Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ν. Φίλης: Δεν ανέχεστε την πολιτική μας υπέρ της Δημόσιας Εκπαίδευσης (video)

«Κριτήριο η 15ετής τουλάχιστον προϋπηρεσία για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για την επιλογή των στελεχών στην εκπαίδευση.

Έκρινε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, αλλά «σχετικοποιείται η αρχή της αξιοκρατίας», όταν αντί για την επιλογή με βάση τα αξιολογικά κριτήρια επιλέγουμε την κλήρωση από λίστα των αρχαιότερων.

Συμπλήρωσε επίσης ότι θα γίνεται η εκλογή των υποψηφίων στελεχών στην εκπαίδευση με δημόσιες, ανοικτές διαδικασίες.

Στις συνεχείς διακοπές της κ. Χριστοφιλοπούλου, ο Ν. Φίλης απάντησε: «Μιλάτε ως το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση... Τέτοια μάχη για το κατεστημένο;»


Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί κομματικοποίησης χαρακτήρισε "υποκριτική την περί κομματικοποίησης ρητορεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ." εξηγώντας ότι «εμείς δεν διορίσαμε διευθυντές σχολείων, εμπιστευτήκαμε την κρίση των εκπαιδευτικών, έγινε ψηφοφορία και επελέγησαν οι διευθυντές των πρωτοβάθμιων σχολικών μονάδων. Αυτό δεν είναι κομματικοποίηση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ψηφίσει νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπει ότι ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί για την εκλογή των διευθυντών εκπαίδευσης, πενήντα οκτώ πρωτοβάθμιας και πενήντα οκτώ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλη την χώρα. Και εκεί είναι εναντίον το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και θεωρούν τι; Για ποιον λόγο; Θα ψηφίσουν οι εκλεγέντες από όλους τους εκπαιδευτικούς διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων για να εκλέξουν τους διευθυντές εκπαίδευσης. Ψηφίζουν όλοι. Ποια κομματική άλωση;»

Τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που δίνει από την πρώτη μέρα το υπουργείο Παιδείας για να αποκτήσει αξιοπιστία και εγκυρότητα το Δημόσιο σχολείο. 
«Αυτό δεν αρέσει σε όσους είχαν πρωτοστατήσει στην κατάρρευση του» πρόσθεσε τονίζοντας ότι: «Είναι προτεραιότητα η εκπαίδευση για την κυβέρνηση γιατί αυτό σημαίνει ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.»

«Eίναι σαφές ότι δίνουμε μεγάλη μάχη για να αποκτήσει μεγαλύτερη εγκυρότητα, αξιοπιστία το δημόσιο σχολείο. Αυτό δεν αρέσει σε μερικούς, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν πρωτοστατήσει στο να καταρρεύσει η εκπαίδευση, να υπάρχουν συμπτώματα αναξιοκρατικής επιλογής, να δημιουργήσουν δηλαδή μια λανθασμένη εικόνα για την εκπαίδευση και να οδηγήσουν πολλές φορές σε απαξίωση το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό».

«Σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, καταλαβαίνουμε ότι δεν αρέσει η μάχη που δίνουμε για να υπάρξει ακόμη περισσότερο αξιόπιστο δημόσιο σχολείο. Και αυτή η μάχη ξεκίνησε από την πρώτη μέρα φέτος. Διότι κληρονομήσαμε διαλυμένα σχολεία σε σχέση με τους διορισμούς. Επί τόσα χρόνια φεύγουν, συνταξιοδοτούνται περίπου τριάντα χιλιάδες εκπαιδευτικοί και δεν υπάρχει καμμία πρόσληψη στα δημόσια σχολεία. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των κενών, εξομαλύναμε την κατάσταση. Φέτος, σε σχέση με πέρυσι, προσλαμβάνουμε 22.374 εκπαιδευτικούς αναπληρωτές, έναντι 18.419 πέρυσι, δηλαδή 3.905 αναπληρωτές περισσότερους, δηλαδή 21,4% περισσότερους».

Ο υπουργός Παιδείας έκλεισε την δευτερολογία του κάνοντας αποδεχτή την τροπολογία της Ν.Δ. σχετικά με την πρόσληψη management του τουριστικού κλάδου, που προέρχονται από ομοταγή πανεπιστήμια της αλλοδαπής με ισότιμα πτυχία, που έχει αναγνωρίσει το ΔΟΑΤΑΠ και δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου