Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Πετρελαιοκίνηση, νοθεία καυσίμων και αιθαλομίχλη: τι καταγγέλλει το Ecocity

Εκφράζοντας σοβαρό προβληματισμό για την αδράνεια της Κυβέρνησης, ως ουσιαστικό διαχειριστή των συμφερόντων των πολιτών και της ποιότητας ζωής στις πόλεις της χώρας, το Ecocity προτίθεται να
απευθύνει έκκληση προς την επιστημονική κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός ελέγχου και καταγγελίας περιπτώσεων περιβαλλοντικής υποβάθμισης με άμεσο αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία και το δικαίωμα των πολιτών για ένα περιβαλλοντικά ασφαλές επίπεδο διαβίωσης.

Οι εκπρόσωποι του Ecocity υπογράμμισαν τη διαχρονική αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να μελετήσουν, να διαχειριστούν και να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα που σοβούν εδώ και μια δεκαετία, από την πρώτη κατάθεση προτάσεων για τις επιπτώσεις της νοθείας καυσίμων στη χώρα μας το 2005.

Λίγα χρόνια μετά, το 2010, το Ecocity εξέφρασε τη διαφωνία του για την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας επιβατικών πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα από το 2010 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση του αέρα που εισπνέουμε στις πόλεις και για την απόκλιση ανάμεσα στις πραγματικές εκπομπές ρύπων και τις εργαστηριακές μετρήσεις.

Το Ecocity έχει ακόμα παρέμβει για το ζήτημα των εκπομπών των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων με αφορμή το σκάνδαλο της Volkswagen και της αιθαλομίχλης από την καύση ακατάλληλων υλικών για θέρμανση διαπιστώνοντας όμως την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να δράσει αποτελεσματικά και συντονισμένα.

Αιτία για αυτό σύμφωνα με το Ecocity είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, το Ecocity σκοπεύει να δρομολογήσει τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού ελέγχου για την εξέταση και αξιολόγηση πιθανών παραβάσεων καθήκοντος ή μη τήρησης των υποχρεώσεων, που απορρέουν από νομοθεσία και τις οδηγίες της Ε.Ε., για περιπτώσεις που έχουν επιπτώσεις στον εισπνεόμενο αέρα, στο νερό και στο έδαφος.

Θα προβεί σε νομικές ενέργειες σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και όπου διαπιστώνεται περιβαλλοντική βλάβη με αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία και το Οικοσύστημα, σύμφωνα πάντα με όσα ισχύουν διεθνώς.

Τέλος, η οργάνωση επισημαίνει ότι η αδυναμία που παρατηρείται ως προς τη λήψη μέτρων, εξυπηρετεί όσους προσδοκούν ή απολαμβάνουν ήδη οφέλη από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν.

Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου