Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Υποκρισία

γράφει ο Γιώργος Κυρίτσης

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το περασμένο Σάββατο μπορεί να μην απέδωσε αυτό που προσδοκούσε η κυβέρνηση, ήταν ωστόσο απολύτως ενδεικτική της κατάστασης.

Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν κατ' αρχάς να διερευνηθεί η δυνατότητα για κοινή στάση έναντι των δανειστών για το ασφαλιστικό και ευρύτερα η απαρχή ενός διαλόγου για πολιτικά ζητήματα που υπερβαίνουν τη θητεία μιας κυβέρνησης, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ή που αφορούν κορυφαία επείγοντα ζητήματα, όπως το προσφυγικό.

Φυσικά, λόγω επείγοντος χαρακτήρα το ασφαλιστικό προέχει και η βούληση της κυβέρνησης ήταν να συμπέσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη μάχη για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν κυνική: Δήλωσαν λίγο - πολύ ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα μειωθούν οι συντάξεις, αρκεί να μη το χρεωθούν οι ίδιοι. Ακόμη περισσότερο κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει τη μείωση των συντάξεων με το επιχείρημα ότι αυτά ψηφίστηκαν το καλοκαίρι (και από τα κόμματά τους). Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, δηλώνουν εγγυητές ότι το Μνημόνιο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με τη βοήθειά τους. Τα όσα είπαν οι ίδιοι κάνοντας τουρνέ στα κανάλια ήταν διαφωτιστικά.

Η μεν -συνταξιούχος- πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τις συνεχείς περικοπές συντάξεων επί των ημερών ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. ως συστατικό του "success story", δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μετά το πείραμα της Πορτογαλίας, επιμένει να κοιτάει προς τη Ν.Δ.

Ο δε κ. Λεβέντης, εν τη "αγαθότητί" του, εξακολουθεί εδώ και ένα μήνα να ζυμώνει τη λύση μιας "κυβέρνησης Παπαδήμου", είναι, δηλαδή, εκτός από παράδειγμα ανάδειξης της γραφικής αντιπολιτικής στο προσκήνιο, και... μαρτυριάρης σχετικά με τις προθέσεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

Σε επίπεδο διακηρύξεων είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος αν οι "Κεντρώοι" είναι ακόμα πιο συντηρητικό πράγμα από το Ποτάμι, ο πρόεδρος του οποίου συμπεριφέρεται σαν να εξαπατήθηκε που δεν είναι στην κυβέρνηση.

Ανεξαρτήτως τού ποια θα είναι η τελική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι και μάλιστα δεν θα πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις.

Πολιτικές συμμαχίες προς τα δεξιά δεν μπορούν να αποτελέσουν συνταγή επιτυχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την κοινωνική συμμαχία που εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμαχία που, αν μη τι άλλο, συνέχεται από την επιθυμία του κόσμου να μην ξαναδεί αυτούς που έδιωξε από την πόρτα να μπαίνουν από το παράθυρο.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου