Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Η ''γενοκτονία'' των υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

του Κώστα Πουλακίδα

Από τον Μπαλτά στον Φίλη και από τον Φίλη στον επόμενο υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική της συντηρητικής παράταξης (διεσπαρμένης σε διάφορα κόμματα του πολιτικού φάσματος) θα είναι καθαρή: εκφοβισμός και αποδόμηση του υπουργού που θέλει να προχωρήσει τη δημοκρατική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Παιδεία, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα.

Έτσι θα διατηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο της συντηρητικής απορρύθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που ξεκίνησε το 2005, εντάθηκε μετά το 2010 και κορυφώθηκε με τον νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 - έναν νόμο που για τα κόμματα που τον ψήφισαν (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) αποτέλεσε το πρόπλασμα της κυβέρνησης Παπαδήμου...

Για τη συντηρητική παράταξη δίνεται «μάχη σημαιών» και υψηλού συμβολισμού στην Παιδεία. Το πολιτικό διακύβευμα είναι ο αριστερός υπουργός, τρομοκρατημένος από την κοινωνική κατακραυγή, «να κατεβάσει τα μολύβια» και να μην αλλάξει τίποτα στο σύστημα που δημιουργήθηκε τα πολλά τελευταία χρόνια και ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης.

Έτσι οι παλαιές δομές, μηχανισμοί και ιδεολογίες θα συνεχίζουν αλώβητοι την αποδόμηση της δημόσιας Παιδείας. Γι' αυτό ο Αριστείδης Μπαλτάς, μόλις ολίγων ημερών υπουργός, κατακρεουργήθηκε όταν τόλμησε να αμφισβητήσει το σχολείο των λίγων και αρίστων και να μιλήσει για το σχολείο της συνεργασίας.

Και ο νυν υπουργός Παιδείας είχε την ίδια μεταχείριση αρχικά για τις «πενταροδεκάρες» και στη συνέχεια για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Χρειάσθηκε βέβαια η παραχάραξη των απόψεών του, όπως κατήγγειλε ο Ν. Φίλης.

Γιατί από τα τηλεοπτικά δελτία απουσίασε η δήλωση που έκανε στη συνέντευξη ότι ως υπουργός υποστηρίζει και υλοποιεί την επίσημη θέση της Πολιτείας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κι ότι τιμά τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο και σέβεται τον πόνο των σημερινών απογόνων τους.

Η Ν.Δ. ως συνιστώσα της Ακροδεξιάς

Αυτή τη φορά, προκειμένου να προστατεύσει τα «κεκτημένα» του στην εκπαίδευση, το συντηρητικό μπλοκ συμμάχησε με το εθνικιστικό μπλοκ δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα. Και παρέσυραν τη μισή Ν.Δ., η οποία κατηγόρησε τον Ν. Φίλη ως «ηθικό αυτουργό» της χρυσαυγίτικης επίθεσης κατά του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου.

Ο ίδιος ο βουλευτής είπε ότι η επίθεση έγινε από τη Χρυσή Αυγή, αλλά πολιτικά υπεύθυνο θεωρεί τον Ν. Φίλη. Ο Μάκης Βορίδης, πιστός στη «θεωρία των δύο άκρων», είπε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση «πυροδοτεί» την πράξη των χρυσαυγιτών. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης με tweet ζήτησε εν ονόματι του... Ποντιακού Ελληνισμού την κεφαλή του υπουργού «επί πίνακι». Μέσα στο κλίμα του προεκλογικού εσωκομματικού ανταγωνισμού ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε πως εξετάζει αν συνταγματικά μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής στον υπουργό.

Όμως τελικά η μεγάλη πρωτοβουλία της Ν.Δ. θα είναι μία απλή επερώτηση, όπως είπε ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης. Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. μέσα στη Βουλή δεν σκέφτηκαν καν να καταδικάσουν την Χρυσή Αυγή εντασσόμενοι σε ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο. Και αυτό παρά το ότι ο ίδιος ο Γ. Κουμουτσάκος το τόνισε στις παρεμβάσεις του. Και παρά το ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε πως η επίθεση έγινε «από ακραία στοιχεία που φέρουν τον εθνικιστικό, ρατσιστικό, μισαλλόδοξο λόγο σαν προκάλυμμα, ακόμα και για βιαιότητες».

Το πολιτικό πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ότι για άλλη μία φορά την πολιτική της εκπροσώπηση ανέλαβαν εκείνοι που, όπως παρατήρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «παραδοσιακά φλερτάρουν με την Ακροδεξιά». «Όποιος φλερτάρει με την Ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος θέτοντας το πολιτικό δίλημμα: «Να αποφασίσει η Ν.Δ. αν είναι ένα κόμμα της Δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού ή αν είναι απλά μια συνιστώσα της Ακροδεξιάς».

Το μένος ορισμένων πασόκων

Πρέπει ακόμη να επισημανθεί και η στάση ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ενώπιον του χτυπημένου συναδέλφου τους φώναζαν: ο Α. Λοβέρδος πως ο ΣΥΡΙΖΑ επί πέντε χρόνια έλεγε πουλημένους συλλήβδην όλους τους πολιτικούς, ο Β. Κεγκέρογλου πως ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή «μαζί ήσασταν πάνω - κάτω στην πλατεία Συντάγματος» και η Ε. Χριστοφιλοπούλου πως οι χρυσαυγίτες «ήταν τα τσιράκια» του ΣΥΡΙΖΑ!!!

«Η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του νεοφασισμού, στην απειλή του ρατσισμού, μπροστά στους τραμπούκους, οι οποίοι, αν και υπόδικοι, δεν υποχωρούν και είναι εδώ μπροστά μας και προκαλούν τη Δημοκρατία» ήταν το σχόλιο του Ν. Φίλη για την στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν πάντως αισθητά διαφορετική από εκείνη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου