Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

για τον Μηνά Χατζησάββα...

Σκηνοθετώντας έναν άγγελο... Ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης για τον Μηνά Χατζησάββα στην εκπομπή Allegro... με με τρόπο, με την Ευγενία Λουπάκη.


Ακούστε εδώ όλη την εκπομπή (1/12/2015)








Πέθανε ο Μηνάς Χατζησάββας

από την Αυγή:

Μια σημαντική μορφή του ελληνικού θεάτρου, ο Μηνάς Χατζησάββας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Τις τελευταίες νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση έπειτα από σοβαρό αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως: "Αναστασία", "Η αγάπη άργησε μια μέρα" και "Ανατομία ενός εγκλήματος".Είχε εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων: «Σπέρμα», «Η Χαμένη», «Δύο Σταγόνες Βροχή» (με ψευδώνυμο).

Γεννημένος το 1948, ο Μηνάς Χατζησάββας σπούδασε στο «Cours Simon» στο Παρίσι και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969). Στην πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ως απόφοιτος της σχολής, υποδύθηκε τον Πάρη στο «Ρήσο» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια υπήρξε βασικό στέλεχος του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη (1984-1998). Το διάστημα 2000-2003 συνεργάστηκε με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας στα έργα «Κ.Π.Καβάφης», «Φάουστ», «Αγαμέμνων», «Βυσσινόκηπος», «Συρανό ντε Μπερζεράκ», ενώ στη συνέχεια στο ελεύθερο θέατρο πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις «Χίτσκοκ Μπλοντ», «Όνορ», «Σκηνές από ένα γάμο», «Εγκλήματα κι εγκλήματα» (2003-2008).

Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το καλοκαίρι του 2015 στο έργο «Οι Τυφλοί, ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο» του Μ. Μαίτερλινκ, σε σκηνοθεσία Ζ. Χατζηαντωνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Στενή υπήρξε και η σχέση του Μηνά Χατζησάββα με το αρχαίο δράμα. Είχε παίξει σε τραγωδίες και κωμωδίες στην Επίδαυρο. Είχε υποδυθεί, μεταξύ άλλων, τον Ιππόλυτο στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη με το Εθνικό, τον Βλέπυρο στις Εκκλησιάζουσες και τον Ιεροκλή στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ταινία «Οι Όμορφες Μέρες», σε σκηνοθεσία Κ. Ασημακόπουλου και έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε πάνω από 30 ταινίες, ανάμεσά τους στις ταινίες «Τα παιδιά του Κρόνου», «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» και «Όμηρος».

Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο στον Μηνά Χατζησάββα

από το Left.gr:

Στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η πολιτική κηδεία του Μηνά Χατζησάββα.
Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού από την περασμένη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου έχοντας υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Μηνάς Χατζησάββας γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1969 και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος του Ελεύθερου θεάτρου ενώ από το 1978 ως το 1983 συνεργαζόταν σταθερά με το Εθνικό Θέατρο και από το 1984 ως το 1998 με το Ανοιχτό Θέατρο.

Στην τηλεόραση είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές δημοφιλείς σειρές όπως: "Αναστασία", "Η αγάπη άργησε μια ημέρα" και "Ανατομία ενός εγκλήματος".

Διακρίθηκε ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους στο θέατρο, αποσπώντας συχνά διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του και στην Επίδαυρο.

Με το ψευδώνυμο "Πρόδρομος Σαββίδης" εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων: "Σπέρμα", "Η χαμένη" και "Δύο σταγόνες βροχή".

Tο 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η ζωή ενάμισυ χιλιάρικο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου