Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Π. Πολάκης: Φάρμακο στη Γερμανία 20.000 ευρώ, στην Ελλάδα των «κιμπάρηδων» 70.000 ευρώ! (video)

Ενδεικτικά παραδείγματα για το πώς μοιράζονταν χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους προμηθευτές τους
από τον ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Επιτροπή Δαπανών για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και υπογράμμισε ότι η υπουργική απόφαση που θα βγει βάσει του νόμου θα προβλέπει εξαίρεση από το clowback φαρμάκων που προμηθεύονται τα νοσοκομεία με διαγωνιστική διαδικασία και εκπτώσεις.

Ο Π. Πολάκης κατήγγειλε «την κληρονομιά που μας αφήσατε και θα τη διορθώσουμε» λέγοντας ότι:

• Στη Γερμανία ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας πληρώνει φάρμακο που κοστίζει 70.000 ευρώ στην τιμή των 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα, «γιατί είμαστε κιμπάρηδες», όπως είπε, το ίδιο φάρμακο ο ΕΟΠΥΥ το πληρώνει 70.000 ευρώ παρά το ότι είναι ο μοναδικός αγοραστής του φαρμάκου.

• Επίθεμα που ο γαλλικός ΕΟΠΥΥ το πληρώνει 1,5 ευρώ τα ελληνικά νοσοκομεία το πληρώνουν 15 ευρώ και ο ελληνικός ΕΟΠΥΥ 35 ευρώ.

«Δεν θα αφήσουμε τον ΕΟΠΥΥ να ξαναπληρώνει με τιμές λιανικής», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι clowback στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ «υπήρχε και θα υπάρχει», δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει 1,9 δισ. ευρώ σταθερά κάθε χρόνο.

Όσον αφορά την επιβολή clowback στη νοσοκομειακή δαπάνη για τα φάρμακα συμφωνήθηκε ότι η δαπάνη θα είναι 570 εκατ., ποσό που η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι αρκετό, καθώς για το 2015 η δαπάνη έφτασε τα 484 εκατ. ευρώ.

«Με αυτά που ετοιμάζουμε και τόσα χρόνια δεν υπήρχαν πιστεύουμε ότι το σύνολο της νοσοκομειακής δαπάνης δεν θα υπάρξει υπέρβαση δαπάνης», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.

Επίθεση σε διοικητές νοσοκομείων

Ακόμη, ο κ. Πολάκης καταλόγισε στους διοικητές των Νοσοκομείων την ευθύνη για τις ελλείψεις σε φάρμακα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, που είχε υποστηρίξει ότι το Λαϊκό Νοσοκομείο δεν έχει φάρμακα για τους οροθετικούς, ο κ. Πολάκης είπε ότι «στο Λαϊκό έγινε ό,τι και στα άλλα νοσοκομεία και είναι ο βασικός λόγος για την απομάκρυνση κάποιων διοικητών».

Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι το Λαϊκό Νοσοκομείο επιδοτήθηκε συνολικά με 24 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο, και θα μπορούσε να ξεπληρώσει ισότιμα σχεδόν όλους τους προμηθευτές, αποπλήρωσε όμως όπως και άλλα νοσοκομεία, μόνο τις υπηρεσίες «outsourcing», δηλαδή τις συμβάσεις που υπογράφουν οι ίδιοι «και ο νοών νοείτω», όπως είπε χαρακτηριστικά.



Πηγή:
www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου