Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ισπανία: 219 "Όχι" στο Σάντσεθ, "Μη γίνεσαι μαριονέτα της εξουσίας", λέει ο Ιγκλέσιας

του Αργύρη Παναγόπουλου

Ναυάγησε η προσπάθεια του σοσιαλιστή Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση με τους «Πολίτες», αφού κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 130 ψήφους υπέρ, έναντι 219 «όχι»
και μιας αποχής. Θα υπάρξει μια δεύτερη ψηφοφορία μετά από 48 ώρες δηλαδή το βράδυ της 4ης Μαρτίου.

«Σάντσεθ μη γίνεσαι μαριονέτα της εξουσίας… και μην υπακούς την ολιγαρχία, επέστρεψε στην Αριστερά για να κάνουμε την κυβέρνηση της αλλαγής γιατί μαζί έχουμε περισσότερους ψήφους. Οι "Πολίτες" προσπαθούν να σε αθροίσουν με το Λαϊκό Κόμμα», τόνισε από το βήμα της βουλής ο Ιγκλέσιας.

Ο ηγέτης του Podemos κατήγγειλε ότι ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκονθάλεθ «απαγόρευσε» στο Σάντσεθ να προχωρήσει στο σχηματισμό προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης.

«Μας έθεσες ένα πλαστό δίλημμα, υπάρχουν και άλλες επιλογές από το Ραχόι ή το Ριβέρα», τόνισε από το ίδιο βήμα ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν, υπογραμμίζοντας ότι όσο υπάρχει συμφωνία σοσιαλιστών και «Πολιτών» η Ενωμένη Αριστερά θα ψηφίζει εναντίον της, ενώ κάλεσε το Σάντσεθ να συνεργαστεί με την Αριστερά για μια δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία.

Οι εκπρόσωποι όλων των αριστερών σχηματισμών, με εξαίρεση τη Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, κάλεσαν τους σοσιαλιστές να αρχίσουν διαπραγματεύσεις από τις 5 Μαρτίου για το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι θα υπάρξουν ακόμη δύο μήνες για την εξεύρεση λύσης.

Το Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις άμεσης ή έμμεσης επιστροφής του στην εξουσία χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο τους «Πολίτες» του Ριβέρα.

Οι σοσιαλιστές, τα αριστερά ψηφοδέλτια και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Χώρας των Βάσκων έχουν 167 βουλευτές, έναντι των 162 βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και των «Πολιτών», ενώ μπορούν να στηριχθούν και από τη θετική ψήφο ή την αποχή των 20 βουλευτών των υπολοίπων αριστερών και δεξιών εθνικιστικών κομμάτων που δεν θέλουν μια «οικουμενική» ή μια κυβέρνηση «μεγάλης συμμαχίας».

Υπέρ του Σάντσεθ ψήφισαν οι 89 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι 40 των «Πολιτών» και ένας βουλευτής, σύμμαχός τους από τις Κανάριες Νήσους.

Καταψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα, το Podemos, η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ERC, η καταλανική εθνικιστική δεξιά του Μας DiLi, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Χώρας των Βάκσων PNV, το αριστερό Compromis της Βαλένθια, η αριστερά της Χώρας των Βάσκων EHBildu και οι βουλευτές των UPN και Foro, με εξαίρεση τη βουλευτίνα του Συνασπισμού των Καναρίων Νήσων CC που απέχει.

Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί το βράδυ της Παρασκευής 4 Μαρτίου με το κανονισμό της βουλής να προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης εάν οι θετικές ψήφοι ξεπεράσουν τις αρνητικές και όχι με βάση τους 176 ψήφους που απαιτούνται για τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου