Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ο ΕΔΣΝΑ "σκόρπιζε" εκατομμύρια στους εργολάβους

ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Στα χέρια του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητή Δημ. Κασσαβέτη βρίσκεται ο φάκελος
με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί την περίοδο 2013-2014 μεταξύ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και τριών κοινοπραξιών.

Τον φάκελο διαβίβασε η περιφερειακή διοίκηση Δούρου προκειμένου να διερευνηθεί από πού προκύπτει η απαίτηση των κοινοπραξιών για καταβολή υπέρ τους 9 εκατ. ευρώ, ως τόκοι υπερημερίας, τη στιγμή που είχε διαπιστωθεί ότι ο ΕΔΣΝΑ είχε ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να καλύψει το τρέχουσες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρόκειται για συμβάσεις τις οποίες είχε υπογράψει η τότε διοίκηση του ΕΔΣΝΑ με τρεις κοινοπραξίες.

Η πρώτη κοινοπραξία αφορά τις Ηλέκτωρ Α.Ε. και ΑΡΣΗ Α.Ε. για μίσθωση υπηρεσιών αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων, η δεύτερη κοινοπραξία αφορά τις εταιρείες Ηλέκτωρ Α.Ε., Θ. Λώλος και Χ. Τσομπανίδης Ο.Ε., ΑΡΣΗ Α.Ε. για υπηρεσίες υποστήριξης, λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και η τρίτη κοινοπραξία αφορά τις εταιρείες Ηλέκτωρ Α.Ε. και Envitec A.E. για επείγουσες υπηρεσίες υποστήριξης, λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης.

Τι εντόπισε η Ρ. Δούρου και ζήτησε την έρευνα των συμβάσεων του ΕΔΣΝΑ με τις κοινοπραξίες

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η περιφερειακή διοίκηση Δούρου με την ανάληψη των καθηκόντων της στον ΕΔΣΝΑ, τής κατατέθηκαν έγγραφα των εν λόγων κοινοπραξιών "που αφορούσαν σε συμβάσεις που είχε συνάψει ο Σύνδεσμος με αυτές, με τα οποία οι εν λόγω κοινοπραξίες ζητούσαν την άμεση πληρωμή τόκων υπερημερίας, συνολικού ποσού σχεδόν 9 εκατομμυρίων ευρώ (!) προς όφελος των κοινοπραξιών και σε βάρος του ΕΔΣΝΑ".

"Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ζήτησε άμεσα ενημέρωση από την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και διαπίστωσε ότι οι τόκοι υπερημερίας προέκυψαν από την υπερβολική καθυστέρηση πληρωμής πιστοποιήσεων από συμβάσεις με αποτέλεσμα την πρόκληση τοκοφορίας με το δυσθεώρητο επιτόκιο υπερημερίας 7.4 με 8.5%!".

Κι όπως επισημαίνει "προκλήθηκαν εύλογα ερωτήματα", καθώς και "υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα της υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση από την υπηρεσία των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής και εξόφλησής τους με συνέπεια την πρόκληση υπερβολικών ποσών τόκων υπερημερίας".

Από τα στοιχεία που συνέλεξε η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ προκύπτει "συστηματική και κατ' εξακολούθηση καθυστέρηση, στην έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων που αφορούσαν την πληρωμή των ανωτέρω κοινοπραξιών, η οποία τα έτη 2013-2014 μέχρι και τις 28.7.2014 υπερβαίνει το ένα ημερολογιακό έτος, φθάνει δε και τις 473 ημέρες!".

Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι "από αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κατά τα έτη 2013 - 2014 προκύπτει ότι ήταν απολύτως σε γνώση των μελών της και της προηγούμενης Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, η συστηματική πρόκληση των τόκων υπερημερίας μέσω της καθυστέρησης στην έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής με ισόποση ζημιά της περιουσίας του ΕΔΣΝΑ".


Σκανδαλολογία καταλογίζει ο Γ. Σγουρός χωρίς να απαντά στα καίρια ερωτήματα

Για σκανδαλολογία κάνει λόγο ο τέως περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, υποστηρίζοντας ότι, ενώ το 2012 παρέλαβε τον ΕΔΣΝΑ με χρέη 70 εκατ. ευρώ, "το χάσμα των χρεών άρχισε να γεφυρώνεται εν τέλει τον Αύγουστο του 2014" και πως "ο ΕΔΣΝΑ παραδόθηκε πλεονασματικός, αφού είχε υπαχθεί στη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη".

Ανεβάζοντας τους τόνους αναφέρει: "Προκαλεί εύλογες απορίες η δημοσιοποίηση της απαίτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, όταν είναι γνωστό ότι το ελληνικό Δημόσιο χρωστά στους πάντες;".

"Ο εκπρόσωπος της προηγούμενης διοίκησης του ΕΔΣΝΑ δεν λέει τίποτε για το πώς, σε περίοδο που το κάθε ευρώ μετράει, η πρώην διοίκηση του ΕΔΣΝΑ επέτρεψε την πρόκληση ζημιάς σε βάρος του 9 εκατ. ευρώ" απαντούν κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής.

Επικρίνοντάς τον ότι δεν απαντά σε κομβικής σημασίας ερωτήματα τον καταγγέλλουν ότι: "Το μόνο που κάνει είναι να επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις προκειμένου να συσκοτίσει την πραγματικότητα και τη ζημία τόσων εκατομμυρίων εις βάρος των πολιτών".

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου