Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Οι πολίτες... μαυρίζουν τον λιγνίτη

Συντριπτικό ποσοστό των πολιτών (91%) θεωρεί ότι η ΔΕΗ πρέπει να στραφεί στην καθαρή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία QED για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Στόχος της δημοσκόπησης που δημοσιοποίησε η οργάνωση χθες ήταν η μέτρηση του βαθμού ευαισθητοποίησης και γνώσης σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, η αποτύπωση του επιπέδου ενημέρωσης σε θέματα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάλυση του βαθμού επίγνωσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τη λειτουργία λιγνιτικών σταθμών.



Κατά τη δημοσκόπηση, πάνω από το 80% των πολιτών κινείται υπέρ της στροφής της ενεργειακής πολιτικής στις ΑΠΕ, ενώ το 67% προτρέπει σε άμεση επένδυση της χώρας σε αυτές, σε μια περίοδο που η ΔΕΗ ζητάει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να διαιωνίσει το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής, σχολιάζει το WWF Ελλάς.


Παράλληλα το 22% είναι υπέρ της εξάντλησης των κοιτασμάτων λιγνίτη και μόλις το 4% προκρίνει την επιλογή του λιγνίτη.

Για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, που συμφωνήθηκε το 2009, το 58% του συνόλου των ερωτηθέντων και ένας στους δύο από τους κατοίκους της παραπάνω περιοχής δηλώνει ότι πρέπει να ακυρωθούν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες.

Μεταξύ των ευρημάτων της δημοσκόπησης περιλαμβάνονται και τα εξής:
  • 9 στους 10 πολίτες είναι πεπεισμένοι για τις επιπτώσεις των εργοστασίων της ΔΕΗ, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων στις περιοχές λειτουργίας τους.
  • Το 75% των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας και το 66% του συνόλου θεωρεί πολύ σημαντικό να εκπονηθούν μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
  • 6 στους 10 πολίτες (5 στους 10 στη Δ. Μακεδονία) θεωρούν ότι η ΔΕΗ σίγουρα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας και να στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Το 63% πιστεύει ότι η χώρα επηρεάζεται πολύ από την κλιματική αλλαγή.
  • Καθολική είναι η αντίληψη για την αναγκαιότητα δημιουργίας εθνικής πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας, με σημαντικότερα οφέλη τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Η γεωργία θεωρείται ο βασικότερος τομέας για την ενίσχυση της απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία.
Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου