Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα

Είκοσι χρόνια μετά από αγώνες των κατοίκων και των φορέων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, η ανάπλαση της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης των Λιπασμάτων έρχεται
ένα βήμα πιο κοντά.

Με ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα, προβλέπεται η ανάπλαση της περιοχής των Λιπασμάτων με προστασία της από τα συμφέροντα που ήθελαν την επαναβιομηχανοποίησή της, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την προεκλογική δέσμευση του Α. Τσίπρα από το Κερατσίνι:

"Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Σας εγγυώμαι προσωπικά: θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας στις 21 Σεπτεμβρίου. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα θα έχουν ζωή, όποια και όσα συμφέροντα κι αν έχουν συνασπιστεί απέναντί μας" σημείωνε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η εξαίρεση των Λιπασμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις ισχυρές πιέσεις που την ήθελαν στο "πακέτο" πώλησης του λιμανιού.

Με τη νομοθετική ρύθμιση αποδίδεται το θαλάσσιο μέτωπο 640 στρεμμάτων στους κατοίκους της περιοχής και όλου του δυτικού Πειραιά και αποκαθιστά την ελεύθερη πρόσβασή τους στη θάλασσα, ενώ παράλληλα ακυρώνεται η δυνατότητα που έδινε ο νόμος 4277/14 της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής, να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον και θα "έκλεινε" τη δίοδο προς την θάλασσα για τους πολίτες προς όφελος επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται χαμηλός συντελεστής δόμησης, που εξασφαλίζει αδόμητους χώρους για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται ευρεία επί τόπου σύσκεψη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και των αυτοδιοικητικών φορέων, για να συναποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων απασχόλησης και υποδομής από ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια στους δήμους της περιοχής και ν' αλλάξει σελίδα η Β' Πειραιά.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου