Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Παλαιό Φάληρο: Επιστολή Μερκουράκη στον Δήμαρχο για το θέμα των Συμβασιούχων

Παρέμβαση για το θέμα των Συμβασιούχων πραγματοποίησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Π. Φάληρο, Κώστας Μερκουράκης, ο οποίος επέλεξε να στείλει επιστολή στον Δήμαρχο Π. Φαλήρου, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη εκδίκαση της έφεσης.

Ο Κ. Μερκουράκης στην επιστολή του ζητά από τον κ. Χατζηδάκη να ανακαλέσει την απόφασή του για πρόταση αναβολής της Δίκης και ζητά από τη Δημοτική Αρχή να τολμήσει να διεκδικήσει ρόλο στις εξελίξεις, αποσύροντας την έφεση.


Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Παλαιό Φάληρο, 22/10/2015
Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Δ. Χατζηδάκη,

Όπως γνωρίζουμε όλοι, εδώ και χρονιά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται στα αυξημένα καθήκοντά της απέναντι στον Δημότη, μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρών θεσμικών και οικονομικών περιορισμών.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτής της πραγματικότητας είναι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (συμβάσεις έργου, προγράμματα stage κ.α.). Οι εν λόγω εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε καθεστώς «ομηρίας», καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Την ίδια στιγμή είναι αναγκασμένοι να διεξάγουν έναν μακρόχρονο και δαπανηρό δικαστικό αγώνα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενώ δεν έχουν πάψει ποτέ να ανταποκρίνονται στις εργασιακές υποχρεώσεις τους έτσι ώστε οι υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος να είναι σε υψηλά επίπεδα. Γνωρίζουμε όλοι, και εσείς και εμείς, εξ ίσου καλά ότι υπάρχουν τομείς που κυριολεκτικά θα καταρρεύσουν χωρίς την παρουσία των εκατοντάδων «αλά καρτ» υπαλλήλων.

Συνεπώς, η ετυμηγορία της -πρώτης κατά σειρά- έφεσης που εκδικάζεται στις 3 Νοεμβρίου δεν αφορά μόνο την παύση ή μη της εργασιακής σχέσης 13 υπαλλήλων προερχόμενων από τα παλιά προγράμματα «stage», αλλά αφορά και τη δυνατότητα του Δήμου να ανταποκρίνεται ομαλά στις λειτουργικές του υποχρεώσεις.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου δεν είναι ο μόνος στην Ελλάδα που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα. Υπήρξαν δεκάδες Δημοτικές Αρχές το προηγούμενο διάστημα που επέλεξαν να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, και να μην ασκήσουν τα ένδικα μέσα στα οποία ο Νόμος υποχρεώνει τους Δήμους να καταφύγουν. Η πρόσφατη τροπολογία του πρώην Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δικαίωσε Δημάρχους και Εργαζόμενους που αποφάσισαν να αντισταθούν. Αν είχαμε την τόλμη να ακολουθήσουμε αντίστοιχη στρατηγική, σήμερα και ο Δήμος και οι εργαζόμενοί του δεν θα βρισκόντουσαν σε αυτήν την ιδιαίτερα δυσχερή και οριακή θέση.

Δεν επιθυμούμε και δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας απέναντι στο πρόβλημα την προηγούμενη δεκαετία. Στις παρούσες συνθήκες, όμως, οφείλουμε να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία θα επι-διώξει να δώσει οριστική λύση στο θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπόμνημα των εργαζομένων προς το Δημοτικό Συμβούλιο αξίζει την προσοχή μας επειδή αποτελεί μια γνήσια προσπάθεια να αποκατασταθεί το δίκαιο, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των δημοτών. Θα ήταν εξαιρετικά αναντίστοιχο των απαιτήσεων και των προκλήσεων της εποχής, να συνεχίσει να κρατά ο Δήμος μας μια παθητική στάση, που θα καταστήσει ανεξέλεγκτες τις εξελίξεις.

Είναι ορατός ο κίνδυνος η ακαμψία να μετατραπεί σε αδικία, αφήνοντας θέσεις εργασίας να χαθούν και μάλιστα λίγο πριν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα πρώτιστα πολιτικά κι όχι σαν έναν νομικό μονόδρομο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είχε ήδη αποσύρει τα ένδικα μέσα που έχει ασκήσει, όπως την υποχρεώνει ο Νόμος, εναντίον των εργαζομένων. Αν επιμείνετε στην πρόσφατη απόφαση σας για ματαίωση της δίκης, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε για το γεγονός ότι αναβολή της εκδίκασης ακόμα κι αν τη ζητήσουν και οι δύο αντίδικοι δεν υποχρεώνει στην αποδοχή της από τον Εφέτη. Στην περίπτωση λοιπόν που η αναβολή δεν γίνει αποδεκτή, ο κίνδυνος να μείνουν εκτός αναμενόμενης τροπολογίας οι εργαζόμενοι των οποίων η υπόθεση θα εκδικαστεί την 3η Νοεμβρίου, είναι εξαιρετικά υψηλός. Εξίσου υψηλή είναι και η συνακόλουθη πολιτική ευθύνη, αφού οι επόμενες ομάδες εργαζομένων – που η εκδίκαση των υποθέσεων τους δεν περιορίζεται σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια – θα επωφεληθούν από αυτή και θα τακτοποιηθούν εργασιακά. Ο μόνος σίγουρος τρόπος εξασφάλισης του απαιτούμενου χρόνου για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, είναι η ματαίωση.

Εκεί οπού υπάρχουν επιλογές που ανταποκρίνονται στο καλό του Δήμου και των εργαζομένων σας, καθήκον όλων μας είναι να τις εξαντλούμε.

Με εκτίμηση 
Κώστας Μερκουράκης

Πηγή: www.rak-pfalirou.gr

Περισσότερα για το θέμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου