Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού με τον Αλέκο Φλαμπουράρη

Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Κατά τη συνάντηση τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν τον υπουργό ότι η προτιθέμενη πώληση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού -συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, της Χερσονήσου του Αγ. Κοσμά, της παραλίας του Ελληνικού και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας- είναι παράνομη, καταχρηστική και πολύ επιζήμια για το περιβάλλον, για τους εξής λόγους:
  1. Παραβιάζονται βασικές αρχές του πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε. (άρθρο 107 και υπόλοιπων της ΣΛΕΕ) περί ανταγωνισμού, ενισχύσεων και διαφάνειας.
  2. Παραβιάζεται η διεθνής σύμβαση του Aarchus σχετικά με την Πρόσβαση σε Πληροφορίες, τη Συμμετοχή του κοινού στη Λήψη Αποφάσεων και την Πρόσβαση στη δικαιοσύνη για Περιβαλλοντικά θέματα.
  3. Παραβιάζεται η οδηγία 2001/42/ΕΚ κατά την έκδοση του Νόμου 4062/2012 (περί «αξιοποίησης» του Ελληνικού): Ο εν λόγω νόμος επιφέρει μεγάλες πολεοδομικές, χωροταξικές και περιβαλλοντικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν ακολουθήθηκε, ως οφειλόταν, η διαδικασία της παραπάνω Οδηγίας. Δηλαδή, διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό (τους πολίτες της Αθήνας), εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων αυτών πριν τη λήψη των αποφάσεων.
  4. Τα συμπεράσματα των δυο εμπειρογνωμόνων κ. Ι. Μελά και κ. Γ. Αναματερού, που ορίστηκαν από τον εισαγγελέα σε συνέχεια μηνυτήριας αναφοράς της Ευρωβουλευτή Σοφίας Σακοράφα, είναι ότι: Το Ελληνικό παραχωρήθηκε έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος (2,5 φορές λιγότερο συμπεραίνει ο ένας και 5 φορές λιγότερο ο δεύτερος), με μηδενικό ρίσκο για τον επενδυτή. Επίσης διαπίστωσαν αρκετές ακόμα παρατυπίες στο σχέδιο σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας Lamda Development.
Επιπροσθέτως, τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι, για το «φιλέτο» της Μεσογείου, όπως έχει χαρακτηριστεί το Ελληνικό, θα εισπραχθούν μόνο 300 εκ ευρώ και τα υπόλοιπα σε δέκα χρόνια, ενώ το πραγματικό του τίμημα είναι πολλαπλάσιο και υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ, με βάση τις αντικειμενικές αξίες των όμορων περιοχών.

Ο υπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τις απόψεις της επιτροπής και έλαβε στοιχεία για τα παραπάνω υποσχέθηκε ότι τα στοιχεία αυτά θα μελετηθούν και θα ληφθούν υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου