Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Νέες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Ζίκα

Μέτρα προφύλαξης από τον ιό Ζίκα, σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση της παρουσίας του ιού, συστήνει το Κέντρο Ελέγχου και
Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ειδικότερα, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, επειδή πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το σπέρμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωση του άνδρα που νόσησε με λοίμωξη από τον ιό Ζίκα.

Όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.

Ιδιαίτερα στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται αναβολή του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα από τον ιό Ζίκα ή σε περίπτωση που το ταξίδι δεν είναι εφικτό να αναβληθεί αυξημένα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους ταξιδιώτες

1) Να φορούν ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2) Να χρησιμοποιούν στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως το DEET (N-diethyl-m-toluamide) κ.ά. Να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσουν, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης τους

3) Να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με τρέχουσα τοπική μετάδοση του ιού Ζίκα οι ταξιδιώτες συνιστάται να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 μέρες. Αν παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα , επιπεφυκίτιδα , μυαλγίες, αρθραλγίες, πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό και να τον ενημερώσουν για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.

Συμπτώματα του ιού Ζίκα

Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου