Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Υπέρ του πλειστηριασμού της ΒΙΟΜΕ οι απολυμένοι της Φίλκεραμ μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής

Να εκτελεστεί ο πλειστηριασμός των 14 ακινήτων της πτωχευμένης Φίλκεραμ ζητούν οι απολυμένοι εργαζόμενοί της με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους μετά και το κλείσιμο του εργοστασίου.

Να θυμίσουμε πως η Φίλκεραμ πτώχευσε το 2011 με αποτέλεσμα οι 225 εργαζόμενοι της να απολυθούν ενώ ταυτόχρονα λόγω της πτώχευσης της οδηγήθηκαν στην εγκατάλειψη και κλείσιμο τρεις ακόμη θυγατρικές εταιρείας, η Ιππόκαμπος Α.Ε. η ΒΙΟΜΕ και η ΛΕΥΚΟΓΕΙΑ Α.Ε.


Από εκείνη την στιγμή οι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ περιφρουρούν το εργοστάσιο από τυχόν κλοπές και αφήνουν, όπως και οι ίδιοι τόνισαν, εμπιστευόμενοι το νόμο, να προχωρήσει η πτωχευτική διαδικασία προκειμένου να λάβουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.

Από την άλλη, εργαζόμενοι της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ η οποία στεγάζεται σε ακίνητο της Φίλκεραμ (ο εργοδότης νοίκιαζε το ακίνητό της από την μητρική), αποφάσισαν να κάνουν κάτι διαφορετικό: παράλληλα με την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους προχώρησαν στην έναρξη ενός αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος το οποίο μέσα στα χρόνια της κρίσης βρήκε την υποστήριξη πολιτών απ`όλη την Ελλάδα και έδωσε έμπνευση σε πολλούς άλλους στο εξωτερικό.

Έτσι εδώ και δύο χρόνια παράγουν οικολογικά καθαριστικά τα οποία διαθέτουν στο κοινό με στόχο να βγάλουν ένα μεροκάματο αλληλεγγύης και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα άλλο παράδειγμα εργασίας, στην λογική της άμεσης δημοκρατίας στις αποφάσεις και της αυτοδιεύθυνσης της παραγωγής. Με δεδομένο δηλαδή ότι εγκαταλείφθηκαν από το αφεντικό τους αποφάσισαν να μην μπουν απλά στις λίστες των ανέργων περιμένοντας μία διαδικασία πτώχευσης των κινητών στοιχείων της ΒΙΟΜΕ που ενδεχομένως δεν θα τους αποφέρει απολύτως τίποτα αλλά να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους με τις όποιες δυσκολίες συναντούν τα τελευταία χρόνια.

Για να μπορέσουν όμως να διατηρήσουν το εγχείρημα αυτό πρέπει το ένα από τα 14 ακίνητα της πτωχευμένης Φίλκεραμ να μην δοθεί προς πλειστηριασμό. Έτσι ζητούν από την σύνδικο που έχει αναλάβει την πτωχευτική διαδικασία να εξαιρεθεί το οικόπεδο έτσι ώστε να προχωρήσει και το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα αλλά και να προχωρήσει ο πλειστηριασμός των υπολοίπων οικοπέδων για τους απολυμένους της Φίλκεραμ.

Οι απολυμένοι όμως της Φίλκεραμ χαρακτηρίζουν «επικοινωνιακό κόλπο την αυτοδιαχείριση που κρύβει από πίσω άλλα κίνητρα» και θεωρούν πως έχουν για κάποιο λόγο προτεραιότητα σε σχέση με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ ως σαν να μην ευθύνεται ο εργοδότης για την κατάσταση που περιήλθαν μετά την πτώχευση της εταιρείας αλλά οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ και όσοι τους στηρίζουν!

Έτσι όπως μας πληροφόρησαν σήμερα «η εκποίηση των ακινήτων της Φίλκεραμ έχει κολλήσει διότι 4-8 εργαζόμενοι από τους 75 που απασχολούσε αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο δηλώνοντας ότι θα το αυτοδιαχειριστούν» ενώ παράλληλα όπως συνεχίζουν στις δηλώσεις τους «έχουν κινηθεί νομικά με αγωγές εναντίον τους, αγωγές που έχουν καταπέσει από τα δικαστήρια».

Παράλληλα οι απολυμένοι της Φίλκεραμ κατηγορούν την κυβέρνηση για το άρθρο 3 που περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα και προβλέπει εξάμηνη αναστολή του πλειστηριασμού της ΒΙΟΜΕ για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Η ΒΙΟΜΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι πάγιες εγκαταστάσεις έχουν πουληθεί γιατί ανήκαν στην Φίλκεραμ Τζόνσον. Η τράπεζα αφαίρεσε με leasing μηχανήματα και η περιοχή έχει αλλάξει χρήσεις γης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λειτουργία εργοστασίου» υποστήριξε σήμερα ο Μάνος Κωνσταντίνος, πρόεδρος του σωματείου των απολυμένων της Φίλκεραμ Τζόνσον εκφράζοντας την έκπληξή του για το άρθρο 3 του παράλληλου προγράμματος γιατί όπως είπε εμποδίζει την πτώχευση των ακινήτων της Φίλκεραμ και έτσι, "δεν θα πάρουν τα χρήματα που περιμένουνε".

«Αν κάποιος ωφελήθηκε από την λειτουργία της Φίλκεραμ είναι η ΒΙΟΜΕ και η Ιππόκαμπος καθώς οι θυγατρικές εταιρείας δεν είχαν δικά τους κτίρια για τις εγκαταστάσεις τους» τόνισε ακόμη προσθέτοντας:

«Εμείς δεν είμαστε απέναντι στους εργαζόμενους. Θεωρούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι το εγχείρημα δεν στηρίζεται πουθενά, είναι κρυφή επιχειρηματικότητα σε ξένη γη»

Ο κ. Κωνσταντίνος χαρακτήρισε ακόμη καταληψίες τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ και τόνισε πως αν περάσει το άρθρο 3 δεν θα συνεχιστεί η πτωχευτική διαδικασία. Παράλληλα εξέφρασε τον κίνδυνο πως αν η εκποίηση των ακινήτων δεν ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια τα ακίνητα επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη. Τέλος οι απολυμένοι της Φίλκεραμ έστειλαν μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στους υπουργούς Π. Σκουρλέτη, Γ. Σταθάκη, Ν. Παρασκευόπουλο και Ρ. Αντωνοπούλου πως «δεν θα περάσει αυτό που θέλουν να κάνουν».

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ υπολογίζουν τα χρεωστούμενα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους στα 11 εκ. ευρώ ενώ ανέφεραν πως η Φίλκεραμ χρωστάσει στο ΙΚΑ 3,5 εκατ. και πιστεύουν πως από τον πλειστηριασμό των ακινήτων τα χρήματα αυτά θα βρεθούν.

Η πεποίθηση αυτή των εργαζόμενων ότι δηλαδή ο πλειστηριασμός των ακινήτων θα τους αποφέρει χρήματα δεν στηρίζεται σε κάποιο δεδομένο αν λάβει κανείς υπόψη του πως στις τέσσερις μέχρι στιγμής απόπειρες πλειστηριασμών των 14 ακινήτων της Φίλκεραμ (εντός των οποίων βρίσκεται και το οικόπεδο της ΒΙΟΜΕ) που τελικά δεν έγιναν, δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος να αγοράσει τα ακίνητα αυτά.

Ερώτημα επιπλέον αποτελεί γιατί οι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ τόσα χρόνια δεν προσπάθησαν από κοινού με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους ή να προχωρήσουν από κοινού σε μια πράξη αυτοδιαχείρισης των εργοστασίων και απλά όπως οι ίδιοι λένε "αποδέχτηκαν το μοιραίο";

Ακατονόητη είναι ακόμη η κατηγορία των απολυμένων της Φίλκεραμ εναντίον των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ πως δεν έχουν στα χέρια τους απαιτούμενο κεφάλαιο και μηχανήματα για να προχωρήσουν στην αυτοδιαχείριση, λες και οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ήταν πιο πριν ιδιοκτήτες της επιχείρησης και όχι μισθωτοί εργαζόμενοι που εγκαταλείφθηκαν από τον εργοδότη τους. Δεν είναι δηλαδή αυτονόητο πως στο υπάρχον σύστημα το μόνο που μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι που θέλουν να αναλάβουν ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο είναι το ίδιο το εργοστάσιο και ένα νομοθετικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει να λειτουργούν με όρους αυτοδιαχείρισης;

Τέλος πώς γίνεται οι απολυμένοι της Φίλκεραμ την ίδια στιγμή που δηλώνουν πως δεν τάσσονται ενάντια στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ όλες οι κατηγορίες να στρέφονται προς τους τελευταίους και τους υποστηρικτές του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος οι οποίοι όπως είπαν «φορούν την κουκούλα του αλληλέγγυου» και όχι προς τον εργοδότη που έκλεισε το εργοστάσιο και τους απέλυσε;

Ευθύνονται δηλαδή οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ που ο εργοδότης μοίρασε την περιουσία του στην μητρική και στις θυγατρικές με τέτοιον τρόπο ώστε η ΒΙΟΜΕ να μην έχει δικό της ακίνητο;

Αν "η ισχύς εν τη ενώσει" θα έπρεπε να είναι το βασικό σύνθημα όλων των εργαζομένων που έμειναν στον δρόμο εξαιτίας της πρακτικής ενός ιδιοκτήτη η ρητορική των απολυμένων της Φίλκεραμ ενισχύει δυστυχώς την διαίρεση των εργαζομένων και οδηγεί στην απώλεια του βασικού τους στόχου.

Σταυρούλα Πουλημένη (alterthess.gr)

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου