Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η εκδήλωση Απολογισμού & Κοινωνικής Λογοδοσίας του Νότιου Τομέα Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής

Στην εκδήλωση Απολογισμού και Κοινωνικής Λογοδοσίας της Περιφερειακής Ενότητας του Νοτίου Τομέα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας μετείχε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, «μιας διαδικασίας κοινωνικού ελέγχου», «διαδικασίας λογοδοσίας της Περιφέρειας προς τους πολίτες» με στόχο τη συνέχιση «μιας πρακτικής που ξεκινήσαμε, στην Περιφέρεια Αττικής, από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, και συνεχίζουμε στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα».

Η Περιφερειάρχης σκιαγράφησε το σημερινό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να δρουν όλοι οι ΟΤΑ, α’ και β’ βαθμού:


«Αφενός είμαστε αναγκασμένοι να ενεργούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, που έχει άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο και αφετέρου είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο ανεπαρκές και στην ουσία αντι-αυτοδιοικητικό - το καλλικρατικό πλαίσιο».

Η ίδια πρόσθεσε την ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη «προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να γίνει η ΤΑ, και οι δύο βαθμοί της, πραγματική αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση, όπως είναι σήμερα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης, ο οποίος προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας, παρουσιάζοντας σειρά δράσεων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, κοινωνικές παρεμβάσεις, έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, κ.α.).

«Είναι επιβεβλημένη η άμεση επικοινωνία των πολιτών με την Περιφέρεια», τόνισε η Χρ. Καπάταης, προσθέτοντας ότι «η λογοδοσία, ο έλεγχος, η ενημέρωση, οι προτάσεις και ο διάλογος, μας δυναμώνουν». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προνομιακός χώρος εμβάθυνσης της δημοκρατίας και πρέπει να τον αξιοποιούμε καθημερινά», παρατήρησε.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν κατόπιν όλοι οι δήμαρχοι του Νοτίου Τομέα: Δ. Χατζηδάκης (Παλαιό Φάληρο), Μ. Ανδρούτσου (Άγ. Δημήτριος), Δ. Ευθυμίου (Μοσχάτο-Ταύρος), Δ. Κάρναβος (Καλλιθέα), Α. Κονδύλης (Αλίμου), Γ. Κωνσταντάτος (Ελληνικό-Αργυρούπολη), Γ. Παπανικολάου (Γλυφάδα), Στ. Τζουλάκης (Νέα Σμύρνη). Οι εκπρόσωποι του α’ βαθμού ΤΑ υπογράμμισαν την άριστη συνεργασία των δήμων τους με την Περιφέρεια Αττικής και παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους.

Ακολούθως το λόγο για να παρουσιάσουν επιγραμματικά το έργο των τομέων τους, έλαβαν οι αντιπεριφερειάρχες, Ψηφιακής Σύγκλισης, Π. Αθανασιάδης και Διοίκησης και Προγραμματικού Σχεδιασμού, Ελ. Τασούλη, οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι, για την Τουριστική Προβολή, Ελ. Δημοπούλου, την Επικοινωνία με τον Πολίτη, Αγγ. Λεβέντη, καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Τέλος, το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων καθώς και πολίτες, οι οποίοι έθεσαν σειρά προβληματισμών και ερωτημάτων σε σχέση με εξειδικευμένες πτυχές της δράσης της Περιφέρειας. Τις ερωτήσεις τους προς την Περιφέρεια είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν γραπτώς οι πολίτες που το επιθυμούσαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες, με τις καταληκτικές παρατηρήσεις της Περιφερειάρχη, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της εύρυθμης συνεργασίας με τους Δήμους καθώς και την ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της θέσης της Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου