Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«Ξεχειλίζει» από αλληλεγγύη η διοίκηση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Έναν αιώνα σχεδόν από τη Μικρασιατική Καταστροφή (τότε που καθόλου δεν καλοδεχτήκαμε τους πρόσφυγες) η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, ευτυχώς όχι παντού και ευτυχώς δεν αποτελεί το γεγονός αυτό πλειοψηφικό ρεύμα.

Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίζεται για ακόμη μια φορά η διοίκηση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με τον πρώτο πολίτη της πόλης να δείχνει πως κόπτεται περισσότερο για την «επένδυση» στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού παρά για το δράμα που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους εξαιτίας των πολέμων.

«Σαν δήμος δεν θα επιτρέψουν να ανοιχτούν κι άλλα κτίρια στο Ανατολικό αεροδρόμιο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Να μη μας υποτιμούν. Θα υπάρξει αντίδραση...» με αυτόν τον τρόπο απάντησε κ. Κωνσταντάτος, καλεσμένος σε τηλεοπτικό πάνελ.

Εύλογες απορίες

Μίλησε για ολιγωρία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού αλλά όχι και για την ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πιστός στο «κίνημα» του «ναι» και της «γραβάτας».

Επιχειρώντας να αμβλύνει τη ξεκάθαρη αντίθεσή του στην προσωρινή παραμονή των προσφύγων στο Ελληνικό -επανέλαβε πως θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου- ανέφερε πως «ο δήμος μας βοήθησε και βοηθά ξοδεύοντας ήδη από τον προϋπολογισμό του μέχρι σήμερα περίπου 100.000 ευρώ, έχει διαθέσει τον εξοπλισμό του και πάρα πολλές ανθρωποώρες του προσωπικού που δεν επαρκεί για τις πάγιες ανάγκες του δήμου μας, χωρίς να έχουμε πάρει από το κράτος, ούτε μία σακούλα σκουπιδιών», προκαλώντας εύλογα απορίες σχετικά με το ποσό που ανέφερε πως δαπανήθηκε.

Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε -σωστά- στις ελλείψεις που παρατηρούνται στους χώρους φιλοξενίας στο πρ. αεροδρόμιο και κάλεσε και τους άλλους δήμους και κυρίως στα βόρεια προάστια να δεχθούν αντίστοιχο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης

Στο μεταξύ, μέσα στον ζόφο με τον οποίο αναμετριόμαστε καθημερινά όλοι, το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης δεν μπορεί παρά να μας κάνει βαθιά αισιόδοξους. Γιατί αποδεικνύει πως τα χρόνια της άγριας λιτότητας και η άνοδος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής δεν κατάφεραν να κάνουν τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία κυρίαρχους στην κοινωνία μας.

Πρωτοβουλίες από φορείς του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης -με πρώτα απ' όλα τα σχολεία- δείχνουν έμπρακτη στήριξη στους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα τους. Συγκεντρώνονται και παραδίδονται σε καθημερινή βάση είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντές συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται.

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα έρευνας της «διαΝΕΟσις» που διενήργησε η Public Issue: το 84% των Ελλήνων νιώθει συμπάθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, το 67% έχει θετικά αισθήματα. Ακόμα και στη δύσκολη ερώτηση αν θα ήθελε να εγκατασταθούν πρόσφυγες μόνιμα στην Ελλάδα, μπορεί ένας στους δύο να απαντά «μάλλον όχι», αλλά «μάλλον ναι» απαντά το 32% κι «εξαρτάται» το 12%.


sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου