Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί, επί σκοπόν οι ιδιοκτήτες για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

γράφει η Άννα Ανδριτσάκη

Με στάση αναμονής από τους εκπαιδευτικούς και κατηγορηματική άρνηση από τους ιδιοκτήτες σχολείων έγινε η υποδοχή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με 13% για τα σχολεία και 6% για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, τα οποία κάνουν έκκληση για αναβολή του μέτρου και εφαρμογή από Σεπτέμβριο, ζητώντας, ουσιαστικά, την προσωρινή παραμονή στο 0% ΦΠΑ που, πλέον κι επισήμως, αφορά μόνο νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς - με το σκεπτικό ότι οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες.

«Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση και θα συνεχίσουμε τη μάχη για να απαλειφθεί. 
Ωστόσο, περιμένουμε να δούμε τον υπουργό που αποφάσισε να μας δεχτεί.», είπε ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος.

«Είναι θετικό που ξεκινά έστω και καθυστερημένα ο διάλογος. Θα επιδιώξουμε να διερευνήσουμε αν υπάρχουν και ποια άλλα περιθώρια για τη βελτίωση των μέτρων, ενώ έχουμε να συζητήσουμε και πολλά άλλα σοβαρά θέματα για την ιδιωτική εκπαίδευση».

Με αυτή τη δήλωση ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ αποφεύγει να προσδιορίσει τη θέση του κλάδου, η οποία άλλωστε θα διαμορφωθεί επισήμως μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό.

Αυτή ήταν άλλωστε και η απόφαση που ελήφθη από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας, στο οποίο, κατά τ' άλλα, διατυπώθηκε ομόφωνα η αντίθεση όλων των παρατάξεων για το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, διαφαίνεται η πρόθεση των εκπαιδευτικών να βάλουν στο τραπέζι όλα τα θέματα που αφορούν τον χώρο.

Ορισμένα εξ αυτών, άλλωστε, αποτελούν σοβαρή παράμετρο της εφαρμογής του ΦΠΑ καθώς συνδέονται με το χάος που επικρατεί σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Οπως έχει πολλάκις καταγγείλει η ομοσπονδία, κυριαρχούν η αδήλωτη εργασία, οι ολιγόμηνες συμβάσεις, οι απολύσεις και κανένας ακόμη έλεγχος από το υπουργείο Παιδείας, στην εποπτεία του οποίου επανήλθαν τα ιδιωτικά σχολεία.

Την ίδια στιγμή, αδιασάλευτοι στη θέση τους παραμένουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων, δηλώνοντας ότι όπως δεν δέχτηκαν το 23%, έτσι δεν θα δεχτούν και τη νέα πρόταση και θα προσφύγουν, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.

Το μη χείρον βέλτιστον

Διαφορετικό είναι το σκηνικό στους φορείς όπου αποφασίστηκε να επιβληθεί ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ (6%), λόγω της μαζικότητας αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου τους σε ό,τι αφορά την εξωσχολική παιδεία.

Πρόκειται, φυσικά, για τα φροντιστήρια, τα κέντρα ξένων γλωσσών, τα ΙΕΚ, σχολές χορού, ωδεία κ.ά.

«Το 6% είναι προφανώς καλύτερο από το 23%, αλλά και το 0% το οποίο είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ακόμα καλύτερο από το 23%!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών, Γιάννης Βαφειαδάκης, για να ζητήσει την αναβολή του μέτρου για την ερχόμενη χρονιά.

Όπως λέει: «Οι συμφωνίες έχουν ήδη γίνει, ο τζίρος είναι πεσμένος και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανένα δεδομένο. Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια μέση λύση, αλλά περιμέναμε να είναι καλύτερη. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι σαν επιχειρήσεις. Ζητάμε χρόνο».

Βέβαια, οι εκπρόσωποι αυτού του χώρου αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα μπορούν να βελτιωθούν τα ανακοινωθέντα, γι’ αυτό και κρατούν μικρό καλάθι ακόμη και ως προς το αίτημα της αναβολής.

Για τον λόγο αυτό, στο σχετικό ερώτημα της άμεσης εφαρμογής του μέτρου ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ απαντά: «Βασική μας επιδίωξη είναι η ενσωμάτωση του φόρου με δική μας επιβάρυνση και όχι των καταναλωτών. Ωστόσο, δεν γνωρίζω αν μπορούν να τα καταφέρουν όλα τα φροντιστήρια».

Όσο για την επόμενη χρονιά, διαβεβαιώνει ότι «η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση θα είναι ο στόχος μας».

Όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις προεκτάσεις και τις συνέπειες της εφαρμογής του μέτρου.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου