Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Αλίμονο...

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος


Τι ακριβώς γίνεται στα Γιάννενα; Τι ρόλο παίζουν η Δικαιοσύνη και η αστυνομία και πώς αντιμετωπίζουν την απεργία μιας ομάδας εργαζομένων που απειλούνται
με απολύσεις;


Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου το πρωί, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Γενικής Ανακύκλωσης» κρίθηκαν παράνομες από το Δικαστήριο Ιωαννίνων, μετά από σχετική αίτηση της εργοδοσίας.

Λίγο αργότερα τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και προχώρησαν σε προσαγωγές εργαζομένων προκειμένου να διαλύσουν την περιφρούρηση της απεργίας στις εγκαταστάσεις της «Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε.».

Και όλα αυτά σε ένα εργοστάσιο, ιδιοκτησίας του ανθρώπου που το καλοκαίρι λίγο έλειψε να πνίξει την Αθήνα με το δηλητηριώδες νέφος που προκλήθηκε από την ύποπτη πυρκαγιά που έκανε στάχτη τις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του στον Ασπρόπυργο.

Η «εργοδοσία» που χθες προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά των εργαζομένων της είναι η ίδια «εργοδοσία» που πριν λίγους μήνες οι αστυνομικές αρχές την έψαχναν στη γειτονική Βουλγαρία, εκεί όπου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε τότε καταφύγει προκειμένου να αποφύγει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς τις Αρχές.

Οι μήνες πέρασαν, η στάχτη στον Ασπρόπυργο κατακάθισε, τα ερωτήματα προς τον κ. Δημήτρη Λαζόπουλο έμειναν αναπάντητα και νά τώρα που ο εν λόγω επιχειρηματίας χρησιμοποιεί όλα τα «μέσα» που του προσφέρει η Πολιτεία ώστε να προωθήσει μαζικές απολύσεις στη μονάδα ανακύκλωσης των Ιωαννίνων.

Από την πλευρά τους, οι απεργοί υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους πως «το πραγματικό αφεντικό, ο Δ. Λαζόπουλος, είναι ο βασιλιάς της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Έχει εκατομμύρια, επιδοτήθηκε με εκατομμύρια, έχει κονέ με την κυβέρνηση, με υπουργούς, με δημάρχους και περιφερειάρχες σε... όλη την Ελλάδα. Βγάζει τρελά λεφτά. Και θέλει να βγάλει περισσότερα. Μόνο από τη Spider πέρυσι με μια μόνο βάρδια έβγαλε 190.000 ευρώ».

Στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Αθήνα έχουν σκοτωθεί ήδη δύο εργαζόμενοι και άλλοι τόσοι έχουν ακρωτηριασθεί. Με την πυρκαγιά το καλοκαίρι στον Ασπρόπυργο, το τοξικό νέφος που προκλήθηκε απείλησε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Μόλις πριν 10 μέρες κινδύνεψαν, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου, να σκοτωθούν εργάτες στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων και ο επιχειρηματίας όχι μόνο δεν έχει απολογηθεί μέχρι σήμερα για όσα οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής του καταμαρτυρούν αλλά αντιθέτως έχει την άνεση να επιτίθεται μέσω των δικαστηρίων και της αστυνομίας σε εργαζόμενους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Αλίμονο αν στο όνομα του επιχειρηματία που έπνιξε τον Ιούνιο την Αθήνα με τα αποκαΐδια του Ασπρόπυργου πνίγει σήμερα η αστυνομία με χημικά και δακρυγόνα αυτούς που απειλούνται να βρεθούν στον δρόμο και την ανεργία.

Αλίμονο αν ο «βασιλιάς της ανακύκλωσης», για τον οποίον το καλοκαίρι τόσα και τόσα είδαν το φως της δημοσιότητας υπό την μορφή αποκαλύψεων και καταγγελιών, μπορεί σήμερα να στρέφεται με τόση άνεση κατά των απεργών που διεκδικούν τα δεδουλευμένα μηνών, καθώς και την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους που έχουν απολυθεί.

Αλίμονο...

Πηγή: www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου