Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Διαμαρτυρία ακτιβιστών της Greenpeace στον λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, ομάδα 10 έμπειρων ακτιβιστών της Greenpeace έχουν ανέβει σε πύργο ψύξης του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση να συνδυάσει την κλιματική πολιτική με κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η Greenpeace, "οι ακτιβιστές επέλεξαν τον μεγαλύτερο και πιο ρυπογόνο σταθμό της χώρας για να δείξουν ότι το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την Ελλάδα θα είναι αβάσταχτο, εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για την κατασκευή νέων λιγνιτικών, και πετρελαϊκών μονάδων στα επόμενα χρόνια".

"Είμαστε εδώ γιατί έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη επιλογή να λάβει το μήνυμα ο κ. Τσίπρας: η χώρα δεν αντέχει έναν πρωθυπουργό που βάζει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και του λόμπι των ορυκτών καυσίμων πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών. Το χρωστάμε στα παιδιά μας: χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που θα προωθήσει άμεσα πολιτικές που επενδύουν στους Έλληνες πολίτες.

Πρέπει να το κάνει τώρα, στο Παρίσι, όπου έχει αναπτυχθεί ήδη μία τεράστια δυναμική. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας", τονίζει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ο οποίος μαζί με άλλους 9 ακτιβιστές βρίσκεται στην κορυφή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:

- Να συμβάλλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5oC, αίτημα δεκάδων αναπτυσσόμενων κρατών που απειλούνται σήμερα από την αλλαγή του κλίματος που στηρίζουν πλέον ανοιχτά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς

- Να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει την δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά

- Να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες και να εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού της Επιχείρησης στις νέες της δραστηριότητες και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου