Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Buy Smart, Buy Less - think green, think more

της Τάνιας Μαρκουτσά

Το πνεύμα των Χριστουγέννων, ειδικά φέτος, περισσότερο από ποτέ, προστάζει ποιότητα κι όχι ποσότητα, προσωπικό ενδιαφέρον κι όχι κατανάλωση.

Οι ζεστές ανθρώπινες σχέσεις και η αληθινή επαφή είναι τα δώρα που ταιριάζουν καλύτερα στις γιορτές. Αν μάλιστα προσθέσετε και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, για τη Γη, για την ίδια τη ζωή, αυτά τα Χριστούγεννα θα γίνουν μαγικά!

Κάθε χρόνο τόνοι σκουπιδιών στολίζουν τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Κι αυτό γιατί χωρίς δεύτερη σκέψη αγοράζουμε, πετάμε, σπαταλάμε ύλη και ενέργεια.

Τα περισσότερα από τα δώρα που χαρίζουμε και παίρνουμε καταλήγουν καταχωνιασμένα σε κάποιο ντουλάπι ή ακόμα χειρότερα στην αποθήκη ή τα σκουπίδια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χαρίσουμε δώρα που η αξία τους δεν μετριέται σε «ευρώ» αλλά σε «ενδιαφέρον».

Ας δούμε κάποια αριθμητικά δεδομένα

Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων:
  • To 1/4 των τροφών που αγοράζουμε και μαγειρεύουμε το πετάμε.
  • Μέχρι να φτάσει στο σπίτι μας ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα 15 κιλά CO2.
  • Αν το δέντρο αυτό έχει συμβατικά λαμπάκια, αυτά θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρα άλλα 40 κιλά CO2 για όσες μέρες θα ανάβουν.
  • Μέσα σε 4 συγκεκριμένες μέρες (παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) ο κάθε ένας από εμάς εκπέμπει πάνω από 650 CO2.
Οικονομικές και οικολογικές προτάσεις
  • Στολίστε το δέντρο σας ή χαρίστε στους φίλους σας χειροποίητα αντικείμενα που θα φτιάξετε ανακυκλώνοντας υλικά που έχετε στο σπίτι. Ένα σύρμα κι ένα χαρτί που μπορούν να γίνουν στολίδι δέντρου, ένα παλιό ή διπλό βιβλίο που θα το χαρίσετε με την καρδιά σας. Αν ξέρετε να πλέκετε, μην καθυστερείτε, σας περιμένει πολλή δουλειά. Ρίξτε μια ματιά στη στήλη «με τα χεράκια μας» για να πάρετε ιδέες.
  • Μικροί και μεγάλοι μαζεύουμε «θησαυρούς» από τη φύση. Ένα όμορφο κοχύλι, ένα απολίθωμα, πρωτότυπα γυαλάκια, πρωτότυπα ξύλα. Η αξία τους είναι μεγάλη για ‘μάς, γι’ αυτό όταν τα χαρίζουμε γίνεται μεγαλύτερη. Σημειώστε σε ένα χαρτάκι πότε, πού και πώς τα ανακαλύψατε και γιατί τα κρατήσατε και χαρίστε τα με αγάπη.
  • Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι, διάλεξε κάρτες και παιχνίδια από το «Χαμόγελο του Παιδιού», τη «Unisef» κι άλλες ΜΚΟ, ώστε τα χρήματά σου να πιάσουν τόπο και να συνεχίσουν αυτές οι οργανώσεις το έργο τους.
  • Η επόμενη επιλογή σας πρέπει να είναι τα καταστήματα δίκαιου εμπορίου και τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς σας. Μη θεωρήσετε εύκολη λύση τις πολυεθνικές αλυσίδες που είναι απρόσωπες και τα κέρδη τους ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας.
  • Προτιμήστε δώρα από φυσικά υλικά, όπως ξύλο, ίνες και γυαλί που κατασκευάστηκαν με σεβασμό προς το περιβάλλον και δεν περιέχουν τοξικές βαφές .
  • Ένα όμορφο και γεμάτο συναισθήματα δώρο είναι ένα οικογενειακό κολάζ με φωτογραφίες.
  • Τα σπιτικά τρόφιμα ενσωματώνουν την ενέργεια, την προσωπικότητα και τη μαγειρική σας δημιουργικότητα. Οι φίλοι σας θα τα εκτιμήσουν περισσότερο από το αγορασμένο δώρο, που ίσως και να μην το χρειάζονται. Προτιμήστε βιολογικά συστατικά και προσθέστε θετική ενέργεια κι αγάπη. Μπορείτε να προσθέσετε και τη συνταγή!
  • Υιοθετήστε ένα παιδί με τη βοήθεια της Actionaid (www.actionaid.gr, τηλ. 210 9212321) ή ένα απειλούμενο είδος με τη βοήθεια της wwf (www.wwf.gr, τηλ. 210 3314893) ως πράξη-δώρο αγάπης για το παιδί σας, το βαφτιστήρι σας ή τον αγαπημένο σας. Είναι μια πολύ οικονομική αλλά ουσιαστική πρόταση.
  • Γεμίστε όμορφα μπουκάλια με λάδι αρωματισμένο με βότανα, σκόρδο ή καυτερές πιπεριές. (Δείτε τη νέα στήλη «homemade»)
  • Μικρές γλαστρούλες με αρωματικά φυτά θα ομορφύνουν τον κήπο των φίλων σας και θα τους φανούν χρήσιμα κάθε φορά που θα μαγειρεύουν. Αν τα αγοράσετε, προτιμήστε φυτά που δεν έχουν μεγαλώσει σε θερμοκήπια, ούτε έχουν μεταφερθεί αεροπορικά από την άλλη άκρη του κόσμου.
Εναλλακτικές ιδέες:
  • Τυχαία ανταλλαγή δώρων. Ζητήστε από όλους να φέρουν ένα αντικείμενο από το σπίτι τους που δεν το χρειάζονται πια και τοποθετήστε τα όλα κάτω από το δέντρο. Μπορείτε να τους βάλετε νούμερα ή απλώς να διαλέξει ο καθένας τυχαία. Όλοι θα πάρουν από ένα δώρο που μάλιστα θα έχει όλη την καλή ενέργεια ενός αγαπημένου προσώπου.
  • Κάντε μια φιλανθρωπία στο όνομα του φίλου σας, χαρίστε σε κάποια ΜΚΟ που έχει ανάγκη ή κάντε μέλος τον φίλο σας πληρώνοντας την εγγραφή.
  • Ένα πολύ καλό δώρο για όλους είναι ο προσωπικός σας χρόνος! Κάντε babysitting, φτιάξτε ένα ωραίο γλυκό ή ένα λικέρ, αναλάβετε μια εργασία όπως την περιποίηση του κήπου. Αφιερώστε χρόνο και θετική ενέργεια στους αγαπημένους σας.
  • Τα παιδιά ικανοποιούνται με πολύ λιγότερα από όσα πιστεύουμε. Μια εκδρομή στην κοντινή πλατεία, ένα παιχνίδι με πέτρες, βόλους ή όσπρια, ή ακόμα καλύτερα ένα Σαββατοκύριακο στη φύση με σκηνή! Φυτέψτε μαζί ένα δεντράκι με το όνομά του και δείτε το να μεγαλώνει μαζί του.
  • Φτιάξτε το ημερολόγιο του νέου χρόνου με οικογενειακές φωτογραφίες.
Τυλίξτε έξυπνα

Έχει υπολογιστεί πως κάθε χρόνο σπαταλούνται τόνοι χαρτιού περιτυλίγματος και κορδέλες που συμβάλλουν όχι μόνο στην καταστροφή των δασών αλλά και στην αύξηση των σκουπιδιών.

Τυλίξτε με παλιούς χάρτες, περιοδικά, καλάθια, παλιά κασκόλ και μαντήλια, υφάσματα, κόμικς, παιδικές ζωγραφιές ή τοποθετήστε τα σε κούτες από παπούτσια που έχετε χρωματίσει μόνοι σας.

Τα δώρα των μικρών παιδιών, αντί να τα τυλίξετε, κρύψτε
τα σε κάποιο μέρος του σπιτιού και κάνετε την αναζήτησή ένα διασκεδαστικό παιχνίδι!!

Black list

Αποφεύγουμε:
● Δώρα από απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα και φυτά, 
● είδη από γούνα, 
● πολύπλοκες συσκευασίες, 
● παιχνίδια και ρούχα που φτιάχνονται στα sweat shops του τέταρτου κόσμου, με καταναγκαστική ή με παιδική εργασία.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα δέντρα που μεγαλώνουν σε φάρμες, θα χρειάζονταν κανονικά 7-10 χρόνια για να ψηλώσουν αρκετά. Οπότε για να επιταχυνθεί η διαδικασία, χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων πετροχημικών που καταστρέφουν το υπέδαφος και μολύνουν τη θάλασσα και την άγρια ζωή. Κι όλα αυτά για λίγες μόνο ημέρες, αφού το δέντρο σύντομα ξεραίνεται. Εάν θέλετε ζωντανό δεντράκι, προτιμήστε αυτό που είναι σε γλάστρα. Διαφορετικά μπορείτε να στολίσετε το αγαπημένο σας φυτό στο μπαλκόνι σας.


Θέλετε να αλλάξετε τη διακόσμηση του δέντρου σας; Στολίστε το μόνο με τις παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες σας, με μπαλόνια ή κορδέλες δώρων σε φιόγκους, ή με παιδικές ζωγραφιές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα κάστανα, κανέλλες, ξερά φύλλα και κουκουνάρια, αποξηραμένα φρούτα, όπως φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε κουλουράκια με σκληρή ζύμη σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια, να κάνετε μια τρύπα για να περάσετε την κορδέλα και να τα ψήσετε. Το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει και τα παιδιά θα ξετρελαθούν!

Και φυσικά θα το φωτίσετε με λάμπες LED. Η τιμή τους δεν είναι πολύ ακριβότερη των συμβατικών, αλλά καταναλώνουν 80-90% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν πολύ περισσότερο. Αγοράστε μικρές σειρές έτσι ώστε, αν κάποια χαλάσει, το περιβάλλον να επιβαρυνθεί με λιγότερα τοξικά σκουπίδια.

Αντί για δέντρο, φτιάξτε ένα όμορφο καραβάκι από ξερά κλαριά και στολίστε το με λαμπάκια LED.

Διασκεδάστε χωρίς χρήματα

Αναζητήστε τις δωρεάν Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά κι άλλων πόλεων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, σεμινάρια και events με ελεύθερη είσοδο στις ιστοσελίδες http://www.infokids.gr/, www.cityofathens.gr, www.forfree.gr, http://www.jaba.gr/, www.free-ebooks.gr, http://www.tzaba.gr/.

Το φαγητό


Τις γιορτές καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού που για να κατασκευαστεί, να μεταφερθεί στα σημεία πώλησης και να μαγειρευτεί ξοδεύονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα σκουπίδια.

Οι Έλληνες κάθε Χριστούγεννα παχαίνουμε 2-3 κιλά, οπότε μάλλον υπερκαταναλώνουμε! Ένα έξυπνο κόλπο για να ξέρετε πόσο τρώτε είναι να βάζετε από την αρχή στο πιάτο σας όσο θέλετε να καταναλώσετε.

Μόλις αδειάσει το πιάτο σας, ξέρετε ότι έχετε φάει αρκετά κι από όλα. Πείτε «όχι» στο τσιμπολόγημα. Ικανοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις μέσα από την αγάπη και το μοίρασμα, όχι τη λαιμαργία.

Μοιράστε αγάπη

Μαζέψτε ό,τι περιττό έχετε στο σπίτι σας (ρούχα, παιχνίδια, αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια, τρόφιμα) και χαρίστε το:
  • Το «Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων» έχει ανάγκη από ρούχα, σεντόνια, παπλώματα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5239465 και 210-5246516,e-mail:kyada@otenet.gr. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.kyada/.gr.
  • Η ΜΚΟ Praksis δέχεται ακόμη και ανοιγμένα, χρησιμοποιημένα κουτιά φαρμάκων. Επικοινωνήστε στα τηλ.: 210-5205200 ή στο http://www.praksis/. gr, info@praksis.gr.
  • Η ομάδα ΡΕΤΟ (210-6655096) αποτελείται από πρώην χρήστες ουσιών. Παίρνουν οτιδήποτε θέλετε να πετάξετε, είτε λειτουργεί είτε όχι. Αναλαμβάνουν κάθε είδους επισκευές και κατασκευές.
  • Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας χρειάζεται βιβλία, για να ενισχύσει τη βιβλιοθήκη του (http://www.xatzikir/iakio.gr).
  • «Τα παιδιά του δρόμου» (Αρίστων 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165, Μεταξουργείο, Κολωνός. Τηλ.: 210-5239402, 210-221149).
  • «Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών» (τηλ.: 210-8103496).
  • «Θεόφιλος» (τηλ.: 210-8819397) για την ενίσχυση πολύτεκνων οικογενειών απ’ όλη την Ελλάδα.
  • Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης (πλατεία Ελευθερίας 1, τηλ. 210-3314334, 3378412, 3816886) για να ενισχύσει τα έσοδά του έφερε και στην Ελλάδα την εναλλακτική μόδα των δημοφιλών στην Ευρώπη καταστημάτων «Charity Shop».
Επιπλέον, ανταλλάξτε προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμα και εξοχικά σπίτια στο http://time-exchange.gr που είναι η τράπεζα χρόνου κι ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών του δικτύου αχρήματων συναλλαγών peliti.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου