Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Διέλυσαν τα ακροδεξιά όνειρα της Λεπέν οι Γάλλοι - «έχασαν» το Παρίσι οι σοσιαλιστές

Τέλος -για μία ακόμη φορά- στην προσπάθεια της ακροδεξιάς να αναδειχθεί σε σοβαρή κυβερνητική πρόταση έβαλαν οι πολίτες στη Γαλλία, με την ψήφο τους στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών την Κυριακή.

Επτά περιφέρειες κέρδισαν οι ρεπουμπλικανοί και άλλες πέντε οι σοσιαλιστές, ενώ στην Κορσική επικράτησαν οι εθνικιστές.

Η εικόνα αυτή έρχεται να «επουλώσει» την σοκαριστική αποτύπωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, όταν το ακροδεξιό κόμμα είχε έρθει πρώτο σε έξι περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας, οι ρεπουμπλικανοί σε τέσσερις και οι σοσιαλιστές μόλις σε δύο.

Η μεγαλύτερη ανατροπή υπήρξε στο Παρίσι και την Ile-de-France, όπου οι ρεπουμπλικανοί επικράτησαν μετά από δύο δεκαετίες σοσιαλιστικής κυριαρχίας.

Έχασαν τις δύο κρίσιμες μάχες

Το Εθνικό Μέτωπο ήλπιζε, ειδικά στην βόρεια περιφέρεια Nord-Pas-de-Calais-Picardie που κατέβαινε η Μαρίν Λεπέν, να πάρει την πρωτιά, ενώ αντίστοιχες αξιώσεις είχε και η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπόν στην νότια Provence-Alpes-Cote d'Azur. Στον πρώτο γύρο και στις δύο περιπτώσεις είχαν ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

Η κίνηση των Σοσιαλιστών ωστόσο να αποσύρουν τους υποψηφίους τους στηρίζοντας τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, έγινε μαζικά αποδεκτή από τους ψηφοφόρους τους. Ετσι, στο δεύτερο γύρο η Μαρίν Λεπέν πήρε 42,2% έναντι του 57,8% του αντιπάλου της, ενώ η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν 45,2% έναντι 54,8%.

Ο άνθρωπος που άφησε εκτός την Μαρίν Λεπέν, ο ρεπουμπλικανός Χαβιέ Μπερτράντ, σημείωσε ότι οι Γάλλοι «έδωσαν μαθήματα κοινού αγώνα και κουράγιου. Σταματήσαμε εδώ την άνοδο του Εθνικού Μετώπου».

Οι ρεπουμπλικανοί του Νικολά Σαρκοζί αναδείχθηκαν ως ο νικητής των εκλογών, με τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, η τελευταία παραδέχθηκε την ήττα, αλλά συνεχίζοντας την επιθετική ρητορία υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του κόμματός της «φιμώθηκαν με τον πιο άσεμνο τρόπο από μία καμπάνια ψεμάτων και παραπληροφόρησης», μέσω της συμμαχίας Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικανών.

Αντίστοιχη φρασεολογία χρησιμοποίησε και η 26χρονη ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν: «Υπάρχουν κάποιες νίκες που ντροπιάζουν τους νικητές», όπως είπε.

Μπορεί να εκμεταλλευτεί το χαστούκι των Γάλλων η Λεπέν

Όσο και αν το εθνικιστικό κόμμα της Γαλλίας αποδίδει στους αντιπάλους του την ήττα, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ηχηρό χαστούκι στην Λεπέν, καθώς με το υψηλό ποσοστό του πρώτου γύρου είχε σαφώς προσδοκίες ότι μπορεί να κερδίσει την περιφέρειά της και να αναδειχθεί πλέον σε σοβαρή κυβερνητική λύση.

Η συγκρότηση δημοκρατικού τόξου εναντίον της, υπενθύμισε σε όλες τις πλευρές ότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλει καν να σκέφτεται την πιθανότητα το Εθνικό Μέτωπο να αποκτήσει εξουσία, έστω σε περιφερειακό επίπεδο.

Η κατάσταση ωστόσο στην οποία βρίσκεται η Γαλλία, με ασθμαίνουσα οικονομία, υψηλή ανεργία, αλλά και την τρομοκρατική απειλή στο προσκήνιο, θα συνεχίσει να τρέφει τον εθνικισμό, εάν δεν υπάρξουν σύντομα σοβαρές ανατροπές.

Και παρά την άρνηση των Γάλλων να την επιλέξουν ως λύση εξουσίας, έχει ανεβάσει τα ποσοστά της σε απειλητικά επίπεδα, καθώς χρειάζεται σε μερικές περιοχές ακόμη και μονοψήφιο ποσοστό ενίσχυσης για να κυριαρχήσει.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εμφανίστηκε δικαιολογημένα συγκρατημένος και προειδοποίησε ότι «απέχουμε πολύ από το να πούμε ότι ο κίνδυνος της ακροδεξιάς απομακρύνθηκε».

Πιο αισιόδοξος για την δυναμική του δικού του κόμματος, ο Νικολά Σαρκοζί στις δηλώσεις του προσπάθησε να εκφράσει τις ανησυχίες των Γάλλων που εκμεταλλεύτηκε το Εθνικό Μέτωπο, σημειώνοντας ότι στη Γαλλία θα πρέπει «να συζητήσουν σοβαρά και σε βάθος όσα απασχολούν τους Γάλλους», σε θέματα ασφάλειας, ανεργίας, αλλά και των σχέσεων με την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η Λεπέν συνεχίζει την προσπάθειά της να επαναλάβει τα υψηλά ποσοστά και στις προεδρικές εκλογές, που έρχονται το 2017.

Μένει να δούμε εάν θα υπάρξει ισχυρή απάντηση από σοσιαλιστές και ρεπουμπλικανούς ώστε να εκτοπιστεί από τον πρώτο γύρο, ή αν θα χρειαστεί νέα συγκρότηση του δημοκρατικού τόξου εναντίον του εθνικισμού, όπως είχε γίνει και το 2002 όταν ο ρεπουμπλικανός Ζακ Σιράκ με την στήριξη των Σοσιαλιστών συγκέντρωσε πάνω από 82%, απέναντι στον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου