Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Συνάντηση εκπροσώπων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές με τον Πάνο Σκουρλέτη (video ΕΡΤ3)

Με τον υπουργό περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη συναντήθηκαν εκπρόσωποι των επιτροπών κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Παρουσίασαν αεροφωτογραφίες και βίντεο από το έργο στο όρος Κάκαβος.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι από τη φωτοαποτύπωση προκύπτει ότι έχουν γίνει υπερβάσεις στη δασική έκταση καθώς και στην πολεοδομική δραστηριότητα από την Ελληνικός Χρυσός.

Ρεπορτάζ: Λία Χρηστάρα


Πηγή: antigoldgr.org

Πάνος Σκουρλέτης: Άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για τις Σκουριές

Στο "μικροσκόπιο" των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται τα αποτελέσματα ελέγχου για σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας από τις δραστηριότητες των χρυσοθήρων στις Σκουριές.

Το αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό και άλλα στοιχεία παραδόθηκαν από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στον υπουργό ΠΕΝ Π. Σκουρλέτη, ο οποίος αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικού κλιμακίου από στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Τομέα Βορείου Ελλάδας για τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Το έργο του κλιμακίου ολοκληρώθηκε και -σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου- μετά την επεξεργασία των ευρημάτων τα πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, διά της μεθόδου της φωτοαποτύπωσης διαπίστωσαν βουνό παραβάσεων, ανάμεσά τους η κατάληψη σχεδόν υπερδιπλάσιας έκτασης του υποέργου Σκουριών σε σχέση με την προβλεπόμενη από τις αρχικές μελέτες, παράνομες εκχερσώσεις δασικής έκτασης που έχουν πραγματοποιηθεί, κατασκευή εγκαταστάσεων σε θέσεις μη προβλεπόμενες από τους χάρτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά παράβαση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και της απόφασης παραχώρησης δάσους, διάνοιξη νέων δρόμων χωρίς αδειοδότηση, κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους του εργοστασίου εμπλουτισμού χωρίς έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης.

Επίσης, την ανέγερση 27 κτηρίων, συνολικού εμβαδού 3.309 τ.μ., πάνω σε έκταση δημόσιου δάσους, χωρίς έγκριση και άδεια δόμησης και την κατασκευή του φράγματος αποβλήτων Καρατζά, ύψους 150 μ., χωρίς να έχει ακόμα εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και πιθανή απόληψη μετάλλων (χαλκού και χρυσού) και χρήση της μη αδειοδοτημένης μεθόδου της εκχύλισης (leaching).

Πηγή: www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου