Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Από τη ΒΙΟΜΕ στην ΕΝ.ΚΛΩ το πείραμα είναι ζωντανό

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος


Έτοιμοι να πάρουν στα χέρια τους τρία από τα εργοστάσια της πτωχευμένης Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας εμφανίζονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας όχι απλώς ακολουθώντας το πείραμα της ΒΙΟ.ΜΕ., αλλά προχωρώντας ένα ακόμη βήμα παραπέρα.


Χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των πρώην εργαζόμενων παρουσίασε στην Αθήνα το στρατηγικό τους σχέδιο για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, που σημειωτέον μέχρι το 2010, οπότε ουσιαστικά πτώχευσε, ήταν η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία της Ευρώπης.

Η πρότασή τους βασίζεται σε ένα μοντέλο κεφαλαιοποίησης των χρεών τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τις τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι προτείνουν τη μετατροπή των απαιτήσεων των πιστωτών σε νέο μετοχικό κεφάλαιο, αντί να περιμένουν οι πιστωτές την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από την εκποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Η περιουσία της εταιρείας με τιμές του 2010 ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις των πιστωτών φτάνουν τα 350 εκατ. ευρώ. Σε καθεστώς εκποίησης λόγω πτώχευσης η περιουσία σε μια δεκαετία δεν θα μπορέσει να αποφέρει ούτε καν 20 εκατ. ευρώ. Μόνο οι απαιτήσεις των εργαζομένων ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ και του Δημοσίου τα 70 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η πρόταση των εργαζομένων είναι σωστή και θα έχει οφέλη για όλους τους πιστωτές, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, συνεταιριστικά από τους ίδιους, τρία εργοστάσια σε Νάουσα και Κομοτηνή.

Στη συνέντευξη Τύπου όπου οι εργαζόμενοι παρουσίασαν το σχέδιο επαναλειτουργίας της επιχείρησης, έδωσε το παρόν και ο γ.γ. του υπουργείου Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στο εγχείρημα των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ, θέτοντας ως στόχο την αναβίωση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά σε καινούργια βάση.

«Η κυβέρνηση προχωρά το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης του κλάδου σε δύο τομείς, στο βαμβάκι και στο μετάξι, με στόχο να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ελληνικό brand-name, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μια νέα βιομηχανική πολιτική» τόνισε ο Στ. Ζαφείρης επισημαίνοντας πως «στόχος του υπουργείου, σε πρώτη φάση, είναι να σταματήσει η πτωχευτική διαδικασία, ώστε να λήξει εδώ η εκποίηση του υλικοτεχνικού κεφαλαίου της επιχείρησης».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τρία αυτά εργοστάσια που περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και μπορούν να λειτουργήσουν ως καθετοποιημένες μονάδες που θα παράγουν από νήματα έως και ολοκληρωμένα ενδύματα υψηλής ποιότητας, καθιστώντας το εγχείρημα απολύτως βιώσιμο.

Μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο» ο Γιάννης Μουσουλίδης, χημικός και τελευταίος διευθύνων σύμβουλος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, υποστήριξε πως το σχέδιο των πρώην εργαζόμενων έχει κολλήσει «σε νομικές επικλήσεις ενός Πτωχευτικού Κώδικα, υπάρχει, δηλαδή μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά των τραπεζών».

Αποτέλεσμα, να χάνεται πολύτιμος χρόνος και, καθημερινά, να προχωρούν διαδικασίες εκποίησης, μέσω πλειστηριασμών, του εξοπλισμού της επιχείρησης, γεγονός που πρέπει με παρέμβαση της Πολιτείας να σταματήσει άμεσα.

Στο χέρι της κυβέρνησης πλέον είναι να διασφαλίσει τους όρους και το απαραίτητο περιβάλλον για την επιτυχία του ελπιδοφόρου αυτού πειράματος.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου