Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Στον εισαγγελέα το πόρισμα για τα κεφάλαια του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2012-2014 & μια αποκάλυψη του HOT DOC

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), σχετικά με τις παρατυπίες σε αμοιβές από το ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2012-2014, σε σχέση με την επικοινωνιακή καμπάνια του.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται τόσο ο ρόλος μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και υπηρεσιακών παραγόντων, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ωστόσο ότι στο Κέντρο «υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό και υπάλληλοι ευσυνείδητοι» και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διάθεση «συλλογικής ενοχοποίησης».

Το περιεχόμενο του πορίσματος παρουσιάστηκε την Πέμπτη και όπως τόνισε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η έρευνα δεν θα περιοριστεί στα πεπραγμένα των συγκεκριμένων ετών, αλλά ο έλεγχος στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ θα «πάει και πιο πίσω».


«Ο χώρος της Υγείας βρίθει παρανομιών. Θα μπορούσε αυτά τα χρήματα να τα χαρακτηρίσει κάποιος και ψίχουλα συγκριτικά με άλλα, αλλά πρόκειται για δημόσιο χρήμα» υπογράμμισε ο κ.Πολάκης.

Το υπό έλεγχο διάστημα ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος επικοινωνίας του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν 9.762.000 ευρώ. Συμβασιοποιήθηκαν 4.575.000 ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 3.026.000 ευρώ.

Ωστόσο, «1,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μην είχε δοθεί, καθώς αφορούσε κοινωνικά μηνύματα που θα μπορούσαν να προβληθούν δωρεάν», όπως είπε ο κ.Πολάκης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποδεικνύεται καν ότι προβλήθηκαν στην απαραίτητη συχνότητα τα μηνύματα που πληρώθηκαν.

Οι εκστρατείες ενημέρωσης αφορούσαν την καμπάνια για την πρόληψη κατά του καρκίνου, προγραμματική δράση για την εποχική γρίπη, καμπάνια για την ορθή χρήση αντιβιοτικών, προώθηση γενοσήμων φαρμάκων και ενημερωτική εκστρατεία κατά του HIV. Σε περιπτώσεις όπως του καρκίνου και των γενόσημων φαρμάκων, δεν ήταν αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ η διεξαγωγή των σχετικών επικοινωνιακών κινήσεων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του επέρριψε τις ευθύνες σε μέλη του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και στις πολιτικές διοικήσεις του υπουργείου Υγείας τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.stokokkino.gr


*** * ***
Στον εισαγγελέα η αποκάλυψη του HOT DOC για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει το πορίσμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για το "αμαρτωλό" παρελθόν του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο δημοσιεύεται στο HOT DOC που κυκλοφορεί.

Το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει τις πιθανές ευθύνες της τότε
διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράλληλα, θα προχωρήσει εσωτερικός πειθαρχικός έλεγχος στο Κέντρο, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές -και θεσμικές- στον εν λόγω εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας φορέα.

H ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε την πρόθεσή της ο έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ να συνεχιστεί και να επεκταθεί και χρονικά και ως προς τα υπό εξέταση αντικείμενα.

«Από την πλευρά μας υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, όχι μόνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στόχος είναι μια συνολική εξυγίανση του εθνικού συστήματος υγείας», δήλωσε στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός. «Δεν ήρθαμε για να κάνουμε πολιτική καριέρα και να επενδύσουμε σε προσωπική στρατηγική», συμπλήρωσε.

«Ο χώρος της Υγείας βρίθει παρανομιών, θα μπορούσαμε αυτά τα χρήματα να τα χαρακτηρίσει κάποιος και ψίχουλα συγκριτικά με άλλα, αλλά πρόκειται για δημόσιο χρήμα», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κλίμα συλλογικής ενοχοποίησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ.


«Υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό και υπάλληλοι ευσυνείδητοι», ανέφερε, προαναγγέλλοντας αλλαγές, με συνολική αναδιοργάνωση του χώρου της Υγείας, με θεσμικές αλλαγές και επανεξέταση του ρόλου κάθε φορέα. Αναζητούνται, δε, τόσο ευθύνες ποινικές όσο και πειθαρχικές.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα στο HOT DOC που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου