Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία: Ανάκαμψη Podemos και βουτιά Ραχόι

γράφει ο Αργύρης Παναγόπουλος

Το Podemos συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι φαίνεται να χάνει πάνω από 4 εκατομμύρια ψήφους! Η προοδευτική Ισπανία στοιχηματίζει σε κυβέρνηση σοσιαλιστών, «Πολιτών» με στήριξη Podemos.

Το τέλος του μεταπολιτευτικού δικομματισμού φαίνεται ότι οδηγεί για την προοδευτική κοινή γνώμη σε ένα περισσότερο αισιόδοξο σενάριο κυβέρνησης ανατροπής της δεξιάς και της νεοφιλελεύθερης λιτότητας από τους σοσιαλιστές και τους «Πολίτες» με τη στήριξη τουPodemos.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα στη Πορτογαλία με τη στήριξη του Μπλόκου της Αριστεράς, του Πορτογαλικού ΚΚ και των Πρασίνων φαίνεται να ενισχύει τη προοπτική μιας προοδευτικής στροφής στην Ισπανία.

Το συντηρητικό σενάριο προβλέπει μια κυβέρνηση μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και «Πολιτών», που θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες από την αρνητική κληρονομιά της λιτότητας του Λαϊκού Κόμματος, ενώ αναμένεται να τους δημιουργήσει και περαιτέρω δυσκολίες η πιθανή στήριξη μιας κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος και «Πολιτών» από τα δεξιά εθνικιστικά και νεοφιλελεύθερα κόμματα της Καταλονία και της Χώρας των Βάσκων σε βασικά οικονομικά θέματα.

Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας φαίνεται να φθάνει τους 51 βουλευτές, χάρις στις συνεργασίες του σε περιφερειακό επίπεδο που το μετατρέπουν στο μεγαλύτερο πολυεθνικό ισπανικό προοδευτικό κόμμα της χώρας, οι σοσιαλιστές και οι «Πολίτες» φαίνεται να εκλέγουν από 75 βουλευτές και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι να χάνει 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους και να εκλέγει μόλις 118 βουλευτές, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του «Συνεχούς Παρατηρητηρίου» του Χάιμε Μίκελ (JM&A) που δημοσιεύτηκε τη Κυριακή με βάση τα πλήρη στοιχεία του τελευταίου «Πολιτικού Βαρόμετρου» του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών (CIS).

Τα ψηφοδέλτια του Podemos ανακάμπτουν στο 15,7%, η Ενωμένη Αριστερά - Ενότητα βρίσκεται στο 3,5%, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα στο 28,6%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο 20,8% και οι «Πολίτες» στο 19% σύμφωνα με τη τελευταία δημοσκόπηση του CIS δημοσιεύτηκε τη Πέμπτη, που αφήνει περιθώρια μεγάλων ανατροπών αφού το 41,6% των ερωτηθέντων παραμένει αναποφάσιστο!

Το Podemos φαίνεται ότι μετατράπηκε στο μεγαλύτερο προοδευτικό πολυεθνικό ισπανικό κόμμα, χάρις στις συμμαχίες του στη Καταλονία με την En Comù, στη Βαλένθια με το Compromìs και στη Γαλικία με την En Marea, για να φθάσει στα 4,2 εκατομμύρια ψήφους. Στη Καταλονία το Podemos ξεπερνά στη δημοσκόπηση τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του σοσιαλιστές με το 17,6% έναντι του 15,3% του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλανίας, το ίδιο συμβαίνει και στη Χώρα της Βαλένθια με το Podemos να φθάνει στο 22,1% έναντι του 18% των σοσιαλιστών της Βαλένθια, στη Γαλικία η απόσταση αυτή διευρύνεται θεαματικά σε πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες με το Podemos να κυμαίνεται στο 18,4% έναντι του 13,9% των σοσιαλιστών, που ξεπερνούν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες στη Ναβάρα, όπου το Podemos φαίνεται να φθάνει στο 17,9% έναντι του 12,5% του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ναβάρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JM&A. Μόνο στη Χώρα των Βάσκων το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταφέρνει να ξεπεράσει το Podemos, το οποίος όμως φαίνεται να παίρνει μεγάλα φέουδα των σοσιαλιστών, όπως αυτό της Αραγωνίας, με το 19% έναντι 16,5% και της Μαδρίτης, με 19% έναντι 16,5%. Οι σοσιαλιστές φαίνεται να ξεπερνούν το Podemos μόνο στην Ανδαλουσία, αλλά παραμένουν το τρίτο κόμμα, αφού φαίνεται να τους ξεπερνά το Λαϊκό Κόμμα.

Το Podemos κερδίζει σε έδρες το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις πέντε μεγαλύτερες ισπανικές πόλεις, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη και το Αλικάντε, και διατηρεί μεγάλα περιθώρια ανόδου στη Καταλονία με άξονα τη Βαρκελώνη, χάρις στη δήμαρχο της δεύτερης σε μέγεθος ισπανικής πόλης Άντα Κολάου που έχει ριχτεί στη προεκλογική μάχη με μεγάλο ενθουσιασμό παρασύροντας μεγάλο τμήμα προοδευτικών ψηφοφόρων και λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί από τη κρίση.

Οι «Πολίτες» με την «αντιεθνιστική» και «ισπανική» πολιτική τους, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών καταφέρνοντας να ξεπεράσουν σχεδόν και τους δεξιούς Καταλανούς εθνικιστές, που φαίνεται πως θα διασωθούν μάλλον μόνο χάρις στη ψήφο των «καθυστερημένων» αγροτικών περιοχών της Καταλανίας, αφού οι «Πολίτες» φαίνεται ότι εκτινάχθηκαν στο 20,6% στη Καταλονία, χάνοντας μόλις για 1 έδρα τη πρωτιά από την «Δημοκρατία και Ελευθερία», την πρώην CDC του Άρτουρ Μας. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις της JM&A οι εκλογές στη Καταλονία θα αποτελέσουν πραγματικό πολιτικό σεισμό και ήττα των δεξιών εθνικιστών. Οι «Πολίτες» φαίνεται να κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα και στο φέουδό του στη Μαδρίτη, λαμβάνοντας 28,1% έναντι 27% του Λαϊκού Κόμματος, κερδίζοντας σε έδρες το Λαϊκό Κόμμα στις πέντε μεγαλύτερες ισπανικές πόλεις, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη και το Αλικάντε.

Το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα καταγράφουν μεγάλη αιμορραγία ψήφων έναντι των μεγαλύτερων αντιπάλων τους, των «Πολιτών» το πρώτο και του Podemos το δεύτερο, αφού 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκαταλείπουν το Λαϊκό Κόμμα για να πάνε στους «Πολίτες» και 1,75 εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τους σοσιαλιστές για να ψηφίσουν Podemos. Αν και η ανάλυση της JM&A δίνει 75 έδρες στους «Πολίτες» και τους σοσιαλιστές το λαϊκιστικό κόμμα του Ριβέρα φαίνεται ότι θα ξεπεράσει σε ψήφους τους σοσιαλιστές, που ενδέχεται να λάβουν 4,7 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τα 5,2 εκατομμύρια ψήφους των «Πολιτών».

Την ίδια στιγμή του Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα τροφοδοτούν την αποχή, αφού 600.000 πρώην συντηρητικοί ψηφοφόροι και 600.000 πρώην ψηφοφόροι των σοσιαλιστών δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν. Οι «Πολίτες» φαίνεται να παίρνουν επίσης 600.000 ψήφους από τους σοσιαλιστές και 90.000 από την Ενωμένη Αριστερά, που φαίνεται να καταρρέει με τη φυγή 800.000 ψηφοφόρων της προς το Podemos, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει στην εκλογή μόνο του Αλμπέρτο Γκαρθόν στη Μαδρίτη, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της JM&A.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι φαίνεται ότι θα καταφέρει να διατηρήσει 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους, χάνοντας στο δρόμο της λιτότητας 4,2 εκατομμύρια ψήφους ενώ αυτοί που θα του μείνουν στη πλειοψηφία τους είναι άνω των 50 ετών και διαμένουν σε μικρές εκλογικές περιφέρειες.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου