Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Παραίτηση των 5 από τα 9 μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων: Αρχίζει να σπάει το απόστημα στη Δικαιοσύνη;

Ευθεία επίθεση στην Ένωση Διακαστών και Εισαγγελέων εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με αφορμή την στάση της στο ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης των λιστών φοροδιαφυγής.

"Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει, ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα" τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Σκληρή επίθεση κατά των εισαγγελέων Κ. Τζαβέλλα και Δ. Ζημιανίτη είχε εξαπολύσει νωρίτερα και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με αφορμή τις ενστάσεις που εξέφρασαν στη νομιμοποίηση των λιστών φοροδιαφυγής.



"Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος" τονίζει ο Δ. Παπαγγελόπουλος και προσθέτει: "επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή. Προς το παρόν… αυτά".

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που υπέγραφαν οι Κ. Τζαβέλλας και Δ. Ζημιανίτης, είχε πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους των δικαστικών. Το βράδυ της Δευτέρας 5 από 9 μέλη του ΔΣ της Ένωσης παραιτήθηκαν αντιδρώντας σύμφωνα με πληροφορίες για την κίνηση του πρόεδρου της Ένωσης Κ. Τζαβέλλα και του γενικού γραμματέα Δ. Ζημιανίτη να εκδώσουν την συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Οι πέντε εισαγγελείς γράφουν στη δήλωση παραίτησής τους:

«Με την παρούσα υποβάλλουμε την παραίτησή μας από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. για λόγους απτόμενους της εσωτερικής λειτουργίας του Δ.Σ. ως συλλογικού οργάνου και δη του τρόπου λήψεως αποφάσεων επί θεμάτων μείζονος σημασίας για τον κλάδο.

Με τις θερμές ευχαριστίες μας για τη συνεργασία,

Με τιμή,

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΔΑΜΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΛΟΣ Δ.Σ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΕΛΟΣ Δ.Σ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΟΥΛΗΣ - ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ -ΤΑΜΙΑΣ Δ.Σ».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου

Σύμβολο της δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του. Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο- δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου