Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Βανέσα Ρέντγκρεϊβ: το πιο σημαντικό μάθημα ανθρωπιάς (video) @ Διεκδίκηση της υποψηφιότητας για Νόμπελ των νησιωτών μας

Χέρι - χέρι με προσφυγόπουλα η διεθνούς φήμης Βρετανή ηθοποιός, πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF και γνωστή πολιτική ακτιβίστρια για το Παλαιστινιακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα Βανέσα Ρεντγκρέιβ περιηγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελληνικού και της ανοιχτής δομής του Ελαιώνα χθες το μεσημέρι.

Μαζί της ο Μάρτιν Σέρμαν, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, η Μιμή Ντενίση καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

"Οι Έλληνες δείχνουν στον κόσμο πώς είναι να είσαι άνθρωπος. Δείχνουν στον κόσμο πώς είναι να προσπαθείς να βοηθήσεις συνανθρώπους σου. Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσοι βοηθούν τους πρόσφυγες από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, όμως η Ελλάδα είναι αυτή που μας δίνει το πιο σημαντικό μάθημα απ' όλα, το μάθημα της ανθρωπιάς", δήλωσε μιλώντας στις κάμερες και τους δημοσιογράφους που ζητούσαν επίμονα μια δήλωση και ένα πλάνο.

Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να απευθυνθούν σε όλες τις κυβερνήσεις, γιατί οι οι Έλληνες δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα σε όλο τον κόσμο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πώς μπορούν να βοηθηθούν οι υπόλοιποι που φτάνουν στην Ελλάδα, δεν είναι Σύροι πρόσφυγες και δεν δικαιούνται άσυλο, η Βρετανή ηθοποιός απάντησε πως δεν ξέρει από πού έχει πάρει αυτά τα στοιχεία και ότι είναι λανθασμένα. "Είπα πως υπάρχουν προβλήματα σε όλον τον κόσμο και οι άνθρωποι αναζητούν ζωή και ένα μέλλον για τα παιδιά τους, υπάρχουν όλο και περισσότεροι πόλεμοι... Όλος μας ο κόσμος είναι εύθραυστος και σας λέω πως οι Έλληνες δώσει στον κόσμο κάτι που είναι ανεκτίμητο".

"Πρέπει να εξηγήσουμε σε όλους και στους συμπατριώτες μου στη Βρετανία τι συμβαίνει και τι μπορεί να γίνει και αυτό το δείχνει η Ελλάδα", συνέχισε, παραπέμποντας επίσης σε όσα γίνονται στα νησιά μας. "Είναι τα νησιά σας πλούσια; Δεν νομίζω" είπε αναφερόμενη στις προσπάθειες που κάνουν οι κάτοικοι και οι εθελοντές των νησιών να σώσουν και να περιθάλψουν όποιον φτάνει στις ακτές τους.

"Ήμουν πρόσφυγας. Και ο Μάρτιν ήταν. Ήμασταν και οι δύο. Ήμουν πρόσφυγας από τότε που είδα μία από τις μεγάλες πόλεις μας στην Αγγλία να παραδίδεται στις φλόγες και ολόκληρος ο ουρανός να γεμίζει φωτιά. Αλλά μπορώ να ξέρω τι δεν έκανε η κυβέρνησή μου στον Β' Παγκόσμιο για να σώσει τους Εβραίους", κατέληξε.

Στις αγκαλιές των παιδιών και τις διηγήσεις των μεγάλων

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός μπήκε σε ένα από τα κοντέινερ - σπιτάκια που φιλοξενούσε μια οικογένεια προσφύγων. Πριν μπει είχε μια σύντομη συνομιλία με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, ο οποίος την υποδέχθηκε, στην οποία η Β. Ρεντγκρέιβ ζητούσε να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή των προσφύγων, αν πάνε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο, έως και για την κράτηση μεταναστών.

"Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία, αλλά μας γύρισαν πίσω από την ΠΓΔΜ" της είπε ένας Παλαιστίνιος που βρήκε στον παιδότοπο, στη σύντομη συνομιλία που είχαν μέσω των διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης. "Πολλές χώρες μάς συμπονούν, αλλά ζητάμε μια πραγματικά δίκαιη λύση" συμπλήρωσε για να του απαντήσει η Βρετανίδα ηθοποιός πως όσο ζει θα μάχεται για το Παλαιστινιακό.

Στον παιδότοπο συνάντησε επίσης έναν πατέρα που έφτασε στη χώρα μας με τα τέσσερα παιδιά του από το Πακιστάν και δεν μπορεί να συνεχίσει πια το ταξίδι του αλλά και μια επταμελή οικογένεια Αφγανών που μετά από 37 ημέρες ταξίδι έφτασαν στη χώρα μας. "Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε το πολύ σε μία - δύο ημέρες" είπαν.

Η Β. Ρεντγκρέιβ δεν άφησε κανένα παιδί χωρίς φιλί ή αγκαλιά από όσα την πλησίασαν. Χωρίς επιτήδευση και με πραγματικό ενδιαφέρον ζητούσε να μάθει από όσους συναντούσε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει.

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό και τον Ελαιώνα

Γ. Μουζάλας: Εξετάζουμε προώθηση της υποψηφιότητας για Νόμπελ των νησιωτών μας

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διερευνά ενεργητικά την ενίσχυση της διαδικτυακής προσπάθειας να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όπως ανέφερε ο Γ.Μουζάλας.

«Έχω βάλει κάποιους ανθρώπους να μελετήσουν πώς μπορούμε να σπρώξουμε αυτή την κίνηση. Δεν έχω να σας πω ακόμα κάτι, ελπίζω να βρίσκομαι στην ευτυχή θέση να μπορώ να μιλήσω κάποτε και γι' αυτό», είπε ο αρμόδιος υπουργός στο ΒήμαFM.

Η προσπάθεια, την οποία μπορείτε να συνυπογράψετε κάνοντας κλικ εδώ, το απόγευμα της Τετάρτης είχε προσεγγίσει τις 75.000 υπογραφές.

Στο συνοδευτικό κείμενο, οι δημιουργοί της πρωτοβουλίας αναφέρουν γιατί είναι σημαντική μία τέτοια κίνηση:

«Απλοί άνθρωποι, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε οικογένειες προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι… είναι εκεί για να σώσουν τους συνανθρώπους μας από την παγωμένη θάλασσα, να τους δώσουν στεγνά ρούχα, νερό, φαΐ.

Με τις πράξεις τους έχουν γίνει παράδειγμα αγάπης και αλληλεγγύης που έχει αγγίξει όλο τον πλανήτη», όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα της συλλογής υπογραφών.

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου