Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πώς να το εξηγήσω στα παιδιά;;;

γράφει η Στέλλα Ρήγα


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του Ελληνικού η σκέψη μου ανέτρεξε στο παρελθόν και οι εικόνες που εκτυλίχτηκαν μπροστά μου σαν κινηματογραφική ταινία με έκαναν να νιώσω μπερδεμένη, απογοητευμένη αλλά και προδομένη.

«Το καλύτερο φιλέτο στην Ευρώπη», έτσι το αποκάλεσαν στα τηλεοπτικά κανάλια οι δημοσιογράφοι καθώς οι μεγαλοεπενδυτές τρίβουν και έτριβαν τα χέρια τους σκεπτόμενοι τις επενδύσεις που πρόκειται να κάνουν.

Επενδύσεις από mall, καζίνο, πολυκατοικίες... Ω!!! τι λαμπρό θέαμα... τι πλούτος.!!! Μια καλογυαλισμένη επιφάνεια... αλλά προσοχή μην την αγγίξεις, άλλωστε ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός.

Κι η μνήμη με οδήγησε στο πρόσφατο παρελθόν… στις δράσεις και στις εκδηλώσεις που έγιναν και σε εικόνες που ακόμη είναι ζωντανές, φωτεινές, όπως τα αθώα μάτια των παιδιών.

Και σκέφτηκα στο φύτεμα της ελιάς τον ενθουσιασμό τους.

Ήθελαν να σκάψουν αυτά το λάκκο για να βάλουν το δικό τους δέντρο με το όνομά τους... «Μαρία», «Έφη», «Φαίδρα», «Ηλιάνα»… Γέμισε ο τόπος με δεντράκια και ταμπελίτσες από ονόματα παιδιών που φώναζαν «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ».

Παιδιών που είχαν ελπίδα ότι αυτός ο τόπος θα αξιοποιηθεί και θα τους δώσει χαρά, όχι απειλή.

Και ήρθε στη σκέψη μου ο ποδηλατικός αγώνας όπως επίσης και τα αποτυπώματα - ζωγραφιές από τα χεράκια των παιδιών…

«ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ»

Έγραφαν, έβαφαν, τραγουδούσαν και πίστευαν ότι και αυτά με τον τρόπο τους συμβάλλουν σ’αυτόν τον αγώνα για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Και τώρα τι;;;

Τι έγιναν όλα αυτά;;; Πού είναι τα δέντρα; Πού είναι οι ζωγραφιές; Πού πήγε η ελπίδα;

Τρόμαξα, απογοητεύτηκα, ένιωσα προδομένη.

Τι θα πούμε στα παιδιά;;;

Όμως αυτόν τον τόπο ακόμη κανένας δεν τον έχει εξουσιάσει.

Εύχομαι και ελπίζω πως θα σεβαστούν τον αγώνα των κατοίκων, των συλλογικοτήτων καθώς επίσης και το ύφος του τόπου.

Εύχομαι και ελπίζω η κυβέρνηση να αντισταθεί και να απορρίψει τις απαιτήσεις των εταίρων - δανειστών, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια στην περιοχή, σταματώντας τα σχέδια των "επενδυτών".

Πιστεύω πως αυτός ο όμορφος τόπος πρέπει να αξιοποιηθεί. Η μελέτη του Ε.Μ.Πολυτεχνείου έχει δείξει ότι η δημιουργία και η συντήρηση Μητροπολιτικού Πάρκου είναι εφικτή οικονομικά με την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων κτισμάτων.

Πρέπει να σεβαστούν τον τόπο και το περιβάλλον έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε μια νέα τσιμεντούπολη με μόνο πράσινο αυτό των πρασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου