα λογίζονται ως αριθμητικά στοιχεία στα γραφεία τους όταν μιλούν για «ροές» και «ποσοστά».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, απ' ό,τι μάθαμε, δεν θα πάει τελικά στη Λέσβο και μάλλον την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και ο κ. Σουλτς, ο οποίος θα περιορίσει το πρόγραμμά του σε μια επίσκεψη στην Αθήνα.

Τα αποφεύγουν τα hot spots οι εμπνευστές τους. Τα αποφεύγουν σαν τις αμαρτίες τους.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου