Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η ταινία «Το Απαγορευμένο Ποδήλατο» προβάλλεται στο πρ. Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 8.30μμ

Η σαουδαραβική ταινία «Το Απαγορευμένο Ποδήλατο» θα προβληθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην πύλη των πεζών και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σκηνοθεσία: Χάιφα Αλ-Μανσούρ 
Πρωταγωνιστές: Γουάαντ Μοχάμεντ, Ρεέμ Αμπντουλάχ, Σουλτάν Αλ Ασάφ

Λίγα λόγια από το myfilm.gr:

Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Παρ’ όλο που ζει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, έχει αστείρευτο κέφι, είναι πολυμήχανη και συνεχώς προκαλεί τα όρια του επιτρεπτού.

Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο!


Περισσότερα:

Το Απαγορευμένο Ποδήλατο αποτελεί σίγουρα έναν ελπιδοφόρο κινηματογραφικό άθλο. Πρόκειται για την πρώτη ταινία γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, την οποία μάλιστα σκηνοθέτησε γυναίκα. Και όλα αυτά σε μία χώρα όπου έχει απαγορευθεί η λειτουργία κινηματογράφων εδώ και 30 χρόνια και όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να ψηφίζουν και να οδηγούν ακόμα και ποδήλατο.

Όμως η αξία της ταινίας -που έχει αποσπάσει τη θερμή υποδοχή του κοινού και πολλές διεθνείς φεστιβαλικές διακρίσεις- δεν εξαντλείται μόνο στην τόλμη της δημιουργού της, Haifaa Al Mansour, να πραγματοποιήσει ένα γύρισμα σε αντίξοες συνθήκες.

Το Απαγορευμένο Ποδήλατο στέκει αυτόνομα ως ένα φιλμ που λειτουργεί άψογα σε πολλά επίπεδα. Με κινητήριες δυνάμεις την αλληγορική του ιστορία, τη γενναιόψυχη ματιά που δίνει άφεση ακόμα και στους πιο αδύναμους χαρακτήρες και μια γοητευτική φόρα που αποφεύγει τη λακκούβα του μελοδράματος με αποφασιστικές ορθοπεταλιές, αυτό το φιλμ σφύζει από πείσμα και χιούμορ.

Η εξαιρετική δωδεκάχρονη πρωταγωνίστρια, Waad Mohammed, δεν κάνει απλά ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο. Αυτό που καθηλώνει στην ερμηνεία της είναι ότι, σε μια τόσο μικρή ηλικία, εκφράζει τόσο αποστομωτικά το ευαίσθητο θέμα της θέσης των γυναικών σε μια αυστηρή και απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Είναι σίγουρα το alter ego της σκηνοθέτριας, αλλά η καθαρότητα της αφήγησης και της κινηματογράφησης, της αφήνει το περιθώριο να είναι το alter ego όλων αυτών που θέλουν κάτι διαφορετικό, ανεξαρτήτως κουλτούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου