Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Κραυγή αγωνίας για τη μονάδα τεχνητού νεφρού του Ασκληπιείου Βούλας


γράφει η Μαρία Καλυβιώτου

Υπό κατάρρευση τελεί η υλικοτεχνική υποδομή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Ασκληπιείου Βούλας, καθώς τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού έχουν ξεπεράσει την εικοσαετία και
παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες που θέτουν σε κίνδυνο τη θεραπεία των ασθενών.

Η κατάσταση προκαλεί απελπισία τόσο στους νεφροπαθείς όσο και στους θεράποντες, με τον διευθυντή της μονάδας Χάρη Ζαχαρόγιαννη να εξηγεί ότι οι ασθενείς καθημερινά αγωνιούν για το αν θα συνδεθούν και θα αποσυνδεθούν στην ώρα τους.

Με επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ περιγράφει ότι ένα μηχάνημα χάνει την οθόνη ελέγχου και ακόμη και όταν επανέρχεται, δεν είναι απαραίτητο ότι επανέρχονται και οι προγραμματισμένες ρυθμίσεις.


Άλλο μηχάνημα είναι πατενταρισμένο με χαρτοταινία στη βάση της φύσιγγας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη σωστή σύσταση του διαλύματος, και σε άλλο μηχάνημα έτρεχε νερό από τη βάση.

Οι πολλαπλές κρούσεις του προς τη διοίκηση και τη διεύθυνση του νοσοκομείου οδήγησαν στο να γίνει επί τόπου επίσκεψη της υποδιεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου, η οποία διαπίστωσε «ετοιμότητα» και «λειτουργικότητα όλων των μηχανημάτων».


Στην ίδια αναφορά σημειώνεται πως «είναι γνωστό» ότι τα μηχανήματα «από πενταετίας δεν υποστηρίζονται, σε επίπεδα της απαραίτητης προληπτικής συντήρησης, με ανάλογα συμβόλαια.

Η προληπτική συντήρηση», τονίζεται, «αδιαμφισβήτητα θα μείωνε την εμφάνιση βλαβών και θα εξασφάλιζε μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου εκμετάλλευσης» των μηχανημάτων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαρόγιαννης, στον χώρο δεν έγινε παρά μια απλή επίσκεψη.


«Οι ελεγκτές δεν ασχολήθηκαν με τις επισημάνσεις μου, δεν πραγματοποίησαν, ως τεχνικοί, έλεγχο μηχανημάτων και γι' αυτό δεν συνέταξαν σχετικό πόρισμα - έκθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά και ζητάει άμεσα τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου