Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, άλλος ένας εχθρικός για ΑμεΑ Δήμος

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία χθες, 3 Δεκεμβρίου 2015, και πριν παραδοθούμε στις νωχελικές κοινοτοπίες των ιθυνόντων περί δικαιωμάτων και προτεραιοτήτων, ας δούμε αν ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης τηρεί τα στοιχειώδη.

Το Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα κτίριο μη προσβάσιμο σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.

Σκαλοπατάκια και κολωνάκια εμποδίζουν την πρόσβαση στην κεντρική είσοδο, όπου δεσπόζουν δύο στη σειρά βαριές ανοιγόμενες πόρτες.

Το Γραφείο Δημάρχου αλλά και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου για τον οποίο πρόσβαση υπάρχει μόνο από μια μεγάλη σκάλα. Δεν υπάρχει ασανσέρ, ούτε φυσικά ανυψωτικό σύστημα καθίσματος ΑμεΑ.

Οι συνεδριάσεις λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπόλοιπων οργάνων (ΔΣ ΟΑΠΠΑ, Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βούλας, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης) είναι μεν κατά το νόμο δημόσιες, ωστόσο αποκλείουν εκ των πραγμάτων μια μερίδα δημοτών.

Στην ίδια αίθουσα σημειωτέον τελούνται και οι πολιτικοί γάμοι.

Στο κτίριο αυτό δεν εμποδίζεται η πρόσβαση μόνο των ατόμων που χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι. Ας σκεφτούμε έναν τραυματία που χρειάζεται πατερίτσα, μία μητέρα με παιδικό καρότσι, έναν ηλικιωμένο που κουράζεται από τις σκάλες.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 21 παράγραφος 6, ορίζεται:
"Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας".
Σε σχετική μάλιστα εγκύκλιο του 2008 (7 χρόνια πριν…) από το Υπουργείο Εσωτερικών που είχε θέμα «Εξασφάλιση της προσβασιμότητας των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία», τονίζεται:
"Η εξασφάλιση μέτρων διευκόλυνσης και προστασίας των Ατόμων με Αναπηρίες, κατά τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση, συνιστά συνταγματική επιταγή και κατά συνέπεια προτεραιότητα όλων των υπηρεσιών".
Θα είχε λοιπόν ενδιαφέρον τη μέρα αυτή που αφιερώνεται στα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα να ακούσουμε ποια μέτρα και με τι χρονοδιάγραμμα σκοπεύει να λάβει ο Δήμος για να συμμορφωθεί με τη συνταγματική επιταγή.

Γιώργος Λαουτάρης

Πηγή:
3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου