Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ποσοστό 10% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει κάποια διαταραχή στη νεφρική λειτουργία

Το 10% του γενικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει κάποια διαταραχή στη λειτουργία των νεφρών, η οποία
μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση.

Η υψηλή τιμή κρεατινίνης σε μία εξέταση αίματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να εξελιχθεί προς το χειρότερο.

«Έρευνες που έγιναν στην Αμερική έδειξαν ότι 10% του γενικού πληθυσμού έχουν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία των νεφρών. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να δούμε τι φταίει και να προλάβουμε την εξέλιξη της νεφρικής διαταραχής σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και να την καθυστερήσουμε».

Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ -με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού- ο καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Νεφρολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ευστρατιάδης.

Ενώ σε όλες τις παθήσεις ευγενών οργάνων στο τελικό στάδιο η μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση στην περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, υπάρχει και άλλη λύση, η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας είτε με αιμοκάθαρση είτε με περιτοναϊκή κάθαρση, εξήγησε ο κ. Ευστρατιάδης.

«Σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 10.000 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Από αυτούς οι 9.000 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση επί τέσσερις ώρες τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίνοντας σε κάποια μονάδα αιμοκάθαρσης δημόσια ή ιδιωτική.

»Οι υπόλοιποι 1.000 έχουν επιλέξει την περιτοναϊκή κάθαρση, η οποία γίνεται με φορητή συσκευή. Η μεταμόσχευση νεφρού είναι μια άλλη λύση, λυτρωτική για τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

»Λέω "σχεδόν", διότι οι ασθενείς αυτοί για να μην απορρίψουν το μόσχευμα, πρέπει να παίρνουν εφ΄όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά, τα οποία είναι "βόμβα" για τον οργανισμό. Αυτοί οι 10.000 νεφροπαθείς τελικού σταδίου δυνητικά είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν αρκετά μοσχεύματα γιατί στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω στη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες σε σύγκριση με την Ευρώπη.

»Ωστόσο, στη χώρα μας είναι πιο εύκολη η προσφορά νεφρού από τους γονείς στα παιδιά τους και μάλιστα με καλύτερο αποτέλεσμα λόγω ιστοσυμβατότητας» πρόσθεσε ο κ Ευστρατιάδης.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης σημειώνει πως ο μέσος όρος αναμονής για μόσχευμα στην Ελλάδα είναι τα 10 χρόνια.

«Σήμερα στην Ελλάδα ζουν 2.800 μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς, ενώ υπάρχει λίστα 1.200 ασθενών που περιμένουν για μεταμόσχευση. Ο μέσος όρος αναμονής για μεταμόσχευση είναι 10 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ζωής ενός νεφροπαθούς που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση είναι 8-9 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι 50% αυτών των ασθενών δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν τη μεταμόσχευση.

»Δυστυχώς, η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στις μεταμοσχεύσεις, λόγω αδυναμιών στην οργάνωση στρατηγικού σχεδιασμού. Κανείς στο υπουργείο Υγείας δεν έχει βάλει τους αριθμούς κάτω, γιατί αν το έκανε θα έβλεπε ότι ένας νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κοστίζει στο σύστημα υγείας 60.000 ευρώ ετησίως, ενώ ένας μεταμοσχευμένος μόνο 10.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Καραγκιόζης.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου