Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ξαφνικά οι μετακλητοί; Έρχονται οι τηλεοπτικές άδειες...


γράφει η Ντίνα Μπατζιά



Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ήταν από την αρχή και στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κι ένα από τα «μεταρρυθμιστικά» μέτρα, τα μη εξαρτώμενα από τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Ήταν όμως και λαϊκή απαίτηση, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, κι όχι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ,  αντιλαμβάνοταν πως μπορεί το τέλος της λιτότητας να αργεί ακόμη, αλλά στο τηλεοπτικό τοπίο μπορεί να μπει μία τάξη, μπορεί να εφαρμοσθεί η νομιμότητα που είχε καταβαραθρωθεί 25 χρόνια λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών, «χάρη» στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τις πελατειακές σχέσεις τους με τα κανάλια, τα οποία δεν πλήρωναν μία, απολάμβάνοντας την ασυλία με το καθεστώς των προσωρινών αδειών, παρέχοντας ένα προϊόν σκανδαλώδους προπαγάνδας, για τα σκουπίδια.

Γι' αυτό η κυβέρνηση, αμέσως μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο λύνει -σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο- το ζήτημα, καθώς ήμασταν η μόνη χώρα όπου τα κανάλια λειτουργούσαν χωρίς άδειες.


Ρυθμίζονται λοιπόν τα θέματα που αφορούν την ψηφιακή τηλεόραση, διακόπτεται η συνέχεια της «νομιμοφανούς» λειτουργίας και καθιερώνονται αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών.

Η αδειοδότηση ήταν και εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού στις 11 δράσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2016. «Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει, ακόμη κι αν δεν υπάρχει συναίνεση. Με στόχο να επανασυσταθεί το ΕΣΡ, θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι δυνατοί νόμιμοι τρόποι, ώστε σε μια διαδικασία αδιάβλητη, να μπει μια τάξη σύμφωνα με το νόμο και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία», είχε δηλώσει.

Να σημειωθεί ότι, υπό καθεστώς αντιδράσεων, απειλών και απολύσεων εργαζομένων, οι τηλεοπτικοί σταθμοί προχώρησαν σε ρύθμιση, μετά από καταλογισμό της κυβέρνησης, για να πληρώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων τους, 24 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, όχι για τα υπόλοιπα 21 της λειτουργίας τους.

Η αδειοδότηση λοιπόν: θα γίνει μέσω διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ, αφού ψηφιστεί ο νόμος (ψηφίσθηκε). Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται από το ΕΣΡ, αφού πρώτα προκηρυχθούν οι άδειες εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια οι περιφερειακές. Ο αριθμός των αδειών ανά κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, αφού γνωμοδοτήσει το ΕΣΡ. Ήδη ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για λιγότερες από πέντε άδειες. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η ανασυγκρότηση του 9μελούς -σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή- Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, όπως η κοινωνία απαιτεί και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί. Και αφορά και αυτό το βήμα την «κοινωνική μεροληψία». Και αφορά τη σπέκουλα από σύσσωμα τα συστημικά μήντια των τελευταίων ημερών, και την άρνηση ευρεία συναίνεσης από τον νέο αρχηγό της ΝΔ. (απαιτείται η ευρεία πλειοψηφία των 4/5 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΕΣΡ)

Αναμενόμενο ήταν όσο πλησίαζε ο χρόνος να ολοκληρωθεί η κάθαρση στο τηλεοπτικό τοπίο, τόσο να εντείνεται η προπαγάνδα και να συμπαρατάσσεται η διαπλοκή, το παλιό πολιτικό σύστημα και οι μεγαλοκαναλάρχες, για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας.


Και κάπου εκεί «αιτολογείται» από τα κέντρα συμφερόντων η άγρια, συκοφαντική και λαϊκίστικη επίθεση των τελευταίων ημερών για μετακλητούς και ημέτερους.

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου